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Number: INFORMAL

Date: April 09, 2001

The Honorable Raymond O. Gross
Judge, Sixth Judicial Circuit
14250 49th Street North
Clearwater, Florida 33762

RE: STATE UNIVERSITIES--DUAL OFFICEHOLDING--JUDICIAL OFFICERS--SPECIAL
DISTRICTS--whether newly created university board of trustees is state or special district office.
Art. II, s. 5(a), Fla. Const.; Ch. 2000-321, Laws of Fla.; s. 240.313, Fla. Stat.

Dear Judge Gross:

You have asked this office for advice on whether a state officer may serve as a member of a
university board of trustees under the newly constituted State University System without violating
Article II, section 5, Florida Constitution, prohibiting dual officeholding.

At this time, there is insufficient information to make a clear determination of whether a member
of a university board of trustees is an officer of a special district, and therefore unaffected by the
dual officeholding prohibition, or a state officer prohibited from holding another state, county, or
municipal office. To be of assistance, however, the following comments are offered.

Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except . . . any officer may be a member of a . . .
statutory body having only advisory powers."

This constitutional provision prohibits a person from simultaneously serving in more than one
state, county, or municipal office. The prohibition applies to both elected and appointed
offices.[1] The term "office" is not defined by the Constitution, although the Supreme Court of
Florida has stated that the term "implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and
the possession of it by, the person filling the office . . . ."[2] Thus, in determining whether a
particular position is an employment or office, careful consideration must be given to the powers
and responsibilities imposed upon such a position by statute, charter, or ordinance.

The "Florida Education Governance Reorganization Act of 2000"[3] (act) provides that, effective
January 7, 2003, the Governor shall appoint for each university in the State University System, a
nine-member board of trustees. Each board of trustees will be a body corporate, with all
attendant powers of such a body.[4] The Board of Regents, as it presently exists, will be
abolished and the powers and duties of the regents will be transferred to the Florida Board of
Education.[5]
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The act creates "Florida Education Governance Officers," one of whom is a "Chancellor of State
Universities." The Chancellor, appointed by the Commissioner of Education, will work "directly
with each of the state university presidents and boards of trustees in focusing on the education
and educational research needs of the individual university and its students."[6]

In order to facilitate a smooth transition on January 7, 2003, the Education Governance
Reorganization Transition Task Force has been created.[7] By March 1, 2002, the task force
must recommend to the Legislature "[r]ules and procedures as necessary to be followed by
university boards of trustees . . . for recruitment and selection of presidents, procedures for
annual evaluations of presidents, and procedures for interaction between presidents, the boards
of trustees, and the new Florida Board of Education."[8] Other than general directions to ensure
the quality of education, systemwide coordination and efficient progress toward attaining the
act's mission, nothing else contained in the act speaks to the powers and duties of the boards of
trustees that will be created for each university in the State University System.

The existing Board of Regents is made up of members who are clearly state officers for
purposes of the dual officeholding prohibition in Article II, section 5(a), Florida Constitution.[9]
However, there is insufficient information at this time on the power that will be possessed by the
individual boards of trustees for each university and the nature of such positions to conclusively
determine whether the members of such boards are officers for purposes of dual officeholding.

The constitutional dual officeholding prohibition refers only to state, county, and municipal
offices; it does not refer to special district offices.[10] Thus, the courts and this office have
concluded that the dual officeholding prohibition does not apply to the officers of an independent
special district.[11]

For example, in Advisory Opinion to the Governor--Dual Office- Holding, the Court concluded
that a member of a community college district board of trustees

"is an officer of a special district created to perform the special governmental function of
operating a community college and is not a state, municipal, or county officer within the meaning
of article II, section 5(a). Thus, the dual officeholding prohibition does not keep a state, county,
or municipal officer from serving on a community college board of trustees."[12]

The Court accepted the reasoning of several Attorney General's Opinions in reaching its
conclusion, and also noted that the Legislature, through the language in the statutes, considers
community college trustees to be district officers.[13]

The language in Chapter 2000-321, Laws of Florida, offers no evidence of how the individual
university boards of trustees will be characterized or how they will operate in relation to each
other. Presently, there is nothing to suggest that each university will operate as an independent
special district. However, as the "whereas" language of the act acknowledges, "the State
Constitution does not withhold from the Legislature the power to prescribe additional powers and
duties on constitutional, statutory, and administrative officers so long as such powers and duties
are not inconsistent with their duties imposed by the constitution[.]"

Thus, it would be premature to offer a conclusion as to the nature of the office held by a member



of a university board of trustees. Should the Legislature characterize each university as a district,
as community colleges are presently characterized, it would be logical to find that the members
of a university board of trustees are officers of a special district not affected by the dual
officeholding prohibition in Article II, section 5(a), Florida Constitution. Otherwise, should the
Legislature create a system in which each university operates as a subdivision of the state, then
the officers would be state officers precluded from holding any other state, county or municipal
office.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

---------------------------------------------------------------

[1] See Ops. Att'y Gen. Fla. 69-2 (1969) and 80-97 (1980).

[2] See State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919).

[3] Section 1, Ch. 2000-321, Laws of Fla. (2000).

[4] Section 3(5), Ch. 2000-321, Laws of Fla. (2000).

[5] Section 3(6)(a), Ch. 2000-321, Laws of Fla. (2000). Section 4, Ch. 2000-321, Laws of Fla.
(2000), establishes the Florida Board of Education, effective January 7, 2003, as a part-time
citizen board of seven members appointed by the Governor, with primary duties to establish
education goals and objectives consistent with the policies and principles of the act.

[6] Section 5(3), Ch. 2000-321, Laws of Fla. (2000).

[7] Section 6(1), Ch. 2000-321, Laws of Fla. (2000).

[8] Section 6(5)(b), Ch. 2000-321, Laws of Fla. (2000).

[9] Cf. In re Advisory Opinion to the Governor, 171 So. 2d 539 (Fla. 1965) (members of state
board of regents "officers" for purposes of former Art. III, s. 27, now Art. II, s. 5(c), Fla. Const.).

[10] While the 1968 Constitution broadened the language of the dual officeholding prohibition to
include municipal as well as state and county offices, it does not refer to special districts.

[11] See, e.g., Advisory Opinion to the Governor--Dual Office-Holding, 630 So. 2d 1055 (Fla.
1994); Ops. Att'y Gen. Fla. 71-324 (1971) (member of hospital district's governing body is not an
officer within constitutional dual officeholding prohibition); 73-47 (1973) (a member of junior
college district may serve as member of parks, planning, and zoning commission), 75-153
(1975) and 80-16 (1980) (legislator may serve as a member of a community college district



board of trustees); 78-74 (1978) (municipal parking board member may serve as member of
community college district board of trustees); 85-24 (1985) (mayor may serve on a community
redevelopment district established by general law); 86-55 (1986) (member of Big Cypress
Basin's governing board may serve as city mayor); 94-42 (1994) (city commissioner may serve
on a local multi-agency career service authority); 94-83 (1994) (person may serve on airport
authority and on school board); 96-84 (1996) (city commissioner may also serve on area housing
commission).

[12] 630 So. 2d 1055, 1058 (Fla. 1994). And see Ops. Att'y Gen. Fla. 80-16 (1980) and 75-153
(1975) (member of community college board of trustees is a district officer and therefore not
subject to the prohibition against dual officeholding).

[13] See s. 240.313(1), Fla. Stat. ("[e]ach community college district authorized by law and the
Department of Education is an independent, separate, legal entity created for the operation of a
community college"); s. 240.317, Fla. Stat. ("legislative intent that community colleges,
constituted as political subdivisions of the state, continue to be operated by district boards of
trustees . . . ."). I would note that Chapter 2000-321, Laws of Florida, repeals Chapter 240,
Florida Statutes, effective January 7, 2003, thereby extinguishing the existing system for
community college districts. The act requires review by the Legislature prior to the repeal date,
but there is nothing contained in the act that would indicate what action the Legislature may take.


