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DEPARTMENT OF PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL REGULATION MAY NOT
REQUIRE PAYMENT OF LICENSE FEES BY ANY MEANS OTHER THAN CASH

To: Douglas Stowell, Secretary, Department of Professional and Occupational Regulation,
Tallahassee

Prepared by: Robert Woolfork, Assistant Attorney General
QUESTION:

Can the Department of Professional and Occupational Regulation require that payment of
licensure fees for the Board of Cosmetology or any regulatory boards under the department's
jurisdiction must be by certified check or money order?

SUMMARY:

The Department of Professional and Occupational Regulation can only require that payment for
licensure fees for the various licensing and regulatory boards be made in cash. The department
at its own peril and liability may accept a check, a bank cashier's check, a certified check, or a
money order as conditional payment of such licensure fees subject to its responsibility to collect
on any check, draft, or money order returned to it by the state treasurer pursuant to s. 215.34, F.
S. However, the department head is not authorized by statute to require payment of such license
fees by any medium of payment other than U.S. legal tender or money.

Chapter 69-106, Laws of Florida [s. 20.06(2), F. S.], states in part:

". .. For any agency assigned a type two transfer, the collection of license fees and other
revenues, payroll, procurement, and related administrative functions shall be exercised by the
head of the department to which the board is assigned.” (Emphasis supplied.)

It is apparent from reading the above statutory language that the authority for the collection of
fees and other revenues under a type two transfer is vested in the department head to which the
agency is assigned.

The Board of Cosmetology and the various other licensing and regulatory boards were assigned
to the Department of Professional and Occupational Regulation by a type two transfer. Section
20.30(9) and (10), F. S. Because the authority to collect fees is specifically given to the
department head, the licensing and regulatory boards of the department do not have any
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authority to require or request the method or mode of payment of licensure fees or other
revenues since this is an exclusive function of the department head.

Section 1, Ch. 73-97, Laws of Florida [s. 20.30(5), F. S.], states in part:

"(5) The head of the department may assign the bureau of records administration responsibility
for the following administrative functions: Issuance of license, collection of fees, establishment of
a uniform renewal license form for all boards and commissions, establishment of renewal and
delinquency periods with the concurrence of the boards and commissions affected, and
maintenance of nonconfidential records of the department. . . ." (Emphasis supplied.)

Although the above statute provides the agency head of the Department of Professional and
Occupational Regulation with discretion to assign the responsibility for the collection of fees and
other administrative duties to the Bureau of Records Administration, the overall responsibility for
such functions lies with the department head.

Section 215.37(2), F. S., provides that once fees, licenses, and other charges have been
collected by the Bureau of Records Administration of the Division of General Services of the
Department of Professional and Occupational Regulation, these collections shall be deposited in
the state treasury into a separate trust fund to the credit of the individual board. Thus, the
department has not only been given the responsibility for collecting fees but for depositing those
fees in the state treasury as well.

In reviewing the statutes of the boards found within the department, it appears the legislature in
creating the various boards authorized the collection of fees stating the amount to be collected in
words [e.g., s. 477.17(1)(a), F. S., Cosmetology Law and s. 476.16, F. S., Barbers Law]; in other
statutes the amounts to be collected are stated in figures [e.g., s. 448.09, F. S., Construction
Industry Licensing Board]; while in other statutes both words and figures are used [e.g., SS.
484.04 and 484.08, F. S., Dispensing Opticians]. The various descriptions of the amounts
payable seem to connote and contemplate the medium of payment for the licensing fees,
examination fees, renewals, etc., is legal U.S. tender--cash--and no other medium is authorized
by such statutes to be accepted as payment for such licenses, fees, or renewals except cash. It
appears, therefore, the collecting officer has no implied or inherent authority to accept any other
medium of payment, except at his own personal peril and liability. An agency is limited to the
powers granted, either expressly or by necessary implication, by the statute creating it. St. Regis
Paper Co. v. State, 237 So.2d 797 (1 D.C.A. Fla., 1970); 1 Fla. Jur. Administrative Law s. 22.
Accord: Attorney General Opinions 058-228 and 073-26.

A check is not payment unless accepted as such. Carcaba v. McNair, 68 F.2d 795, cert. denied
McNair v. Carcaba, 292 U.S. 646 (1934). Wadsworth v. State, 142 So. 529 (Ala. 1932). The
delivery to, or acceptance by, the creditor of the debtor's check, although for convenience often
treated as the passage of money, is not payment, even though the check is certified before
delivery, in the absence of any agreement or consent to receive it as payment, any laches or
want of diligence on the part of the creditor, or negotiation of the check by him. See 70 C.J.S.
Payment s. 24. In such cases, the original debt is not paid or discharged unless, and until, the
check is actually paid on due presentment, or, it is sometimes stated, until it is honored or
accepted by the drawee; when the check is not paid on presentment, the creditor may treat it as



a nullity, return it, and recover on the original debt, or, at his option, sue on the check. Id. When
checks are received as a convenient means of transacting business or transmitting money they
are--in the absence of authorized contract or statute to the contrary--received for collection as a
conditional payment subject to collection and not payment. Thomas v. Prudential Ins. Co. of
America, 104 F.2d 480 (4th Cir. 1939); Hamilton v. R. S. Dickson and Co., 85 F.2d 107 (2nd Cir.
1936); Ross v. State Life Ins. Co., 143 So. 827 (Ala. 1932).

It is the customary practice of some state and county officials to accept checks in payment of
certain licenses and taxes, contrary to the general rule that absent statutory authority taxes must
be paid in cash or money or legal tender, 84 C.J.S. Taxation s. 623; accord: Peninsula Land Co.
v. Howard, 6 So.2d 384, 390 (Fla. 1942); Wadsworth v. State, 142 So. 529 (Ala. 1932); AGO
073-26.

The legislature has apparently given tacit recognition to the above practice, as can be gleaned
from s. 832.06, F. S., as amended by Ch. 74-348, Laws of Florida, which provides for the refund
to the tax collector of certain license taxes, excise taxes, and license fees in the circumstances
and on the conditions specified when paid by a check that turns out to be worthless. Cf. s.
215.34, F. S., providing the procedure, as between the state treasurer and agency making the
deposit, for processing a worthless check given in any payment of any "license, fees, taxes,
commission or charges of any sort authorized to be made under the laws of the State and
deposited in the state treasury. . ."

In AGO 073-26, | stated:

"It might be noted that there is nothing in such statutes [s. 832.06 and s. 215.34, F. S.] to
indicate that the acceptance of the check by the official constitutes anything other than a
conditional payment and that if the check is never presented or is dishonored, the tax or fee
remains a charge. 84 C.J.S. Taxation, s. 623, page 1243."

As indicated above, although the department is not authorized by law to accept checks, drafts,
money orders, etc., in payment of licenses or license fees, this does not mean that for the
convenience of the licensees, the public, and for convenience (and safety) in transmitting funds
to the state treasurer, the department may not accept checks as a conditional payment--subject
to collection and payment by the bank or other institution upon which drawn--if the department is
willing to and does assume its responsibility to collect on any returned check, draft, money order,
etc., returned to it by the state treasurer as provided in s. 215.34, F. S.

It must be carefully noted, however, that the department is charged with the issuance of
licenses. Section 20.30(5), F. S. It cannot suspend, revoke, or withdraw licenses; so, if a check
for which a license is actually issued is returned uncollected and unpaid, the department cannot
suspend, revoke, or withdraw that which it has already issued and delivered because this would
be an infringement on the exclusive powers of the licensing and regulatory boards. However, the
department as the issuing and collecting agency could take the appropriate legal action in the
small claims division of the county court to recover any amount in default.

As stated earlier, it appears that s. 215.34, F. S., tacitly recognizes the practice of accepting
checks by state officials although it falls short of authorizing, condoning, or ratifying such conduct



and doesn't in any manner exculpate the tax, fee, or revenue collector. However, this does not
prohibit the department from legally demanding cash on delivery for the payment of any license,
renewal, or other fees.

Therefore, | come to the conclusion that the Department of Professional and Occupational
Regulation can only require that payment for licensure fees for the various licensing and
regulatory boards be made in cash. The department at its own peril and liability may accept a
check, a bank cashier's check, a certified check, or a money order as conditional payment of
such licensure fees subject to the limitations discussed herein. However, the agency head is not
authorized by statute to require payment of license fees by any medium other than U.S. legal
tender or money.



