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QUESTIONS:

1. May a regional planning council composed of two or more counties, established under the
provisions of Ch. 160, F. S., reorganize under the provisions of Parts | and Il of Ch. 163, F. S.?
May said council so organized then refuse to admit to membership municipalities who applied
prior to reorganization?

2. In the event a municipality was admitted to membership after the regional planning council
has reorganized under Ch. 163, F. S., could the municipal member be prohibited from voting?

3. In the event a municipality is admitted to membership in a regional planning council organized
under Ch. 160, F. S., or Ch. 163, F. S., may the member be required to pay membership dues
based upon a population per capita rate since the county wherein the municipality is located is
already a member and has paid similar dues for membership?

SUMMARY:

A regional planning council established by two or more counties pursuant to s. 160.01, F. S.,
may be dissolved by the withdrawal of all of its constituent members. The counties that formerly
comprised the dissolved regional planning council may form a new intergovernmental body or
group under the provisions of and as prescribed in Part Il of Ch. 163, F. S., pursuant to mutual
agreement. Such intergovernmental body established pursuant to Part Il of Ch. 163 may refuse
to admit any municipality to membership in the intergovernmental body.

A nonvoting membership provision for municipalities, mutually agreed upon by all of the
contracting parties in accordance with provisions of s. 163.02, F. S., or Part Il of Ch. 163, F. S.,
does not appear to be precluded by law.

"Membership dues" based on a per capita rate may be provided for by mutual agreement of the
contracting parties under Part Il of Ch. 163, F. S., regardless of any payment of similar "per
capita dues" paid by any member county within which any participating municipality may be
located.
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AS TO QUESTION 1:

Section 160.01, F. S., provides for the establishment of a regional planning council composed of
two or more counties and municipalities. There is no provision anywhere in Ch. 160, F. S., for
the dissolution or reorganization of a regional planning council; however, reasonable reading of
s. 160.01(1) would indicate that when the local governments forming the council withdraw their
representation on and participation in the regional council to the extent that less than two
members remain, the council would cease to exist. Nothing in Ch. 160 purports to compel the
permanent membership or participation of any governmental body represented on the council.

In the case of the District 5 Regional Planning Council, apparently only the several county
governments were members at the time of their withdrawal from the council. Therefore, what in
fact took place was that all constituent county governments that were members of the council
withdrew therefrom and the council was thereupon dissolved for lack of sufficient membership
and representation thereon. Then, the counties that formerly comprised the former regional
planning council formed a new regional planning council under Part Il of Ch. 163, F. S. Such an
action seems merely to be the lawful exercise of an option presented by the passage of Ch. 163,
F. S., and does not seem in contravention of any statutory or constitutional provisions.

The first part of question 1 is therefore answered in the affirmative.

An intergovernmental program pursuant to Part | or Part Il, Ch. 163, F. S., is entered into by the
mutual agreement of its participants. Sections 163.02, 163.160(1), and 163.175. This differs from
the language of Ch. 160, F. S., in that s. 160.01(1) permits all counties or municipalities "desiring
representation” to participate. See AGO 073-402. Thus, as the intergovernmental program is to
be entered into by mutual agreement and as there is no statutory provision as is seen in Ch.
160, supra, permitting participation of all counties or municipalities desiring to so participate, the
constituent members of the program or organization are free to refuse membership to other
counties or municipalities. The second part of question 1 is therefore answered in the affirmative.

AS TO QUESTION 2:

The answer to this question is similar to the second part of question 1. The various members of
the intergovernmental group are given a relatively free hand as to what their agreement will
provide and generally may contract with one another as their individual or common interest may
dictate. However, the courts may well feel inclined to define the perimeters of this relative
freedom in terms of caprice or arbitrariness shown in the exclusion of candidates for
membership.

A nonvoting membership provision, mutually agreed to by all the parties in accordance with the
provisions of s. 163.02, F. S., or Part Il of Ch. 163, F. S., does not appear to be precluded by
law. If the party to be admitted on a nonvoting basis does not agree to this status, that party is
free to decline membership. As noted above, however, the exercise of the power of choice in
membership matters may well be subject to court-imposed limitations mandated as a result of a
suit challenging the manner in which such power was exercised.

Your second question is therefore answered in the affirmative.



AS TO QUESTION 3:

Sections 163.180(4) and 160.01(1), F. S., authorize the several designated governmental bodies
to appropriate moneys to carry out the respective stipulated statutory purposes, but set no
guidelines as to the source of this money. Section 163.180(4) further empowers the governing
bodies, defined by s. 163.170(4), F. S., to establish a schedule of fees to be charged by the
planning commission defined by s. 163.170(2) in carrying out its authorized functions and
authorizes such governing body to approve expenditures by such commission and conditions the
commission's authority to expend moneys appropriated to it upon such approval. It would
therefore appear that "membership dues" based on a per capita rate may be provided for by
mutual agreement of the contracting parties, regardless of any payment of similar "per capita
dues" by any member county within which any participating municipality may be located.

Your third question is therefore answered in the affirmative.

Your attention is called to Ch. 75-257, Laws of Florida, entitled the Local Government
Comprehensive Planning Act. This act requires, inter alia, the designation of local planning
agencies for the purpose of promulgating comprehensive growth plans for local governments.
The act further provides compliance deadlines for both the designation of such an agency and
the adoption of a local comprehensive growth plan by the local government. You are urged to
become familiar with this act, as it significantly affects the area of local comprehensive planning.
Enclosed is a copy of AGO 075-280, which should be of value to you in interpreting this new law.



