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QUESTION:

How should the provisions of s. 145.18(2), F. S., be interpreted in calculating the compensation
of officers governed by Ch. 145, F. S.?

SUMMARY:

Each official whose salary is fixed by Ch. 145, F. S., (including a district school board member)
who has not yet reached the maximum salary prescribed by Ch. 145 for his or her office is
entitled to compensation during a so-called "compensation” year, October 1-September 30,
equal to the amount of compensation received during the preceding year ending September 30,
plus an additional amount equal to 20 percent of the amount of compensation received during
the preceding fiscal or "population” year ending June 30, provided the total amount so computed
does not exceed the salary prescribed by Ch. 145 for the office for that "compensation” year --
that is, base salary plus population increment (plus cost-of-living "adjustment” after October 1,
1974).

Once the maximum salary prescribed by Ch. 145, F. S., has been attained by a Ch. 145 official,
he or she will be entitled to a salary increase in any year in which the population of the county
and/or the cost-of-living factor show an increase. However, the salary increase in any
compensation year may not exceed 20 percent of the compensation received during the
preceding population year ending June 30; and both the cost-of-living increase and the
population-increment increase must be included in determining whether a salary increase in any
given year exceeds the 20 percent limitation.

The provision in question is a part of the Uniform County Officers' Salaries Act, originally
adopted in 1969 (Ch. 69-346, Laws of Florida) to provide a uniform salary schedule for county
officers and district school board members. As adopted in 1969, the act provided that those
officials (except district school board members and supervisors of elections) whose total
compensation for the "immediately preceding year under which the office operates” (Emphasis
supplied.) was less than the salary payable under the salary schedule fixed by the 1969 act


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/county-officers-and-salary-increases

"shall have their salary increased each year at the rate of twenty percent of their total annual
compensation until their salary reaches the amount provided in this chapter. . . ." Section
145.121(2)(b), F. S. It was ruled by my predecessor in office that, under this provision, county
budget officers were entitled to compensation for the period October 1, 1969, to September 30,
1970, at the rate of 120 percent of their total compensation received during the preceding fiscal
year ending September 30, 1969. A somewhat similar formula was prescribed for county fee
officers who operated their offices on a calendar-year basis. Attorney General Opinion 069-136.

In 1973 the Legislature revised the 1969 salary schedule to provide a "built-in" method of
increasing the salary of county officials automatically as the population of the county increases in
order to avoid the necessity of adopting special laws to do so. See Ch. 73-173, Laws of Florida
(Ch. 145, F. S.). The 1973 salary schedule fixes a "base salary" for a particular county office in a
county within a certain population bracket and augments that base salary by a "population
increment” based on the excess of inhabitants over the minimum number in that particular
bracket. Provision is made also for "adjusting” the salary to reflect a cost-of-living increase or
decrease. The base salary plus the population increment, adjusted to reflect a cost-of-living
increase or decrease, constitute the salary of a particular county official for a particular year.
[The population figures and cost-of-living increase or decrease are certified to the counties
annually by the Department of Administration. See ss. 145.021 and 145.18(1).] In providing for
such automatic salary increases, the Legislature specifically provided in s. 145.18(2) as follows:

"In no event shall any person receive for the execution of his power, functions, and official duties
compensation in excess of the salaries provided in this chapter, and in no event shall any person
receive an increase in salary in any one fiscal year in excess of 20 percent of his total
compensation for the preceding fiscal year ending June 30. . . ." (Emphasis supplied.)

A cursory reading of this provision in light of AGO 069-136, supra, and without consideration of
the background against which it was adopted could lead to the conclusion that the compensation
of county officials who have not yet attained the maximum salary prescribed by the 1973 act is
120 percent of the total compensation received during the preceding fiscal year ending June 30.
However, s. 145.18(2) "is not a fixing or 'granting' of compensation to a county official but a
limitation thereon." Attorney General Opinion 074-180. Its limitation applies, in terms, to an
increase in the salary of a county official; and, as the maximum salaries prescribed by the 1973
act are not fixed except for 1 year -- as noted above, they were intentionally formulated so as to
vary from year to year with a change in the population increment and cost-of-living index -- the
20 percent limitation is applicable not only to county officials who have not yet reached the
maximum prescribed by the 1973 act for their particular position (base salary plus population
increment) but also to those who received the maximum during a preceding year or years and
thereafter are entitled to a salary increase because of a population increase and, perhaps, a
cost-of-living increase, also. (These increases, either standing alone or together, may not
exceed the 20 percent limitation on salary increases prescribed by the act. Attorney General
Opinion 074-180.

The 20 percent limitation on the salary increase is clearly and unambiguously related to the fiscal
year ending June 30; and, as noted in Phil's Yellow Taxi Co. v. Carter, 134 So.2d 230, 232 (Fla.
1961), the "definite phraseology" in statutes is binding on courts. Accord: In re Investigation of
Circuit Judge of Eleventh Judicial Circuit, 93 So.2d 601 (Fla. 1957). The limitation on the salary



increase was related to the "fiscal" year ending June 30 for the reason that the figures upon
which such an increase must be based -- the population figures for the "population increment"
increase and the consumer price index for the cost-of-living "adjustment” -- are computed as of
the fiscal year ending June 30. See ss. 145.021 and 145.18(1), F. S.

But no valid reason can be conceived for limiting the total compensation of county officials for
any given year to 120 percent of that received during the 12-month period ending June 30. As
noted in AGO 073-330A, the annual salary increases under the flexible salary schedules
prescribed by Ch. 73-173, supra, based on an increase in population in the county and/or a cost-
of-living "adjustment,” take effect on October 1 of each year for the remainder of that fiscal year;
and all officers of the county, whether fee or budget officers, operate their offices on a fiscal year
of October 1-September 30 (Ch. 73-349, Laws of Florida, ss. 218.30-218.35, F. S.). (District
school board members operate under annual budgets prepared in accordance with regulations
prescribed by the State Board of Education, s. 237.041, F. S., Rule 6A-1.071, F.A.C. --
apparently on the state's fiscal year of July 1-June 30.) See also s. 16 of Ch. 73-173, declaring
that

". .. nothing herein contained shall be construed to prohibit the continuation of compensation
received by county officers at a rate not less than that existing for the month of June, 1973, until
the effective date of this act.” [Section 16, Ch. 73-173, supra.]

In these circumstances, | have no difficulty in concluding that s. 145.18(2), supra, does not limit
the county officers in question to 120 percent of the compensation received during the 12-month
period ending June 30. What the Legislature has done, apparently, is to establish a
"compensation” year of October 1-September 30 for a county official whose compensation is
fixed by and may change from year to year under the flexible salary schedules of the 1973 act,
depending upon changes in the county's population and the cost-of-living factor. It has also fixed
a "population” year of July 1-June 30 as the basis for computing the 20 percent limitation upon a
salary increase based upon population (and the cost-of-living adjustment) to which the official
will be entitled in any given "compensation” year. (Neither of these years has any relationship to
the actual service years of a particular elected county official. The terms of office of county
commissioners and district school board members begin 2 weeks after the general election in
November; and the terms of all others begin on the first Tuesday after the first Monday in
January following the November general election. See s. 100.041, F. S.)

Thus, in any given compensation year -- including the compensation year beginning October 1,
1973 -- a county official who has not yet reached the maximum salary prescribed for his position
by the Ch. 145, F. S., salary schedule is entitled to be compensated in an amount equal to the
compensation actually received by him during the immediately preceding compensation year
ending October 1, plus an additional amount equal to 20 percent of the compensation actually
received by him during the preceding population year ending June 30 -- provided, of course, that
the total amount does not exceed the salary (the base salary plus the population increment,
adjusted to reflect a cost-of-living increase) prescribed by the appropriate Ch. 145 salary
schedule for the office for that compensation year. A county official who in a particular
compensation year has received the full amount of the salary to which he is entitled under the
applicable salary schedule is entitled to a salary increase in any year in which the population of
the county and/or the cost-of-living index show an increase. However, the total amount of such



increase may not exceed 20 percent of the compensation received during the preceding fiscal or
population year ending June 30. (A decrease, either in the population of the county or the cost-
of-living index for the preceding fiscal year ending June 30, must, of course, be reflected by
decreasing proportionately the salaries of the officials of that county.) Both the cost-of-living
increase and the population-increment increase must be included in determining whether a
salary increase for a particular "compensation” year exceeds the 20 percent limitation. Attorney
General Opinion 074-180.



