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QUESTION:

May a municipality require, pursuant to s. 468.106(6), F. S., an occupational license from a
person who does not maintain a permanent business location or branch office within such
municipality, notwithstanding s. 205.042, F. S.?

SUMMARY:

A municipality may not require, pursuant to s. 468.106(6), F. S., an occupational license from a
person who does not maintain a permanent business location or branch office within such
municipality in view of the provisions of s. 205.042, F. S.

Your question is answered in the negative for the reasons set forth hereinafter.

Although not expressly stated, it seems implicit from your question that the individual involved
does not maintain a permanent business location or branch office in the City of St. Augustine.
Your letter is also silent as to any other business, profession, or occupation engaged in interstate
commerce.

Section 166.201, F. S., provides that:

"A municipality may raise, by taxation and licenses authorized by the constitution or general law,
or by user charges or fees authorized by ordinance, amounts of money which are necessary for
the conduct of municipal government and may enforce their receipt and collection in the manner
prescribed by ordinance not inconsistent with law."

Chapter 205, F. S., as amended by Ch. 74-271, Laws of Florida, is now the authority for the
imposition of municipal occupational license taxes for revenue purposes. Section 205.022(1),
provides that:

"'Local occupational license' means the method by which a local governing authority grants the
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privilege of engaging in or managing any business, profession, or occupation within its
jurisdiction. It shall not mean any fees or licenses paid to any board, commission, or officer for
permits, registration, examination, or inspection. Unless otherwise provided by law, these are
deemed to be regulatory and in addition to, and not in lieu of, any local occupational license
imposed under the provisions of this chapter."

In s. 205.042, F. S., the Legislature specifically enumerated those persons upon whom a
municipality may levy an occupational license tax, to wit:

"(1) Any person who maintains a permanent business location or branch office within said
municipality, for the privilege of engaging in or managing any business within its jurisdiction.
(2) Any person who maintains a permanent business location or branch office within said
municipality for the privilege of engaging in or managing any profession or occupation within its
jurisdiction.
(3) Any person who does not qualify under the provisions of subsection (1) or subsection (2) and
who transacts any business or engages in any occupation or profession in interstate commerce,
if such license tax is not prohibited by s. 8 of Art. I of the United States Constitution."

This section has made it clear that a potential licensee must fall within one of the above three
categories before a municipality may impose an occupational license tax. Under the first two
categories, a person may conduct any business, profession, or occupation within a municipality
without being subject to a municipal occupational license tax unless he maintains a permanent
business location or branch office therein. Attorney General Opinion 072-236. Under subsection
(3) above, a municipality may impose an occupational license tax upon a person conducting
business in interstate commerce if not prohibited by the commerce clause of the United States
Constitution. This tax will not be prohibited if there are sufficient "local incidents" separable from
interstate commerce. See AGO 073-162. Isern v. City of West Miami, 244 So.2d 420 (Fla. 1971);
Duffin v. Tucker, 153 So. 298 (Fla. 1934); Berry v. City of Dania, 24 Fla. Supp. 152, aff'd, 168
So.2d 135 (Fla. 1964). Accord: Attorney General Opinions 072-117, 072-236, 073-172, and 073-
399.

Subsection (6) of s. 468.106, F. S., provides that:

"When a certificate holder desires to engage in contracting in any area of the state, as a
prerequisite therefor, he shall only be required to exhibit to the local building official, tax collector,
or other person in charge of the issuance of licenses and building permits in the area, evidence
of holding a current certificate accompanied by the fee for the occupational license and building
permit required of other persons."

This subsection does not enlarge the provisions of s. 205.042, F.S., to require an occupational
license as a prerequisite to contracting within a municipality, thus allowing such municipality to
require an occupational license from a person who does not otherwise fall within any of the three
categories of said s. 205.042. It merely provides that if a contractor is otherwise required to
obtain an occupational license under s. 205.042, then he must purchase such license before
conducting his business. Attorney General Opinions 072-236, 073-399, and 073-172.

In view of the factual circumstances involved, I feel that I am unable to render a definite opinion



on the authority of the City of St. Augustine to impose an occupational license tax on the
individual in question, since the Attorney General cannot resolve factual questions nor legally
make any legislative or judicial findings of fact. However, in the absence of a "permanent
business location or branch office" located in St. Augustine, it seems doubtful that any
occupational license tax imposed on the subject individual by the City of St. Augustine pursuant
to Ch. 205, F. S., would be valid.

I have not given any consideration in this opinion to any authority of a county or municipality to
impose a purely regulatory fee in the exercise of its police power, since it seems evident that the
occupational license taxes authorized by Ch. 205, F. S., are taxes for revenue purposes.
Furthermore, notice should be taken of the provisions of s. 468.113, F. S. Attorney General
Opinion 073-399.


