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CONFLICT OF INTEREST--DISTRICT SCHOOL BOARD "NEEDS ASSESSOR" SELLING
MATERIALS TO SCHOOL SYSTEM

To: District School Board Employee
Prepared by: Staff
QUESTION:

Is a conflict of interest created when an educational "needs assessor" employed by a district
school board sells products to school principals within the district?

SUMMARY:

In order to avoid a violation of the spirit and intent of the Standards of Conduct Law, an
educational "needs assessor" employed by a district school board should refrain from completing
the sales of "mathematics kits" to school principals within that district and should disclose his
agency relationship with the manufacturer of such kits.

Initially, it must be stated that the applicability of relevant statutory provisions and rules of public
policy to the instant situation is impossible for me to determine, since you do not describe with
any detail your official duties as a school district educational "needs assessor." Being thus
unfamiliar with your official duties, | cannot make a dispositive ruling here. However, in an effort
to be of some informal help to you in this matter, | draw your attention to the following legal
proscriptions.

Firstly, the Standards of Conduct Law, ss. 112.311-112.318, F. S., generally prohibits public
employees from possessing any interests, financial or otherwise, direct or indirect, or engaging
in any commercial activities, which are in substantial conflict with their duties in the public
interest. Section 112.311. In this regard, you state that you do not feel that any of the school
principals whom you have approached as prospective purchasers of "mathematics kits" "would
associate [you] as the 'need assessment' evaluator and thus be forced to buy [your] product as a
result of the need assessment

program.” (Emphasis supplied.)

Section 112.313(3), id., of the Standards of Conduct Law, prohibits public employees from using
their official positions to secure special privileges for themselves or others. It is assumed from
your above-quoted statement that, in completing the sales initiated by you prior to accepting your
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position as needs assessor, you would not intentionally utilize that position to influence one or
more of your prospective purchasers to buy the mathematics kits, which utilization may
constitute a criminal violation of s. 112.313(3). However, it seems to me that the likelihood of
your prospective purchasers becoming aware of your official position and thereby being
influenced to purchase the mathematics kits is such that, if not the letter, the spirit and intent of
the Standards of Conduct Law may be violated by the mere undertaking of this outside
employment; and | cannot, in good conscience, approve an outside employment in which the
misuse of official position -- even though unintentional -- could so easily occur. Accordingly, it is
suggested that the more appropriate course of action would be for you to arrange for the
completion of the sales initiated by you by some other employee of the company which produces
the mathematics kits, and for you to refrain from further activity in this respect.

By way of further information, you should also be aware of s. 112.313(4), id., which prohibits
public employees from accepting employment or engaging in any business activity which they
might reasonably expect would require or induce them to disclose confidential information
acquired by them by reason of their official positions. This provision appears to place the burden
on the individual employee involved to determine whether an inducement to disclose confidential
information is likely. Attorney General Opinion 073-13. See also s. 112.313(5), which prohibits
public employees from disclosing confidential information obtained by reason of their official
positions or from otherwise using such information for personal gain or benefit.

Another legal proscription which may be violated in the instant situation is that established by the
time-honored principle that one cannot serve two masters. City of Coral Gables v. Weksler, 164
So0.2d 260 (3 D.C.A. Fla., 1964), aff'd per curiam 170 So.2d 844 (Fla. 1964); Stubbs v. Florida
State Finance Co. 159 So. 527, 528 (Fla. 1935); AGO 073-215. For example, such a "dual
agency" situation may be created in the instant situation if you were utilizing in any way your
position as school district educational needs assessor to promote your sales of mathematics Kits.
[Such promotion would, as indicated previously, also constitute a criminal offense, pursuant to s.
112.313(3), supra.]

Finally, it should be noted also that s. 112.313(2), supra, of the Standards of Conduct Law,
requires public employees to disclose an interest as officer, director, agent, or member of, or
owner of a controlling interest in, any business entity that has substantial business commitments
from any state agency, county, city, or other political subdivision of the state. Therefore, if the
private business entity for which you are a sales agent does substantial business with school
district officials, you must file a statement with the clerk of the circuit court in your county
disclosing your interest in that business entity.



