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COUNTY PUBLIC HEALTH UNITS—NOT STATE AGENCIES—BUILDING LEASES NOT
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QUESTION:

Is a county public health unit, created pursuant to Ch. 154, F. S., a "state agency" within the
meaning of s. 255.25(2), F. S., which requires approval by the Division of Construction and
Maintenance of the Department of General Services of leases entered into by state agencies for
buildings or parts thereof for state use?

SUMMARY:

Full-time county public health units, created pursuant to Ch. 154, F. S., are not state agencies
within the meaning of s. 255.25(2), F. S., which requires approval by the Division of Construction
and Maintenance of leases entered into by state agencies for buildings for state use.

The answer to your question is in the negative. Section 255.25(2), Florida Statutes, provides:

"No state agency shall lease a building or any part thereof for state use unless prior approval of
the lease conditions and of the need therefor is first obtained from the division of building
construction and maintenance." (Emphasis supplied.)

Chapter 154, Florida Statutes, authorizes the several counties to cooperate with the Department
of Health and Rehabilitative Services in the establishment of full-time local health units in such
counties, generally, for the control and eradication of preventable diseases and the inculcation of
modern scientific methods in the control and prevention of communicable diseases. Sections
154.01 and 154.04, F. S.; see also AGO 058-198. Funding for the individual county public health
units is derived from a tax authorized to be levied by each county; the proceeds of such tax are
paid to the Division of Health, Department of Health and Rehabilitative Services for deposit with
the state treasurer and known as the "full-time local health unit trust funds of the county by which
such funds were raised."” Section 154.02; see also AGO 066-84.

It is relevant to note that the local county health units were not included in the Governmental
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Reorganization Act (Ch. 69-106, Laws of Florida; Ch. 20, F. S.) enacted by the legislature in
compliance with the constitutional mandate of Art. IV, s. 6, State Const., to reorganize the
executive branch of government, that is, there was no transfer of the duties of local county health
units to the Division of Health. This evidences a legislative determination that they are agencies
which operate outside the regular state government. Cf. AGO's 067-20 (1967) and 073-32
(1973). However, see, AGO 056-174, holding that for some purposes (those set forth in former s.
216.171, F. S., and Ch. 29966, 1955, Laws of Florida, relating to salaries of state officers and
employees and appropriations thereof) the county health units were agencies of the state. Cf.
AGO 062-79. As stated in AGO 066-84, although the operation of the county health units is a
joint project of the county and the state in carrying out the public health laws, the moneys raised
by the counties are county funds raised by county taxation.

While Ch. 154, F. S., speaks of the establishment and maintenance of "local health units" in the
several counties of the state and the financing of the operations of such units through the
medium of the "full-time local health unit trust funds of the county by which such funds were
raised,"” (Emphasis supplied.), it does not purport to specifically define the legal status of such
local entities for any purpose or purposes, whether county, municipal, or state. Cf., s. 154.12(2),
F. S., defining the county "public health trust(s)" as agencies of the state for the singular purpose
therein prescribed. Accordingly, the state of the existing statutes, to which you refer, invites
legislative remedy or clarification.

It has been brought to the attention of this office, by letter from the Honorable J. E. Hodges, Staff
Counsel, Division of Health, that all leases for facilities for county public health units are
negotiated by the boards of county commissioners. The leases are being paid from the full-time
local health unit trust funds of the counties by warrants issued by the comptroller's office.

The comptroller's office has indicated that such payments would continue until such time as an
opinion is rendered as to the propriety of the current practice.

There is no authorization in Part | of Ch. 154, supra, for either the Division of Health, boards of
county commissioners or local county health units to construct, purchase or lease buildings or
real or personal property for the purposes of Part |.

It is an established rule of law that administrative agencies may only exercise those powers and
functions which are authorized by statute. See, 1 Fla. Jur. Administrative Law ss. 20 and 21. The
statutes authorize that the funds from and for each county shall be expended by the Division of
Health solely for the purpose of carrying out the intent and objective of Ch. 154, F. S., i.e.,
funding the operations of local county health units, in individual counties to carry out their
statutory duties and functions. Sections 154.02 and 154.03; AGO's 058-193 and 062-79.

If the boards of county commissioners [or the Division of Health] lack the authority to negotiate
leases, as they are now doing, then there may be no vehicle by which local county health units
may obtain facilities in which to operate. However, s. 125.01(1)(c) and (3)(a), F. S., empowers
county governments to expend county funds to provide and maintain county buildings and
purchase, lease, and sell or exchange real or personal property for county purposes, which
includes county health units, without Division of Health authority.



Those portions of each health unit's trust fund moneys raised by the counties through county
taxation are county funds. See AGO 066-84. If facilities or buildings were constructed and paid
for by those county funds for local health units they would, therefore, be county buildings to be
used for county purposes. Cf. AGO 062-79. Each local county health unit facility is county owned
or county operated. Attorney General Opinion 058-121.

Since Part | of Ch. 154, supra, does not authorize counties to lease, use, or construct buildings
for county health units, it is reasonable to assume that Ch. 154 contemplates that facilities or
buildings, from which county health units operate in carrying out Part | of Ch. 154, are to be
provided by the counties by some other authority.

If the counties negotiate the leases for the local county health units and are funding the leases
out of budgeted and appropriated county funds, other than the trust fund moneys, then the
Department of General Services would not be authorized or required to approve such leases
because, obviously, the counties would be negotiating for local buildings to provide for county
health unit facilities under the authority of s. 125.01(1)(c), supra, to provide county buildings for
county purposes.

However, if a county commission unilaterally undertakes to negotiate a lease for a county health
unit facility to be paid out of the county's portion of the county health unit trust fund, and if the
Division of Health approves such expenditure, then there is raised the question as to whether
said expenditure of the county's portion of the moneys raised by county taxation would be a use
of county funds for county purposes. Even though Ch. 154, supra, is silent as to such unilateral
spending of such county's portion of the trust funds by the counties, Part | makes clear that
expenditure of said trust fund moneys by the counties must be made with the approval of the
Division of Health. Also, the expenditure of said trust fund moneys by the Division of Health must
be made with the approval of the counties.

In effect, county public health units serve a dual county-state purpose, but are not agencies of
the state, being primarily agencies or instrumentalities of the county carrying out the duties and
functions imposed upon the counties by Ch. 154, F. S. Even though s. 154.04 provides that
employees of the county health units shall devote their entire time to the control of preventable
diseases, etc., "in cooperation with and under the supervision of the Division of Health," the local
county health unit is not a constituent or integral part of the division or the department, or of state
government, and, therefore, is not a state agency within the meaning or purview of s. 255.25(2),
F. S.

Further, the facilities or buildings used by each county health unit in carrying out its statutory
duties and functions are county buildings owned and maintained by the respective counties for
county use, not for state use, as referred to in s. 255.25(2), supra.

Expenditure of the county portions of the county health unit trust funds for county facilities or
buildings would, accordingly, be a proper expenditure of funds. To hold otherwise could result, in
some instances, in a local county health unit not having facilities in which to administer and
enforce provisions of Part | of Ch. 154, supra. Also, such expenditures are justified because Ch.
154 provides that the counties' portion, raised by taxation in the counties, of the trust funds may
only be spent in the respective counties for county purposes. It is important to emphasize that



the above-mentioned expenditures must be made with the approval and agreement of the
Division of Health. See s. 154.03. See AGO 062-79.

Even though these funds are collected by the counties and may only be expended in the
counties, they are not general county funds to be expended for any general county purpose; the
expenditure may only be for county health unit purposes. Attorney General Opinion 058-193;
also see AGO's 062-79 and 066-84.

Accordingly, expenditures of the county portions of the trust funds for county facilities for the
county health unit are joint ventures of the county and the state. The counties contribute moneys
raised by taxation in the counties to the Division of Health, which deposits said moneys in the
county health unit's trust fund, the legislature appropriates such moneys to the division from the
trust fund for grants to the county health units (see item 610, s. 1 of Ch. 74-300, Laws of Florida,
General Appropriations Act, 1974), and the comptroller issues the warrants to pay for the use of
the county facilities at the direction of the Division of Health, which pays for the use of the
facilities with the approval of and agreement with the counties. Chapter 154, supra, does not
provide or authorize unilateral action by any of the above agencies.

Therefore, since Ch. 255, F. S., does not expressly define a county health unit as a state agency
for the purposes of that law, and based upon the aforementioned authorities, it is my opinion,
pending legislative or judicial resolution or clarification, that full-time county public health units
are not state agencies within the meaning, or for the purposes, of s. 255.25(2).



