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QUESTIONS:

1. What facts must be established to prove the element of installation under s. 843.16, F. S.?

2. Does a violation of s. 843.16, F. S., occur when the holder of a valid amateur radio operator
license installs in his place of business radio equipment as contemplated by the statute with the
volume turned high enough so that customers can listen to official police communications?

3. Is a holder of an appropriate license from the F.C.C. authorized to install the type of receiving
set contemplated in more than one business location or vehicle under a single license, or must a
separate license be obtained for each business or each vehicle?

SUMMARY:

Under s. 843.16, F. S., the word "install" as used in the statute, applies to a vehicular installation
when the unit is connected to and dependent upon the electrical power system of the vehicle;
and the unit is connected to an external antenna capable of receiving police broadcasts. A
holder of a valid amateur radio operator's license issued by the Federal Communications
Commission does not violate this statute when he is using equipment contemplated in the
statute installed in his business establishment with the volume turned high enough so that his
customers can hear the broadcasts. Under the rules and regulations of the Federal
Communications Commission, a licensed operator is not required to secure a separate license
for each business or vehicular installation.

The pertinent provisions of s. 843.16, F. S., read:

"No person, firm or corporation shall install in any motor vehicle or business establishment,
except emergency vehicles as herein defined, or places established by municipal, county, state,
or federal authority for governmental purposes, any frequency modulation radio receiving
equipment so adjusted or tuned as to receive messages or signals on frequencies assigned by
the federal communications commission to police or law enforcement officers of any city or
county of the state or to the state or any of its agencies."
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In regard to question 1, my legal research reveals no specific judicial interpretation relative to the
meaning of "installation" as used in the statute. Webster's New Collegiate Dictionary generally
defines the word "install" as "to establish in an indicated place, condition, or status; to set up for
use or service." [Page] 598 (1st ed. 1973). I have reviewed many similar constructions of the
word and perhaps that which is most applicable to this issue is the one given me by an engineer
of seventeen years' experience with the Federal Communications Commission. His technical
assessment of radio installation would be one which requires the particular unit--whether
receiver, transmitter, or transceiver--to be connected to a power source and have need of an
external antenna capable of rendering the unit functional.

Borrowing from his expertise, I would be of the opinion that the elements of installation as
contemplated by the statute would be present in a motor vehicle when: The radio unit is in some
way connected to and dependent upon the vehicle's electrical power system; and the radio unit
is connected to an independent and external antenna capable of receiving the broadcasts of law
enforcement agencies.

As to the installation of such equipment in a business establishment, the above-mentioned
requirements would likewise apply except that the connection to a power source could be
accomplished merely by plugging the unit into an electrical wall outlet.

In regard to question 2, the statute is obviously silent as to the circumstances which you
describe. In fact, subsection 843.16(3), F. S., specifically exempts application of the statute to
holders of a valid amateur radio operator or station license issued by the Federal
Communications Commission. Generally speaking, the enactment, being a criminal statute, must
be strictly construed. Watson v. Stone, 4 So.2d 700 (Fla. 1941). Being bound by a narrow
construction, I would be of the opinion that in the situation embraced in your question, a violation
of this statute would not occur since in order to run afoul of its provisions one would have to:
Install the equipment and tune it to the police broadcasts. In this particular situation the owner,
having a valid license, is exempt from its application, and those customers merely hearing the
broadcast have neither installed the equipment nor tuned it to the prohibited frequencies.
Accordingly, your question is answered in the negative.

In regard to question 3, I have been advised by the Federal Communications Commission that a
holder of a valid amateur radio operator license need not, under federal rules and regulations,
secure a separate license for each installation of a radio unit.


