Federal Law Enforcement Officers Safety Act
Number: INFORMAL

Date: May 11, 2011

Mr. Gustavo Menendez
8900 Southwest 50th Terrace
Miami, Florida 33165

Dear Mr. Menendez:

You request this office’s opinion as to whether you will qualify, when you retire as an auxiliary
law enforcement officer from the Florida Highway Patrol, to carry a concealed weapon under the
federal Law Enforcement Officers Safety Act of 2004. You state that as an auxiliary officer, you
gualify "on all aspects of the law, except the collection of [a] pension from the agency.”

Initially, I must advise you that the authority of the Attorney General to issue opinions is
prescribed by law and is limited to public officials on questions relating to their own official duties
under state law. This office requires that the head of the agency request an opinion of this office.
Such a request should be submitted on the agency letterhead and accompanied by a
memorandum of law prepared by the agency attorney. Moreover, this office generally does not
issue opinions involving the interpretation solely of federal law, although in Attorney General
Opinion 05-45, this office generally considered the provisions of the federal act. A copy of the
opinion is enclosed.[1]

In an effort to be of some assistance, however, | would note that 18 U.S.C. s. 926C, relating to
the carrying of concealed firearms by qualified retired law enforcement officers, defines the term
"qualified retired law enforcement officer" in subsection (c). The law, which was amended in
2010 by the "Law Enforcement Officers Safety Act Improvements Act of 2010," defines the term
to mean an individual who:

"(1) separated from service in good standing from service with a public agency as a law
enforcement officer;

(2) before such separation, was authorized by law to engage in or supervise the prevention,
detection, investigation, or prosecution of, or the incarceration of any person for, any violation of
law, and had statutory powers of arrest;

(3)(A) before such separation, served as a law enforcement officer for an aggregate of
10 years or more; or

(B) separated from service with such agency, after completing any applicable probationary
period of such service, due to a service-connected disability, as determined by such agency;

(4) during the most recent 12-month period, has met, at the expense of the individual, the
standards for qualification in firearms training for active law enforcement officers, as determined


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/federal-law-enforcement-officers-safety-act

by the former agency of the individual, the State in which the individual resides or, if the State
has not established such standards, either a law enforcement agency within the State in which
the individual resides or the standards used by a certified firearms instructor that is qualified to
conduct a firearms qualification test for active duty officers within that State;

(5)(A) has not been officially found by a qualified medical professional employed by the agency
to be unqualified for reasons relating to mental health and as a result of this finding will not be
issued the photographic identification as described in subsection (d)(1); or

(B) has not entered into an agreement with the agency from which the individual is separating
from service in which that individual acknowledges he or she is not qualified under this section
for reasons relating to mental health and for those reasons will not receive or accept the
photographic identification as described in subsection (d)(1);

(6) is not under the influence of alcohol or another intoxicating or hallucinatory drug or
substance; and

(7) is not prohibited by Federal law from receiving a firearm."

Prior to its amendment in 2010, subsection (c)(4) required that the individual have "a
nonforfeitable right to benefits under the retirement plan of the agency[.]"[2] Other changes to the
act included amending language in the definition referring to retirement and substituting
language relating to separation.[3]

Thus, the definition of qualified retired law enforcement officer in 18 U.S.C. s. 926C no longer
includes language that such an individual have a nonforfeitable right to benefits under the
agency’s retirement plan. You may wish to discuss this issue with the attorney who advises your
agency.

Thank you for contacting the Attorney General’s Office.
Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General

JW/tsh

Enclosure: AGO 2005-45

[1] You may access the opinion online at: http://myfloridalegal.com/opinions. During the 2007
session, the Florida Legislature adopted section 943.132, Florida Statutes. Under the statute the
Criminal Justice Standards and Training Commission within the Department of Law Enforcement
Is responsible for adopting rules to implement the act. You may wish, therefore, to contact the
commission on this matter. See Rule 11B-27.014, Fla. Admin. C. You may access the rule,



https://www.myfloridalegal.com/opinions

which was amended in 2010, on the Department of State’s website at: https://www.flrules.org/.

[2] See s. 2(c)(1)(D), Pub. L. 111-272, which rewrote paragraph (4).

[3] Prior to the 2010 amendment, 18 U.S.C. s. 926C(c) defined "qualified retired law enforcement
officer" to mean an individual who:

"(1) retired in good standing from service with a public agency as a law enforcement officer,
other than for reasons of mental instability;

(2) before such retirement, was authorized by law to engage in or supervise the prevention,
detection, investigation, or prosecution of, or the incarceration of any person for, any violation of
law, and had statutory powers of arrest;

(3)(A) before such retirement, was regularly employed as a law enforcement officer for an
aggregate of 15 years or more; or

(B) retired from service with such agency, after completing any applicable probationary period of
such service, due to a service-connected disability, as determined by such agency;

(4) has a nonforfeitable right to benefits under the retirement plan of the agency;

(5) during the most recent 12-month period, has met, at the expense of the individual, the State's
standards for training and qualification for active law enforcement officers to carry firearms;

(6) is not under the influence of alcohol or another intoxicating or hallucinatory drug or
substance; and

(7) is not prohibited by Federal law from receiving a firearm." (e.s.)
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