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QUESTION:

May a board of county commissioners adopt an ordinance on its own motion, without an
application from the landowner or owners, authorizing the vacation of subdivision plats under s.
177.101 or s. 163.280, F. S., when the vacating of such plat will not affect the ownership or right
of convenient access of such owners?

SUMMARY:

Section 177.101, F. S., does not empower the board of county commissioners of a nonchartered
county to vacate subdivision plats on its own motion. Such authority does exist under s. 163.280,
F. S., in certain circumstances and upon certain conditions, but only if the board formally adopts
and proceeds in accordance with the requirements of Part Il, Ch. 163, F. S.

Attorney General Opinion 072-169 holds that a board of county commissioners (of a
nonchartered county) is without authority under s. 177.101, F. S., to vacate a subdivision plat
upon its own motion without an application by the developer of the subdivision or the owners of
the lots therein.

Section 163.280(2), F. S. (adopted in 1969 by Ch. 69-139, Laws of Florida), provides:

"The governing body [e.g., board of county commissioners, see s. 163.170(4), id.] may on its
own motion, order the vacation and reversion to acreage of all or any part of a subdivision within
its jurisdiction, including the vacation of streets or other parcels of land dedicated for public
purposes or any of such streets or other parcels when:

(a) The plat of the subdivision was recorded as provided by law not less than five years before
the date of such action, and

(b) In the subdivision or part thereof, not more than ten percent of the total subdivision area, has
been sold as lots by the original subdivider or his successor in title." (Emphasis supplied.)

This section also states that the vacation must be based upon a determination, after a public
hearing with due public notice, that the proposed vacation conforms with the comprehensive
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plan of the area and that the public welfare will be promoted thereby. See also s. 163.280(3)(a),
providing for rezoning of the subdivision area in light of its reversion to acreage.

Thus, a board of county commissioners of a nonchartered county has specific authority to vacate
subdivision plats on its own motion in the circumstances and upon the conditions and terms set
forth in s. 163.280, id. It should be noted, however, that s. 163.315, id., expressly provides that a
county wishing to utilize Part Il of Ch. 163, F. S., "must take formal suitable action declaring its
election to proceed under the provisions of this part." If a county wishes to utilize the provisions
of s. 163.280 to order the vacation of a subdivision on its own motion, it must adopt formally and
proceed according to all of Part Il of Ch. 163, including establishing a commission, s. 163.180;
developing a comprehensive plan, s. 163.190; and regulating subdivision lands, ss. 163.260-
163.270. Attorney General Opinion 072-273. Therefore, a board of county commissioners of a
nonchartered county can vacate a subdivision plat on its own motion only pursuant to the terms
and conditions of s. 163.280 and only after it has formally brought itself within the provisions of
Part I, Ch. 163.



