
Military leave, calendar or working days 
Number: INFORMAL

Date: February 11, 2009

Mr. Anthony Garganese
Winter Springs City Attorney
Post Office Box 2873
Orlando, Florida 32802-2873

Dear Mr. Garganese:

You ask on behalf of the City of Winter Springs whether service members taking a leave of
absence from employment with the city due to active military service are entitled under section
115.09, Florida Statutes, to full pay for the first 30 calendar days or the first 30 working days of
any such leave.

Chapter 115, Florida Statutes, authorizes state and local governments to provide leaves of
absence for officers and employees when they are engaged in military service. Section 115.09,
Florida Statutes, controls leaves of absence for active military service by all officers of the state
and its political subdivisions. The statute provides:

"All officials of the state, the several counties of the state, and the municipalities or political
subdivisions of the state, including district school and community college officers, which officials
are also servicemembers in the National Guard or a reserve component of the Armed Forces of
the United States, shall be granted leave of absence from their respective offices and duties to
perform active military service, the first 30 days of any such leave of absence to be with full pay."
(e.s.)

For purposes of this Chapter, "active military service" means

"active duty in the Florida defense force or federal service in training or on active duty with any
branch of the Armed Forces or Reservists of the Armed Forces, the Florida National Guard, the
Coast Guard of the United States, and service of all officers of the United States Public Health
Service detailed by proper authority for duty with the Armed Forces, and shall include the period
during which a person in military service is absent from duty on account of sickness, wounds,
leave, or other lawful cause."[1]

According to your letter a question has been raised as to whether the above language requires
the city to provide a city official with the first 30 working days of leave or whether the statute
refers to calendar days. You state that the city has historically interpreted the statute to refer to
calendar days.

The statute was originally adopted in 1941.[2] While the statute has been subsequently
amended, the language "the first 30 days of any leave of absence to be with full pay" in the
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statute has remained substantially unchanged.

You note section 115.07, Florida Statutes, which provides that leaves of absence for state and
local officers or employees who are engaged in military training and states that "[l]eaves of
absence granted as a matter of legal right under the provisions of this section shall not exceed
17 working days in any one annual period."[3] (e.s.) Prior to 1985, however, section 115.07
limited paid leave to "17 days in any one annual period."[4] The statute was amended in 1985 to
specify "working days."[5] Since the Legislature amended section 115.07 to specify "working
days," but did not similarly amend section 115.09, Florida Statutes, you ask whether section
115.09 refers to calendar days.

In 1951, this office considered whether the reference in sections 115.07 and 115.09, Florida
Statutes (1951), to "days" referred to work-days or calendar days.[6] As stated in that opinion:

"(3) The seventeen days' leave of absence granted by ss. 115.07 and 250.48 are calendar days
and not work-days. This apparently was the legislative intent for this reason: in each of such
sections, the 17-day leave is mandatorially granted without loss of pay, time or efficiency rating.
Time of service with the state is computed generally on a calendar month basis, not on a work-
day basis; thus, leave without loss of time would appear necessarily to mean time in State
service, which includes Sundays and other holidays in any given period. If the 17-day leave is
figured on a work-day basis, there results a time of service with the State inconsistent with the
recognized custom and rule as to computing such service.

(4) Without further comment, this question [as to whether the leave authorized in s. 115.09
consists only of actual working days or all calendar days falling with the calendar period] is
answered by stating that the 30-day period under s. 115.09 consists of the calendar days in such
period and not work-days." (e.s.)

Subsequently, in Attorney General Opinion 60-103, then Attorney General Richard Ervin, citing
to the 1951 opinion, reiterated that the term "days" in section 115.07, Florida Statutes, referred
to calendar days and not to workdays.

As noted above, section 115.07, Florida Statutes, was amended in 1985 to refer to "working
days." A review of the legislative history indicates that such action may have been prompted by a
final order of the Department of Administration in which the department rejected the hearing
officer’s conclusion of law that the days of leave referenced in section 115.07 did not include
those days for which an employee was not required, in other circumstances, to take leave such
as Saturdays, Sundays, or other normal non-workdays.[7] The hearing officer noted that the term
"day" referred back to the words "leave of absence from their respective duties, without loss of
pay, time or efficiency rating." Thus, the hearing officer concluded:

"The Legislature has clearly granted State employees a certain number of days 'leave.' To
interpret the word 'leave' to mean time not ordinarily spent performing state duties would be to
violate the meaning of the plain words used in the statute."

In rejecting the hearing officer’s conclusion, the department relied on the 1960 Attorney General
Opinion and a rule defining "day" as calendar day.[8] While section 115.07, Florida Statutes, was



amended by the Legislature to refer to "working" days, the Legislature did not similarly amend
section 115.09, Florida Statutes. This office has been advised that the state has continued to
interpret the term "day" as used in section 115.09 to refer to calendar day.[9]

This office recognizes that the language of section 115.09, Florida Statutes, in referring to the
"first 30 days of any such leave of absence," might well be read as granting officers leave with
pay for the first 30 days for which they would ordinarily be performing their duties for the state or
local government, rather than leave with pay for 30 days including days on which they were not
required to work. This office would note that the federal court in Butterbaugh v. Department of
Justice,[10] rejected the government's argument that the term "days" in 5 U.S.C 6323(a)(1)
relating to military leave referred to working days, not calendar days, even though "federal
agencies had done for decades, had included days on which employees were not scheduled to
work (e.g., weekends and holidays) when calculating how much military leave employees took."
The court noted that Congress had amended the act in 2000 and the Office of Personnel
Management determined that the law could no longer be interpreted to charge non-workdays
against federal employees' military leave. Prior to 2000, federal employees were charged non-
workdays against their military leave to attend military training sessions for the National Guard.
The court held that even before the 2000 amendment, federal agencies were not entitled to
charge non workdays against their military leave.

In light of the above history regarding the interpretation of section 115.09, Florida Statutes, as
discussed above, however, this office cannot state that the city's interpretation is in error. The
Legislature, however, may wish to review this issue and clarify its intent on this matter.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General

JW/tsh

---------------------------------------------------------------------

[1] Section 115.08(1), Fla. Stat.

[2] Section 1, Ch. 20718 and s. 1, Ch. 20863, 1941 Laws of Fla. Section 1, Ch. 69-300, Laws of
Fla., amended the statutory language to conform certain terminology in the statutes to the 1968
changes in the Florida Constitution relating to schools; e.g., district was substituted for county.
As amended, the statute provided:

"All state and county officials in the state, and all others who hold office under the government of
the state, and who are officers or enlisted men either in the Florida Defense Force, the National
Guard, the Naval Militia, Marine Corps, Unorganized Militia, United States Army Reserve, United
States Naval Reserve, United States Marine Corps Reserve, United States Coast Guard
Reserve, or officers or enlisted men in any other class of the militia, or district school officers,
and all municipal officials in the state, may, subject to the provisions and conditions hereafter set
forth, be granted leave of absence from their respective offices and duties to perform active



military service, the first 30 days of any leave of absence to be with full pay and the remainder
without pay."

Section 1, Ch. 91-3, Laws of Fla., reworded the statute in a manner substantially similar to the
statute’s present language except that section 8, Ch. 03-72, Laws of Fla., substituted
"servicemembers" for "officers or enlisted personnel" and "shall" for "may, subject to the
provisions and conditions hereafter set forth."

[3] Section 115.07(2), Fla. Stat.

[4] Section 1, Ch. 85-279, Laws of Fla.

[5] Section 115.07, Fla. Stat., was originally enacted in 1937. See s. 1, ch. 17975, 1937 Laws of
Fla.; CGL 1940 Supp. 470(1); s. 1, ch. 26852, 1951 Laws of Fla.; s. 10, ch. 83-227, Laws of Fla.;
ss. 1, 2, ch. 85-279, Laws of Fla.

[6] Ops. Att'y Gen. Fla. 051-273 and 050-478, August 15, 1951, Biennial Report of the Attorney
General, 1951-1952, p. 212.

[7] See Final Order, Jacobs v. Department of Administration, Case No. 84-2073 (January 23,
1985). A copy of the final order was contained in the legislative history records on House Bill
1221, 1985 legislative session.

[8] The rule 22A-8.13(5), Fla. Admin. C., no longer exists. The rule (of the Department of
Administration) which was transferred to Rule 60K-5.013 (Department of Management Services)
which was repealed on October 24, 1994.

[9]  See Department of Management Services, Division of Human Resource Management,
Program Guidelines, Active Duty Military Leave of Absence ("Military Leave"), V.B., stating in
part:

"5. If an employee is called to active duty and wants to work intermittently for the State withinthe
first 30 calendar days, is the 30 calendar days extended based on hours worked?

No. Based on current rule language, the employee would receive full pay and benefits for the
first thirty calendar days, regardless of the hours worked." (emphasis in original)

And see State of Florida, Department of Environmental Protection, Administrative Directive, DEP
425, effective: March 31, 2005 at p. 39:

"19b. Upon presentation of a copy of the official orders or appropriate military certification, the
first 30 calendar days of such leave will be with full pay and benefits and the remainder approved
military leave without pay. . . ."

See also Personnel Action Requests (PAR), Actions and Reasons (available at:
/files/pdf/page/6265C5C5407AA6738525755A0065981F/ACTIONS+AND+REASONS+MATRIX.pdf
), stating:
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"Active Military Paid Military Leave for the first 30 calendar days shall be approved for any
employee who is drafted or who volunteers for active military service, pursuant to S. 115.08,
115.09, or 115.14, F.S."

Cf. Proclamation by Governor Jeb Bush on Military Service Compensation Law, dated
September 12, 2003:

"WHEREAS, the Florida Legislature has provided in sections 115.09 and 115.14, Florida
Statutes, that all officials and employees of the state, counties and municipalities or political
subdivisions of the state may receive full civilian pay in addition to their military pay for the first
30 days of their active duty, and may thereafter receive the pay necessary to raise their military
pay to the level of their civilian pay and continue their existing benefits."

[10] 336 F.3d 1332, 1333-34 (Fed. Cir. 2003).


