
Dual Office-holding, reserve law enforcement officer 
Number: INFORMAL

Date: April 11, 2012

Mr. Sidney M. Nowell
Bunnell City Attorney
Post Office Box 819
Bunnell, Florida 32110-0819

Dear Mr. Nowell:

On behalf of the Bunnell City Commission, you ask whether the current city manager may also
serve as a reserve officer in another county or municipality without violating the dual office-
holding prohibitions of Article II, section 5(a), Florida Constitution. That section provides:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,
taxation and budget reform commission, constitutional convention, or statutory body having only
advisory powers."

While the Constitution contains no definition for the terms "office" or "officer" for purposes of the
dual office-holding prohibition, Florida courts and this office have advised that it is the nature of
the powers and duties of a particular position that determines whether it is an "office" within the
scope of the dual office-holding prohibition or an "employment" outside the scope of the
provision.[1]

You state that the city charter "designates the Office of the City Manager as the Chief
Administrative Officer" of the city, thus qualifying the position as an "office" under Article II,
section (5)(a), Florida Constitution.[2] You also note that this office has stated that a "certified
reserve police officer" constitutes an office for purposes of the constitutional dual office-holding
prohibition.[3]

You, therefore, ask whether an exception exists when the two offices are not within the same
governmental entity, specifically whether a certified reserve officer whose jurisdiction is outside
of the municipality may also serve as a city manager.

The constitutional dual office-holding provision addresses the accumulation of offices by a single
individual and was fashioned to ensure that the same person would not simultaneously hold
multiple state, county, and municipal offices. As you note, this office has stated that the
prohibition applies to both elected and appointed offices.[4] In addition, this office has concluded
that it is not necessary that the two offices be within the same governmental unit.[5] Thus, a
municipal officer is precluded from simultaneously holding not only another municipal office, but
also a state or county office. For example, in Attorney General Opinion 90-15, this office stated
that a part-time police officer may not also serve as a full-time police officer in another
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municipality when he receives remuneration for both positions, without violating the dual office-
holding prohibition contained in Article II, section 5(a), Florida Constitution.[6]

While a limited exception to the dual office-holding prohibition for law enforcement functions has
been recognized by the courts,[7] this office has stated that the exception is limited to those
situations in which a law enforcement officer is performing additional law enforcement functions
for no additional remuneration. In considering this exception, this office in Attorney General
Opinion 06-27 stated that the exception "has been applied only when both offices have related to
criminal investigation or prosecution and not to the exercise of governmental power or
performance of official duties on a disparate board or position." Thus, this office concluded that
the exception did not permit a police chief to simultaneously serve as acting city manager.[8] A
similar conclusion would appear warranted in the instant inquiry as to whether a reserve officer
may simultaneously serve as a city manager.

I trust that the above informal advisory comments may be of assistance to the city in resolving
this issue. Thank you for contacting the Attorney General's Office.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General
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_____________________________________

[1] See State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508 (Fla. 1919) (term "office" embraces the idea
of tenure, duration, and duties in exercising a portion of the sovereign power, conferred or
defined by law); Op. Att'y Gen. Fla. 99-34 (1999) (membership on the Florida State Fair Authority
constitutes an office for purposes of Art. II, s. 5(a), Fla. Const.).

[2] See s. 4.01 of the Bunnell City Charter. Based upon a review of the particular powers of a
position and the language of the statute, charter or ordinance creating the position, this office
has considered the position of city manager, as the chief administrative officer of the city, to
constitute an office for purposes of Art. II, s. 5(a), Fla. Const. See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 80-
97 (1980), 86-11 (1986), and 07-43 (2007).

[3] See Op. Att'y Gen. Fla. 77-63 (1977). And see Ops. Att'y Gen. Fla. 86-105 (1986) (auxiliary
police officers who did not have authority to make arrests, but who were certified, carried
firearms, and assisted regular police officers in carrying out their duties were "officers"), and 84-
25 (1984) (sworn part-time municipal police officer an "office" and is an "officer" for purposes of
Art. II, s. 5[a], Fla. Const.). Compare Op. Att'y Gen. Fla. 89-10 (1989) concluding that an
administrative law enforcement position, having no law enforcement certification requirements or
arrest powers and not authorized to independently exercise the sovereign powers of the state, is
an employment and not an office for purposes of dual office-holding.

[4] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 69-2 (1969), 80-97 (1980), and 94-66 (1994).



[5] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 90-15 (1990), 06-46 (2006), 08-06 (2008), and 11-05 (2011).

[6] And see Op. Att'y Gen. Fla. 06-46 (2006) (simultaneous service on city commission and
Florida Transportation Disadvantaged Commission prohibited by constitutional dual office-
holding prohibition).

[7] See Vinales v. State, 394 So. 2d 993 (Fla. 1981) (Art. II, s. 5[a], Fla. Const., does not prohibit
the appointment of municipal police officers as state attorney investigators since the appointment
was temporary and no additional remuneration was paid to the police officers for performing
additional criminal investigative duties); and Rampil v. State, 422 So. 2d 867 (Fla. 2d DCA 1982)
(municipal police officer may also serve as a deputy sheriff without violating dual office-holding
prohibition even though dual appointment was not temporary, as the police officer received no
remuneration for his duties as deputy sheriff).

[8] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 84-25 (1984) (member of municipal board of adjustment may
not serve as part-time law enforcement officer without remuneration), and 86-84 (1986) (city
council member may not simultaneously serve as certified auxiliary law enforcement officer).


