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QUESTION:

Do the furniture, fixtures, equipment, and furnishings located in common areas of condominiums,
such as recreation rooms, exercise rooms, offices, and lobbies, qualify as household goods
within the meaning of the Florida Statutes and are they thus exempt from the tangible personal
property tax?

SUMMARY:

If condominium units are owned by persons residing thereon and making their permanent home
therein, the furniture, tools and hobby equipment, appliances, and furnishings located in the
common areas of said condominiums and which have retained their character as personal
property are household goods and personal effects within the meaning of ss. 196.181 and
192.001(11)(a), F.S., and Rule 12B-1.101, F.A.C., because they are items of property normally
found in a home and are used for the comfort of the owners and their families. Said items are
exempt from the ad valorem tangible personal property tax pursuant to s. 196.181 in that said
items are held jointly or in common with others.

You further note in your letter that in various cases the developer of the condominium will give
the above-mentioned items of personal property to the homeowners' association after the project
is completed or the developer or a separate corporation will lease said items to the association.

Your question is answered in the affirmative with the qualifications and exceptions as noted
below.

Initially, I assume that none of the items of personal property mentioned in your question have
become permanently affixed to the real property so as to become part of the realty themselves.
See, Commercial Finance Co. v. Brooksville Hotel Co., 123 So. 814 (Fla. 1929) and Greenwald
v. Graham, 130 So. 608 (Fla. 1930). If so, they lose their status as personal property and, of
course, are not then subject to the personal property tax.

As a caveat, I note that since "fixtures" imply a permanent annexation or affixing to the realty,
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they would appear not to qualify as personalty and hence not as household goods. Kramer v.
Beebe, 115 N.E. 82 (Ind. 1917). I also note that the question you have presented to me has
apparently never been the subject of an appellate court decision in Florida or elsewhere, and
there is, furthermore, very little study and comment on it by legal scholars. Accordingly, I have
applied general principles of law to this specific factual setting to reach my decision.

With regard to the exemption from the tangible personal property tax for household goods and
personal effects, the pertinent statutory provisions are as follows:

"There shall be exempt from taxation to every person residing and making his or her permanent
home in this state household goods and personal effects. Title to such household goods and
personal effects may be held individually, by the entireties, jointly or in common with others."
(Emphasis supplied.) Section 196.181, F.S.

Household goods are defined as:

". . . [w]earing apparel, furniture, appliances, and other items ordinarily found in the home and
used for the comfort of the owner and his family. Household goods are not held for commercial
purposes or resale." (Emphasis supplied.) Section 192.001(11)(a), F. S.

Personal effects are stated to be "a category of personal property which includes such items as
clothing, jewelry, tools and hobby equipment. . . ." Rule 12B-1.101, Florida Administrative Code.

Therefore, from the foregoing provisions, household goods and personal effects of an unlimited
amount are exempt from taxation to every person residing and making his permanent home in
this state; title to such property may be held jointly or in common with others; and household
goods are defined by statute to be furniture, appliances, and other items ordinarily found in the
home and used for the comfort of the owner or the family. Household goods would not include
furnishings, appliances, or equipment used for a business or commercial purpose. City of Tarpon
Springs v. Chrysostomides, 146 So. 845 (Fla. 1933).

I am not unmindful of the sometimes tortious progression of the law with regard to the real
property homestead exemption of five thousand dollars for condominiums or other multiple
dwelling units, which progression eventually led to statutory and constitutional changes granting
the exemption to individual condominium units. See, Overstreet v. Tubin, 53 So.2d 913 (Fla.
1951); Gautier v. State, 127 So.2d 683 (3 D.C.A. Fla., 1961); Ammerman v. Markham, 222
So.2d 423 (Fla. 1969); and s. 196.031, F. S. (1972 Supp.). These precedents are not controlling
as to the exemption of household goods and personal effects from the personal property tax as
provided in s. 196.181, supra, because of the different requirements for the homestead real
property tax exemption pursuant to s. 196.031, supra.

What is important in answering your inquiry regarding the exemption for household goods and
personal effects from the tangible personal property tax is whether the items mentioned are in
fact household goods or personal effects and whether the condominium unit owners own them
"jointly or in common with others" within the meaning of the aforesaid s. 196.181 and Rule 12B-
1.101.



The term household goods has been defined as "articles of household use of a permanent
nature, which are not consumed in their enjoyment; articles with which a residence is equipped,
other than fixtures, designed in their manufacture as instruments of the household. It fairly
embraces articles commonly used in a family, including everything about the house that is
usually held and enjoyed therewith, and that tends to the comfort and accommodation of the
household . . . ."

The term personal effects is defined in Black's law dictionary as "articles associated with person,
as property having a more or less intimate relation to person of possessor; 'effects' meaning
movable or chattel property of any kind." Personal effects is a term generally including such
tangible property as is worn or carried about the person; effects movable or chattel property of
any kind; goods and items of property having a more or less intimate relation to the person.
Personal effects have been held to be personal property having a more or less intimate relation
with person of the owner, such as wearing apparel, jewelry, baggage, silverware, etc. (Citations
omitted.) Attorney General Opinion 065-19.

In light of the definitions of household goods and personal effects as defined above and in s.
192.001(11)(a), supra, and Rule 12B-1.101, supra, it is my opinion that household goods and
personal effects located in common areas of condominiums include at least the following:
furniture; equipment providing comfort or accommodation to the residents, including tools and
hobby equipment found in recreation or exercise rooms; furnishings; appliances; and office
equipment for the convenience of, and providing support or accommodation to, the residents or
for their comfort.

As to the ownership of the common areas and improvements thereon, Ch. 711, F. S., provides
as follows:

"Condominium is that form of ownership of condominium property under which units of
improvements are subject to ownership by one or more owners, and there is appurtenant to
each unit as part thereof an undivided share in the common elements. (Emphasis supplied.)
Section 711.03(7), F. S.
(2) There shall pass with a unit as appurtenances thereto:
(a) An undivided share in the common elements. (Emphasis supplied.) Section 711.04, F. S.
(1) Common elements includes within its meaning the following items:

* * * * *

(b) All parts of the improvements which are not included within the units.

* * * * *

(2) The declaration may designate other parts of the condominium property as common
elements. (Emphasis supplied.) Section 711.06, F. S."

Since the above-quoted statutes grant to each condominium unit owner an undivided share in
the common areas of the condominium and the improvements thereon, and since this ownership
has been judicially recognized as in common with others (Sterling Village Condominium, Inc. v.



Breitenbach, 251 So.2d 685 [4 D.C.A. Fla., 1971], cert. denied, 254 So.2d 789 [Fla. 1971]), I
conclude that at least for purposes of the ad valorem tangible personal property tax the said
undivided shares of the common elements are within the meaning of a joint ownership or
ownership in common as provided in s. 196.181, supra, and hence exempt from personal
property taxation.

I note that for purposes of the federal income tax, if the condominium is used solely for
residential purposes by the unit owners, then the unit owners will likely be treated as tenants in
common as to the common areas and as individual owners of their own units. See, 25 New York
University Institute Federal Taxation 79, 90 (1967) and University of Fla. L. Rev., 529, 533, Vol.
XXI, No. 4, Spring 1969. It has also been suggested that there is no serious obstacle to applying
the homestead exemption laws for real property not only to the condominium units themselves
but to the units' proportionate interest in the common areas. See 15 Am. Jur.2d Condominiums,
Etc. s. 15, p. 998. I likewise see no cogent reason why the household goods and personal
effects tangible personal property tax exemption of s. 196.181, supra, should not be interpreted
to include the unit owner's proportionate interest in the household goods located in common
areas. I therefore conclude that in condominiums owned and occupied for residential purposes
by the owners as their permanent home in this state, the personal property exemption for
household goods and personal effects applies to, and is available for, appliances, furniture, tools
and hobby equipment, etc., that are found in or upon or are part of the common elements of the
condominium. It follows therefore that if the personal effects and household items of personalty
referred to in your letter are owned by the developer and leased to the association, said items do
not qualify as exempt household goods since they are not owned by the unit condominium
owners and are being used for commercial purposes by the developer. If individual units of the
condominium are vacant, occupied by nonowners such as lessees, occupied by owners who
have not made their permanent home in this state, or still owned by the condominium developer
or a corporation, the proportionate share of said units' interest in the personalty of the common
areas would not qualify as exempt household goods or personal effects, since such entities or
individuals do not constitute a "person residing and making his or her permanent home in this
state" within the ambit of s. 196.181. If the common areas are rented by the association to others
or otherwise used for a commercial trade or business, then the personalty thereon could not
qualify as exempt household goods. Section 192.001(11)(a), supra. Allen v. Multnomah County,
173 P.2d 475 (Ore. 1946); Sigma Alpha Epsilon Frat. Ass'n. v. Board of Co. Com'rs, 485 P.2d
1297 (Kan. 1971).

I am not troubled by the fact that the common areas and the personal property therein are
physically separated from the individual condominium units. Rather, s. 192.001(11)(a), supra,
requires only that said items be "ordinarily found in the home." For example, if the items were
located in or on garages, sheds, courtyards, or patios appurtenant to the owner's home, they
nevertheless could not be excluded from the exemption on that basis alone. Although
condominiums are ancient in concept and development (15 Am. Jur.2d Condominiums, Etc. s. 3,
p. 982), nevertheless, they are increasingly utilized in Florida and, in fact, millions of dollars are
invested in them annually. Sterling Village Condominium, Inc., supra. Like other forms of
traditional family living or futuristic communal living, they should be afforded equal tax treatment
if substantially identical in character.


