Fire fighters standards council
Number: AGO 75-145

Date: November 09, 1998

Subject:
Fire fighters standards council

FIRE FIGHTERS STANDARDS COUNCIL--LIABILITY FOR INJURY TO, OR DEATH OF,
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Prepared by: Charles R. Ranson, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. What would be the liability, if any, of the state, through the Fire Fighters Standards Council or
of the agents of the council in the event of injury to or death of one or more of the persons being
tested under the direction of the council's field personnel?

2. Is the council required to issue its certificate to a student who satisfactorily complies with the
uniform minimum standards imposed by the Fire Fighters Standards Council but is unable to
meet higher standards imposed by the employing agency under provision of s. 163.530, F. S.?

SUMMARY:

The Fire Fighters Standards Council and the Department of Community Affairs are agencies of
the state within the purview of Chs. 163 and 768, F. S., and, as such, are liable for the acts of
their officers, employees, or agents which occur within the scope or function of their employment
to the extent, and subject to the limitations, of s. 768.28, except for such acts which arise from
bad faith, malicious purpose, and willful and wanton disregard for human rights, safety, or
property; except, further, liability does not extend to or encompass punitive damages or
prejudgment interest.

Each state agency or department is required to be covered by the Insurance Risk Management
Trust Fund as provided in Part 1l of Ch. 284, F. S., unless specifically excluded by the
Department of Insurance. Charges made to each agency by the Division of Risk Management
for coverage in such trust funds are to be paid promptly by each agency from its operating
budget directly to said trust fund, through the Division of Risk Management of the Department of
Insurance.

The council may not refuse to issue its certificate of compliance to any individual who has
successfully complied with the uniform minimum training standards prescribed by the council
and the qualifications for employment prescribed in s. 163.490, F. S.
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Section 768.28(1), F. S., provides that, in accord with the State Constitution,

". .. the state, for itself and for its agencies or subdivisions, hereby waives sovereign immunity
for liability for torts, but only to the extent specified in this act. . . ."

The act further states, at subsection 768.28(2), F. S., that: "As used in this act, 'state agencies or
subdivisions' include the executive departments. . . ." The Fire Fighters Standards Council exists
within the Department of Community Affairs, which, in turn, is a part of the executive branch of
government. As such, the council is an agency of the state within the meaning of s. 768.28(1).

Having established that the Fire Fighters Standards Council is an "agency" of the state, s.
768.28(5), F. S., clearly provides that the state and its agencies are liable for tort claims to the
same extent and in the same manner as would be a private individual of like circumstances.
However, the liability of the state or its agencies does not include punitive damages or interest
for the prejudgment period. Section 768.28(5) also places a cap on liability of $50,000 in
payment of a claim or judgment by any one person and a $100,000 cap on payment of
aggregate claims or judgments which arise out of the same occurrence or incident. This does not
preclude claim for, or the rendition of, a judgment or judgments in excess of the prescribed limits,
as those portions of a judgment or judgments which exceed such limits may be reported to the
Legislature for such action as the Legislature may deem appropriate. Such additional or excess
payments may be made partially or wholly only by further act of the Legislature.

The Legislature amended s. 768.28(9), F. S., by Ch. 74-235, Laws of Florida, to provide that no
officer, employee, or agent of the state or its agencies shall be held personally liable in tort for
acts transpiring within the scope of employment unless those acts occur as a result of bad faith
or malicious purpose or evince a manner exhibiting wanton or willful disregard of human rights,
safety, or property. Pursuant to this subsection, if a judgment is entered personally against an
officer, employee, or agent of the state or one of its agencies and such judgment arose as a
result of any acts within the scope or function of the employment, then the state is obligated to
pay such judgment subject to the previously set forth limitations of s. 768.28(5), F. S.

Chapter 74-235, Laws of Florida, also amended portions of Part Il of Ch. 284, F. S., relating to
the Florida Casualty Insurance Risk Management Trust Fund. Section 284.31, as amended,
provides that the Insurance Risk Management Trust Fund shall, absent specified exclusion of
the Department of Insurance, cover all departments of the state, their employees and agents,
and other authorized persons, and that all departments of the state shall be covered by such
fund unless specifically excluded by the Department of Insurance. The Division of Risk
Management in the Department of Insurance created by s. 5, Ch. 74-235, Laws of Florida,
administers Part 1l of Ch. 284, F. S. Section 284.36, F. S., provides, in effect, that premiums for
coverage are to be billed to each agency of the state (the council, unless operating funds are
budgeted in the Department of Community Affairs budget). Upon billing, such obligations are to
be paid promptly by each agency from its operating budget directly to the Insurance Risk
Management Trust Fund through the Division of Risk Management of the Department of
Insurance.

With regard to the second question, it is my opinion that the council may not refuse to issue a
certificate of compliance to any person satisfactorily complying with the training program



provided for in s. 163.495(1), F. S., and the qualifications for employment prescribed in s.
163.490, F. S.

While s. 163.495(2), F. S., inhibits the employment of any person as a regular or permanent
firefighter as defined by the employing agency until that person has obtained such certificate of
compliance, the statute does not mandate or require the employment of such certificate holders
by the employing agency.

Further, s. 163.530, F. S., provides that nothing contained in Part IV of Ch. 163, F. S., shall be
construed as prohibiting an employing agency from prescribing qualifications and standards for
hiring, training, or promoting firefighters that exceed the minimum standards set by the Fire
Fighters Standards Council.

Your second question is, accordingly, answered in the affirmative.



