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The Honorable James B. Fuller
Representative, District 16
2602 University Boulevard West
Jacksonville, Florida 32217-2113

RE: MEDICAL TRANSPORTATION SERVICES--COUNTIES--LICENSURE. s. 401.25, Fla. Stat.

Dear Representative Fuller:

Thank you for your recent opinion request relating to Chapter 401, Florida Statutes, and medical
transportation services. You have asked for assistance in an effort to determine whether it may
be necessary to file amendatory legislation on various aspects of this legislation. Attorney
General Butterworth has asked me to respond to your letter.

Part III of Chapter 401, Florida Statutes, is entitled the "Raymond H. Alexander, M.D.,
Emergency Medical Transportation Services Act."[1] The Department of Health is responsible for
administration of the act.[2] Among those duties of the department is development of a state
comprehensive plan for basic and advanced life support services including:

"(1) Emergency medical systems planning, including the prehospital and hospital phases of
patient care, and injury control effort and unification of such services into a total delivery system
to include air, water, and land services.
(2) Requirements for the operation, coordination, and ongoing development of emergency
medical services, which includes: basic life support or advanced life support vehicles,
equipment, and supplies; communications; personnel; training; public education; state trauma
system; injury control; and other medical care components.
(3) The definition of areas of responsibility for regulating and planning the ongoing and
developing delivery service requirements."[3]

This plan is to be developed and revised biennially.[4] In addition, the Emergency Medical
Services Advisory Council is created by section 401.245, Florida Statutes, and is charged with
identifying and making recommendations to the Department of Health concerning changes to
statutes and administrative rules relating to medical transportation services.

Pursuant to section 401.25, Florida Statutes, anyone who

"furnishes, operates, conducts, maintains, advertises, engages in, proposes to engage in, or
professes to engage in the business or service of providing pre-hospital or interfacility advanced
life support services or basic life support transportation services must be licensed as a basic life
support service or an advanced life support service, whichever is applicable, before offering such
service to the public."[5]
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The Department of Health is required to issue a license for operation to any applicant who
complies with certain requirements set forth in section 401.25(2), Florida Statutes. Subparagraph
(d) of that section requires that "[t]he applicant [have] obtained a certificate of public convenience
and necessity from each county in which the applicant will operate[.]" (e.s.) You ask what
"operate" means in this context.

Rule 64E-2.032, Florida Administrative Code, implementing section 401.25, Florida Statutes,
appears to more fully explain the statutory requirements. The rule provides that each Florida
county may issue a COPCN (Certificate of Public Convenience and Necessity) to an ambulance
service which proposes to operate within that county.[6] Subsection (2) of the rule provides:

"The department shall license an ambulance service, and that service may operate in a county in
this state, provided the applicant meets the ambulance service requirements of chapter 401, part
III, FS., and this rule chapter, and provided further that the ambulance service has first obtained
a COPCN:
(a) From each county in which the ambulance service provides or proposes to provide
prehospital ALS (advanced life support) services or prehospital BLS (basic life support)
transportation services.
(b) From each county within which the ambulance service provides or proposes to provide
intracounty, interfacility ALS services or interfacility BLS transportation services.
(c) From each county where the ambulance service provides or proposes to provide interfacility
ALS services or BLS transportation services in which the need for such service either originates
or terminates, but not from both the county where the need for such service originates and the
county where the need for such service terminates unless the county by ordinance pursuant to
section 401.25(6), F.S., mandates a COPCN for both."[7]

An ambulance service is also permitted to provide services under its license in a county without
the necessity of first having obtained a Certificate of Public Convenience and Necessity from the
governing body of the county in cases where such service is provided under the terms of a
mutual aid agreement with the county or as part of a coordinated response to a disaster or mass
casualty incident. Such a mutual aid agreement must conform described in section 401.23(16),
Florida Statutes.

Both the statutes and the administrative rules recognize the authority of a county to issue a
COPCN to an ambulance service operating within that county. Section 401.25(6), Florida
Statutes, states that

"[t]he governing body of each county may adopt ordinances that provide reasonable standards
for certificates of public convenience and necessity for basic or advanced life support services
and air ambulance services. In developing standards for certificates of public convenience and
necessity, the governing body of each county must consider state guidelines, recommendations
of the local or regional trauma agency created under chapter 395, and the recommendations of
municipalities within its jurisdiction."

As related above, Rule 64E-2.032, Florida Administrative Code, authorizes counties to issue
COPCNs to ambulance services operating within that county upon the compliance of the
ambulance services with other requirements set forth in that rule.



The Legislature has specifically stated that Part III, Chapter 401, Florida Statutes, represents
"minimum standards for emergency medical services personnel, vehicles, services and medical
direction[.]"[8] The act recognizes the authority of counties to regulate activities in this area and
only requires that county ordinances establishing standards for COPCNs be "reasonable" and
that certain factors be considered.

Thus, to the extent that counties are authorized to act within the scope of the act, it would appear
that they may adopt regulations which exceed the requirements contained in state law so long as
they comply with the directions contained in Part III, Chapter 401, Florida Statutes.

I trust that these comments will assist you in determining whether legislation amending Part III,
Chapter 401, Florida Statutes, is necessary.

Sincerely,

Gerry Hammond
Assistant Attorney General
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---------------------------------------------------------------

[1] Section 401.2101, Fla. Stat.

[2] Section 401.24, Fla. Stat.

[3] Ibid.

[4] See s. 401.24, Fla. Stat.

[5] Section 401.25(1), Fla. Stat. And see s. 401.35(2), Fla. Stat., authorizing the Department of
Health to adopt rules establishing application requirements for licensure and certification.

[6] Rule 64E-2.032(1), F.A.C.

[7] See s. 401.23(1) and (7), Fla. Stat., for definitions of "[a]dvanced life support" and "[b]asic life
support." And see s. 401.35(2)(f) and (g), Fla. Stat., providing that the Department of Health is
required to establish application requirements for licensure and certification and such
applications must include: "(f) A statement reasonably describing the geographic area or areas
to be served by the applicant[;]" and "(g) A statement certifying that the applicant will provide
continuous service 24 hours a day, 7 days a week, if a basic life support service license or an
advanced life support service license is sought."

[8] See s. 401.211, Fla. Stat., expressing legislative intent.


