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QUESTION:

May the governing body of a municipality in Broward County validly adopt an ordinance
providing that no Broward County ordinance shall be effective within that municipality unless and
until approved by that governing body?

SUMMARY:

An ordinance of a Broward County municipality which purports to make the effectiveness of all
Broward County countywide ordinances within that municipality contingent upon the approval of
that municipality's governing body appears violative of s. 1(i), Art. VIII, State Const., providing
that county ordinances shall be filed with the Secretary of State and shall become effective at
such time thereafter "as is provided by general law."

According to your letter, the City Council of the City of Margate has adopted an ordinance (No.
76-6) providing that no ordinance of Broward County shall become effective within that city until
approved by the city council. You contend that such municipal ordinance is unconstitutional.

It is clear that a county, whether operating under a charter or noncharter government, may adopt
an ordinance applicable throughout the county -- in the incorporated, as well as the
unincorporated, areas thereof -- when such ordinance deals with a subject matter that is
susceptible of countywide regulation. Accord: Attorney General Opinion 071-223. Moreover, the
Florida Constitution provides that each county ordinance "shall be filed with the secretary of state
and shall become effective at such time thereafter as is provided by general law," s. 1(i), Art. VIII,
State Const.; and, according to general law, a county ordinance shall become effective upon
receipt of official acknowledgment from the Department of State that said ordinance has been
filed therewith, or at a later date prescribed in the ordinance, s. 125.66(1), F. S.

Accordingly, the Board of County Commissioners of Broward County may adopt an ordinance
applicable throughout that county, which ordinance shall become effective upon the county's
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receipt of an acknowledgment of filing from the Department of State or at a later date prescribed
in the ordinance. Moreover, since neither s. 125.66(1), F. S., nor any other provision of general
law authorizes a municipality to alter or modify in any way the effective date of county
ordinances in general, it would appear that the governing body of the City of Margate may not
adopt a municipal ordinance which has as its purpose and effect the avoidance or delay of the
effectiveness of all Broward County ordinances within that city. Thus, I am of the opinion that, to
the extent the municipal ordinance in question purports to make the effectiveness of all Broward
County countywide ordinances within that city contingent upon the approval of that city's
governing body, such municipal ordinance is constitutionally infirm.

In reaching the foregoing conclusion, I have not overlooked that provision of s. 1(g), Art. VIII,
State Const., which states that, in a county operating under a charter government, "[t]he charter
shall provide which shall prevail in the event of conflict between county and municipal
ordinances"; or s. 8.04 of the Broward County Charter, which provides, generally, that "any
county ordinance in conflict with a municipal ordinance shall not be effective within the
municipality to the extent of such conflict." However, in my opinion, both of these provisions,
when read within the context in which they appear, see Burnsed v. Seaboard Coastline R. Co.,
290 So.2d 13,16 (Fla. 1974), are concerned with substantive conflict between particular county
and municipal ordinances regulating the same subject matter and do not authorize a Broward
County municipality to adopt an ordinance delaying or otherwise making contingent the
effectiveness therein of a Broward County ordinance which is not in conflict with any ordinance
of that municipality on the same subject matter. Cf. s. 1(f), Art. VIII, State Const., which provides
in part that a noncharter county ordinance "in conflict with a municipal ordinance shall not be
effective within the municipality to the extent of such conflict"; and Commentary, 26A F.S.A., p.
271.


