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QUESTION:

May more than one leave of absence without loss of pay, time, or efficiency rating be granted
under s. 115.07, F. S., during the course of a calendar year so long as the total period of all such
leaves does not exceed seventeen calendar days during that calendar year?

SUMMARY:

Under s. 115.07, F. S., more than one leave of absence without loss of pay, time, or efficiency
rating may be granted during the course of a calendar year so long as the total period of all such
leaves does not exceed seventeen calendar days during that calendar year.

Section 115.07, F. S., provides, in pertinent part:

"All officers or employees of this state, or of the several counties or municipalities of this state,
who are commissioned reserve officers or reserve enlisted personnel in the United States
military or naval service or members of the national guard, shall be entitled to leave of absence
from their respective duties, without loss of pay, time or efficiency rating, on all days during
which they shall be engaged in field or coast defense exercise or other training ordered under
the provisions of the United States military or naval training regulations for such personnel when
assigned to active duty; provided that leaves of absence granted as a matter of legal right under
the provisions of this section shall not exceed seventeen days in any one annual period. . . ."
(Emphasis supplied.)

As noted in AGO 051-273, Biennial Report of the Attorney General, 1951-1952, p. 212 "[t]he
seventeen days' leave of absence granted by s. 115.07 . . . are calendar days and not work-
days" and the phrase "one annual period" refers to "one calendar year." (The statute has not
been changed since that opinion was rendered.) It is clear from a reading of the above-quoted
portion of s. 115.07 that the personnel covered by the statute are entitled to leave of absence
without loss of pay, time, or efficiency rating "on all days" during which they are engaged in the
specified training activities, subject only to the proviso that such leaves of absence shall not
exceed seventeen days in any one annual period. There is nothing in the statute which directly


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/leave-of-absence-for-military-training

or indirectly limits the grant of leave to a single continuous period. To the contrary, the use of the
terms "all days" and "leaves of absence" suggests a legislative intent to authorize the grant of
such leave in the broadest possible terms, limited only by the total number of days such leave
may be granted during a single year. Thus, in view of the absence of any language in the statute
or any expression of legislative intent to the contrary, | am of the opinion that the leave of
absence without loss of pay, time, or efficiency rating authorized by s. 115.07, F. S., may be
granted for up to seventeen days during one calendar year, irrespective of whether the leave is
taken during one continuous period or during several periods of training.

In reaching this conclusion | have not overlooked AGO 060-103, which answers in the negative a
guestion posed as follows:

"May the Florida industrial commission allow military leave for the actual time absent from work
up to the maximum total period allowed by s. 115.07, F. S., and without regard to whether such
military leave is taken intermittently or during a continuous period provided that the total of such
leave may not exceed the 17-day limit imposed by statute?" (Emphasis supplied.)

It appears that the negative answer to that question was occasioned by the portion of the
guestion italicized above, which restricts the scope of the question to work days instead of
calendar days. A reading of AGO 060-103 in its entirety reveals that there was no issue
presented as to whether leave under s. 115.07, F. S., was limited to a single continuous period
or could be taken intermittently and no conclusion was drawn as to such issue. | agree, for the
reasons stated in AGO 060-103 and AGO 051-273, supra, that the italicized portion of the
foregoing question was properly answered in the negative; but to the extent that the answer to
said question may suggest that the leave of absence authorized by s. 115.07, F. S., may not be
taken intermittently, it should be regarded as superseded by this opinion.



