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QUESTION:

Are community health centers and clinics participating in the Indigent Drug Program operated by
the state through the Mental Health Program Office of the Department of Health and
Rehabilitative Services subject to the provisions of s. 500.46, F. S., requiring manufacturers and
wholesalers of drugs to obtain a permit from the state to lawfully operate as wholesalers or
manufacturers of drugs in this state?

SUMMARY:

Community health centers and clinics participating in the Indigent Drug Program operated by the
state through the Mental Health Program Office of the Department of Health and Rehabilitative
Services do not have to obtain the permit for operation as drug wholesale or drug manufacturing
establishments or businesses as specified in s. 500.46, F. S.

Your question is answered in the negative.

Section 500.46, F. S., specifically addresses drug manufacturers and wholesalers, requiring
them to obtain permits from the Department of Health and Rehabilitative Services as a condition
precedent to lawful engagement in their respective businesses. The statute operates on those
persons engaged in the drug wholesaling or drug manufacturing business in this state. See s.
500.46(3) and (4).

| am informed by the department that the community health centers and clinics in question are
private, nonprofit organizations, quasi-public in nature, which distribute psychotropic drugs to
indigent persons certified to be in need of such medication by, and upon the prescription of, a
licensed physician. The recipient, | understand, pays what he or she can afford to pay for the
drugs, but if the person cannot afford to pay any amount, the drugs are distributed free of
charge. | am further informed by the department that the drugs are purchased under state
contract for use in this program by the Department of Health and Rehabilitative Services Mental
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Health Program Office and administered by and through local governmental agencies and
community health centers and clinics and that none of the drugs utilized in the program in
guestion are classified as "controlled substances" by either federal law or the law of this state.

The Indigent Drug Program and the community health centers and clinics participating therein
operate under the Mental Health Program Office of the department pursuant to the Community
Mental Health Act, Part IV of Ch. 394, F. S., and the program is an integral part of a uniform
state-operated mental health system. Such system is administered through local governmental
agencies, s. 394.66, and is not in any way engaged in the drug wholesale or manufacturing
business.

It is readily apparent from the language of s. 500.46, supra, that the health centers and clinics
are not drug manufacturers or wholesalers, are not, in terms of the statute, engaged in the
(business of) wholesaling or manufacturing of drugs, and thus do not come within the purview of
said statute, which speaks only to those particular classifications. This interpretation is
particularly warranted in light of the rule of statutory construction, expressio unius est exclusio
alterius, which means that the express mention of one thing (in this case, drug manufacturing or
wholesaling) is the exclusion of another. Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952); Ideal
Farms Drainage Dist. v. Certain Lands, 19 So.2d 234

(Fla. 1944).

Therefore, | am of the opinion that the community health centers and clinics participating in the
Indigent Drug Program operated by the state through the Mental Health Program Office of the
Department of Health and Rehabilitative Services are not subject to the licensing or permitting
requirements of s. 500.46, supra, and therefore do not have to obtain the permit for their
operation as specified therein.



