
Involuntary treatment petition by service provider 
Number: INFORMAL

Date: December 12, 2007

The Honorable Donald R. Moran, Jr.
Chief Judge
Fourth Judicial Circuit of Florida
Duval County Courthouse
Jacksonville, Florida 32202

Dear Judge Moran:

You ask whether non-lawyer employees of corporate service providers may file petitions for
involuntary treatment on behalf of their corporate employer pursuant to section 397.695, Florida
Statutes, and, if not, whether petitions filed by such non-lawyers should be stricken with leave to
amend through counsel. You also question whether petitions for treatment must include findings
and recommendations of the assessment performed.
Your questions involve an interpretation of the Marchman Act, Chapter 397, Florida Statutes,
relating to the requirements for a petition for involuntary treatment. The act establishes
procedures for the involuntary assessment and stabilization of individuals who are substance
abuse impaired and the involuntary post-assessment substance abuse treatment of such
individuals. You state that in your circuit, petitions for involuntary treatment, filed pursuant to Part
G of the Act, are frequently filed by non-lawyer employees of corporate service providers that
assess and provide substance abuse treatment. Often, the petitions do not contain the
appropriate information, and the judges in your circuit have differing views as to whether the
inadequate petitions should be dismissed. 
Section 397.695(1), Florida Statutes, provides:

"If the respondent is an adult, a petition for involuntary treatment may be filed by the
respondent’s spouse or guardian, any relative, a service provider, or any three adults who have
personal knowledge of the respondent’s substance abuse impairment and his or her prior course
of assessment and treatment." (e.s.)

Subsection (2) of the act provides that if the respondent is a minor, "a petition for involuntary
treatment may be filed by a parent, legal guardian, or service provider." (e.s.)

The plain language of the act states that a service provider may file a petition for involuntary
treatment. Section 397.311(28), Florida Statues, defines "[s]ervice provider" or "provider" to
mean "a public agency, a private for-profit or not-for-profit agency, a person who is a private
practitioner, or a hospital licensed under this chapter or exempt from licensure under this
chapter."[1]

It is well settled in Florida that corporations are not allowed to represent themselves in a judicial
proceeding without legal counsel acting on their behalf.[2] The Legislature, however, has
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designated that a service provider may file a petition for involuntary treatment pursuant to
section 397.695, Florida Statutes, without making it clear as to whether a service provider which
is a for-profit or not-for-profit corporation must be represented by legal counsel in the
proceeding. This confusion is compounded by the Legislature’s provision in section 397.6811,
Florida Statutes, for petitioning for the involuntary assessment and stabilization of a respondent.
The section states:

"(1) If the person upon whose behalf the petition is being filed is an adult, a petition for
involuntary assessment and stabilization may be filed by the respondent’s spouse or guardian,
any relative, a private practitioner, the director of a licensed service provider or the director’s
designee, or any three adults who have personal knowledge of the respondent’s substance
abuse impairment.
(2) If the person upon whose behalf the petition is being filed is a minor, a petition for involuntary
assessment and stabilization may be filed by a parent, legal guardian, legal custodian, or
licensed service provider." (e.s.)

Given the statutory recognition that the petition is being filed on behalf of the respondent and the
ability of individuals and entities other than the director of a licensed service provider or the
director’s designee to file the petition, it would appear that the judicial proceedings at issue here
are not a forum in which the interests of the service provider corporation are involved in the
traditional sense.

The stated purpose of the act is:

"[T]o provide for a comprehensive continuum of accessible and quality substance abuse
prevention, intervention, and treatment services in the least restrictive environment of optimum
care that protects and respects the rights of clients, especially for involuntary admissions,
primarily through community-based private not-for-profit providers working with local
governmental programs involving a wide range of agencies from both the public and private
sectors."[3]

This would not be a case in which the service provider’s legal rights or liabilities are at issue.
Rather, the service provider is statutorily placed in the position of being responsible for ensuring
individuals receive needed treatment and filing the petition for such treatment on the
respondent’s behalf. The service provider is one of several specified parties who may petition
the court for involuntary treatment of a respondent and, as noted above, is not necessarily a
corporate entity.

It is not within the authority of this office to make a determination whether such a statutorily
prescribed procedure violates Florida Bar Rules, nor may this office direct a judicial officer to
ignore the direction of the Legislature. While it is not clear that section 397.695(1), Florida
Statutes, requires a service provider to be represented by an attorney in order to file a petition
for involuntary treatment, such a requirement would appear to place a burden upon corporate
service providers that is not placed upon others with the authority to file petitions for involuntary
treatment.

Should you, in your capacity as a judicial officer reviewing the petition for involuntary treatment,



determine that the petition has been filed by an individual who is not statutorily authorized to do
so, then it would be within your authority to dismiss the petition. Whether such petition is
dismissed with prejudice or with leave to amend would be a decision you must make in
exercising your judicial powers.

Section 397.6951, Florida Statutes, prescribes the contents of a petition for involuntary treatment
as follows:

"A petition for involuntary treatment must contain the name of the respondent to be admitted; the
name of the petitioner or petitioners; the relationship between the respondent and the petitioner;
the name of the respondent’s attorney, if known, and a statement of the petitioner’s knowledge
of the respondent’s ability to afford an attorney; the findings and recommendations of the
assessment performed by the qualified professional; and the factual allegations presented by the
petitioner establishing the need for involuntary treatment, including:

(1) The reason for the petitioner’s belief that the respondent is substance abuse impaired; and
(2) The reason for the petitioner’s belief that because of such impairment the respondent has
lost the power of self-control with respect to the substance abuse; and either
(3)(a) The reason the petitioner believes that the respondent has inflicted or is likely to inflict
physical harm on himself or herself or others unless admitted; or
(b) The reason the petitioner believes that the respondent’s refusal to voluntarily receive care is
based on judgment so impaired by reason of substance abuse that the respondent is incapable
of appreciating his or her need for care and of making a rational decision regarding that need for
care." (e.s.)

Thus, the Legislature has given direction as to what must be contained within a petition for
involuntary treatment and specifically requires that the findings and recommendations of the
assessment performed by the qualified professional be included. Whether a particular petition
conforms to these statutory requirements is a determination that must be made by the judicial
officer reviewing the petition. I have not found, nor have you directed my attention to any judicial
rule or statute that would require that petitions for involuntary treatment that are insufficient be
treated in any manner differently than any other judicial pleading.

I trust that these informal comments will be of assistance to you in resolving this matter. It may
be advisable to seek Legislative clarification in order to determine whether non-lawyer
employees are authorized to file petitions for involuntary treatment under section 397.695,
Florida Statutes.

Sincerely,

Lagran Saunders
Assistant Attorney General

ALS/tsh

-------------------------------------------------------------



[1] See also section 397.311(18), Fla. Stat., defining “[l]icensed service provider” to include a
public agency under Chapter 397, a private for-profit or not-for-profit agency under Chapter 397,
a physician or any other private practitioner licensed under the chapter, or a hospital that offers
substance abuse impairment services through one or more enumerated licensable service
components. Paragraphs (a) – (i), subsection (18) set forth service components which may be
used by a hospital to offer substance abuse impairment services, including addiction receiving
facilities, detoxification (using medical and psychological procedures and a supportive
counseling regimen), intensive inpatient treatment, residential treatment, day and night
treatment, outpatient treatment, medication and methadone maintenance treatment, prevention,
and intervention.

[2] See Quinn v. Housing Authority of Orlando, 385 So. 2d 1167 (Fla. 5th DCA 1980); Nicholson
Supply Co. v. First Federal Savings & Loan Association, 184 So. 2d 438 (Fla. 2d DCA 1966) (a
corporation must be represented by an attorney when it appears in the courts of the State of
Florida).

[3] Section 397.305(2), Fla. Stat.


