
Sheriff, employee severance pay program 
Number: INFORMAL

Date: March 27, 1996

The Honorable Charlie Green
Clerk of Lee County Circuit Court
Post Office Box 2469
Fort Myers, Florida 33902-2469

RE: SHERIFFS--COUNTIES--COUNTY EMPLOYEES AND OFFICERS--COMPENSATION--
authority of sheriff to grant severance pay pursuant to county ordinance. s. 215.425, Fla. Stat.

Dear Mr. Green:

You ask whether the Sheriff of Lee County may adopt and implement an incentive program to
give severance payments to qualified sheriff's employees who end their employment with the
sheriff's office under the program.

In sum, I am of the opinion that pursuant to county ordinance, the Sheriff of Lee County may
adopt and implement an internal program to give a severance incentive for qualified employees
who elect to end their employment under the terms of the program.

Section 215.425, Florida Statutes, provides:

"No extra compensation shall be made to any officer, agent, employee, or contractor after the
service has been rendered or the contract made; nor shall any money be appropriated or paid on
any claim the subject matter of which has not been provided for by preexisting laws, unless such
compensation or claim is allowed by a law enacted by two-thirds of the members elected to each
house of the Legislature. . . . The provisions of this section do not apply to extra compensation
given to . . . county or municipal employees pursuant to policies adopted by county or municipal
ordinance[.]"[1]

Thus, section 215.425, Florida Statutes, prohibits extra compensation after the services have
been rendered. The purpose of such a provision is to prevent payments in the nature of
gratuities for past services, and the restriction pertains to extra compensation given after service
has been performed, not to compensation earned during service but taken after the period of
service.

In considering the application of section 215.425, Florida Statutes, this office has, for example,
stated in Attorney General Opinion 91-51 that in the absence of a statute, collective bargaining
agreement, or personnel policy or regulation authorizing such payments, severance payments in
lieu of notice constituted extra compensation prohibited by section 215.425. Where, however,
proposed benefits were not bonuses but rather constituted increased benefits to currently
employed personnel through an early retirement option, this office has stated that a city utility
board could establish such an early retirement option for employees without violating section
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215.425, Florida Statutes.[2]

You have advised this office that the county has adopted an ordinance authorizing the
development and implementation of such a program.[3] Under the provisions of the ordinance,
the sheriff is authorized to adopt a program to give qualified sheriff's employees a severance
incentive to be devised by the sheriff and paid to those employees electing to end their
employment with the sheriff's office on a specified date.

As noted above, section 215.425, Florida Statutes, creates an exemption for extra compensation
given to county employees pursuant to policies adopted by county ordinance. Nothing in the act
creating this exemption indicates any intent by the Legislature to exclude certain county
employees from its terms.[4] While the independence of the sheriff in setting salaries has been
recognized by the courts and in statute,[5] the Lee County ordinance does not mandate that the
sheriff grant the severance pay, but merely authorizes the sheriff to adopt such a program.

Accordingly, I am of the opinion that the Sheriff of Lee County may adopt and implement an
internal program to give qualified employees a severance incentive for qualified sheriff's
employees who accept the incentive program ending their employment with the sheriff's office.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

-----------------------------------------------------------------

[1] Section 215.425, Fla. Stat. (1995), was formerly Art. XVI, s. 11, Fla. Const. 1885, as
amended, and was converted into statutory law by Art. XII, s. 10, Fla. Const. 1968. Prior to its
conversion, it was applied to county constitutional officers; this office has, therefore, concluded
that the provisions of the statute also apply to elected county constitutional officers. See Op. Att'y
Gen. Fla. 91-51 (1991). Cf. Weber v. Smathers, 338 So. 2d 819 (Fla. 1976), In re Advisory
Opinion to the Governor, 112 So. 2d 843 (Fla. 1959), and State v. Miami Beach Redevelopment
Agency, 392 So. 2d 875, 885 (Fla. 1980), for the proposition that decisions construing
predecessor provisions of the constitution having the same import as current provisions are
sources of authority for the construction of the successor provisions.

[2] See Inf. Op. to Mr. Stanley T. Rzad, Finance Manager for the Key West Utility Board, dated
July 20, 1994.

[3] See Lee County Ordinance No. 96-04.

[4] See s. 3, Ch. 92-90, Laws of Florida.

[5] See s. 30.53, Fla. Stat., and Weitzenfeld v. Dierks, 312 So. 2d 194 (Fla. 1975).


