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QUESTIONS:

1. May a local government, prior to July 1, 1979, adopt an interim plan for the purpose of
providing guidance in the enactment or amendment of local land development regulations,
pending the adoption of such an element of a comprehensive plan as required by the Local
Government Comprehensive Planning Act?

2. Does s. 163.3177(5) and (6)(a), F. S., require that the land use plan element of a
comprehensive plan adopted pursuant to the Local Government Comprehensive Planning
Actinclude a land use map of proposed use, said map being similar in form to a zoning map?

SUMMARY:

Comprehensive plans as prescribed by s. 163.3177, F. S., may be prepared and adopted only in
conformance with, and under the terms and provisions of, the Local Government
Comprehensive Planning Act of 1975. No "interim" comprehensive plans are authorized by, nor
may they be otherwise adopted under, the provisions of that act.

Section 163.3177(5) and (6)(a), F. S., does not require that the future land use plan element of
the local comprehensive plan include a land use map in the form and nature of a zoning map,
although such element may include a land use map of such nature if deemed to be appropriate
to the guidelines and standards prescribed in the several elements of the local comprehensive
plan.

At the outset, it seems appropriate to note that the Interdepartmental Coordinating Council on
Community Services, an advisory body (see s. 20.03(9), F. S.) within the Department of
Community Affairs (see s. 20.18(5), F. S.), any ad hoc working groups of said coordinating
council (see s. 20.18[5][c]), and all regional agencies (see s. 163.3164(17), F. S.) involved in the
administration and implementation of the Local Government Comprehensive Planning Act of
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1975 are directed by s. 163.3204, F. S., to "cooperate and work with units of local government
and technical advisory committees [see s. 163.3207, F. S.] in the preparation and adoption of
comprehensive plans, or elements or portions thereof." See ss. 163.3164(2) and 163.3177, F. S.
The Local Government Comprehensive Planning Act became effective July 1, 1975.

However, neither s. 20.18(5), F. S., nor s. 163.3204, F. S., empowers or authorizes the
Department of Community Affairs, as such, to itself assist local governments or to provide
technical assistance to local governments in the preparation and adoption of any such "interim
plans" addressed in your inquiry. These aforecited sections, read together, provide only that the
Interdepartmental Coordinating Council cooperate and work with units of local government in the
preparation and adoption of comprehensive plans, or elements or portions thereof. In such
interaction, the department itself should not assume or undertake any such authority or function.
See State ex rel. Greenberg v. Florida State Board of Dentistry, 297 So.2d 628, cert. denied, 300
So.2d 900. Further in this regard, it should be noted that the express mention of the
Interdepartmental Coordinating Council in the aforementioned context impliedly excludes all
other bodies or agencies. See Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952).

AS TO QUESTION 1:

Section 163.3161(6), F. S., of the Local Government Comprehensive Planning Act, hereinafter
referred to as the "act," states:

"It is the intent of this act that the activities of units of local government in the preparation and
adoption of comprehensive plans, or elements or portions therefor [sic], shall be conducted in
conformity with the provisions of this act."

Such language acts as an express prohibition against comprehensive plans, or elements or
portions thereof, being prepared and adopted in any manner or under any terms or provisions
other than described therein. Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799 (Fla. 1944); In re Advisory Opinion of
Governor, Civil Rights, 306 So.2d 520 (Fla. 1975).

Nowhere within the act is any provision made for the adoption of such "interim" comprehensive
plans, or elements or portions thereof, as are cited in your request. Although s. 163.3197, F. S.,
authorizes and continues in force and effect comprehensive plans or portions thereof adopted
prior to July 1, 1975, until appropriate action is taken to adopt a new comprehensive plan as
required by the act, it is silent as to the adoption and promulgation of any such interim plans as
you have suggested. The absence of any provision for, or mention of, such interim plans as are
here under consideration operates in this context to preclude their promulgation or adoption
under the authority of this section. State v. Jacksonville Terminal Co., 71 So. 474 (Fla. 1916);
Edgerton v. International Company, 89 So.2d 488 (Fla. 1956); Dobbs v. Sea Isle Hotel, supra.

Section 163.3161(5), F. S., of the act states it is the intent of the act that "adopted
comprehensive plans shall have the legal status set out in this act and that no public or private
development shall be permitted except in conformity with comprehensive plans, or elements or
portions thereof, prepared and adopted in conformity with this act." Such an express limitation
operates as an effective prohibition against "development" proceeding under, or according to,
any comprehensive plan, or element or portion thereof, not promulgated and adopted according



to the terms and provisions of the act.

In setting out the legal status of plans adopted in conformity with the act, s. 163.3194, F. S., inter
alia, provides that:

"(1) After a comprehensive plan or element or portion thereof has been adopted in conformity
with this act, all development undertaken by, and all actions taken in regard to development
orders by, governmental agencies in regard to land covered by such plan or element shall be
consistent with such plan or element as adopted. . . ."

Thus, reading the aforementioned statutory provisions in pari materia, it is seen that no
authorization exists within the act for the adoption of such interim comprehensive plans, that
local units of government are restricted in the process of promulgation and adoption of
comprehensive plans, or elements or portions thereof, to those terms and provisions provided
within the act and, further, that after such promulgation and adoption, no public or private
development as defined in s. 380.04, F. S. (see s. 163.3164(4), F. S.), is to be permitted except
in conformity with said plans and only those plans.

Further, I am informed by the Division of State Planning of the Department of Administration,
which agency is charged with varied and significant duties in regard to the administration and
implementation of the act, that it has administratively interpreted the act as prohibitive of such
interim comprehensive plans. Administrative interpretations of statutes by agencies charged with
their administration and implementation are generally given considerable deference by the
courts and are accorded great weight when there is special agency expertise and a lack of court
expertise. Brennan v. General Telephone Company of Florida, 488 F.2d 157 (5th Cir. 1973);
State ex rel. Biscayne Ken. Cl. v. Board of Bus. Reg., 276 So.2d 823 (Fla. 1973).
Contemporaneous administrative construction of a statute by those charged with its enforcement
or interpretation is entitled to great weight; and, although not controlling, the courts generally will
not depart from such construction unless it is clearly erroneous or unauthorized. Gay v. Canada
Dry Bottling Co. of Florida, 59 So.2d 788 (Fla. 1952); Daniel v. Florida State Turnpike Authority,
213 So.2d 585 (Fla. 1968); Miller v. Brewer Co. of Fla., 122 So.2d 565 (Fla. 1960). I do not find
any clear error or lack of authorization present in regard to the administrative construction
proffered by the division and therefore concur in the same.

The above is not intended to express the view that local governments may not properly exercise
those planning, zoning, and other general land use and management powers granted to them by
Chs. 125 and 166, F. S., except to the extent that said local governments indulge in
comprehensive planning under ss. 163.3161-163.3211, F. S. That is to say that development
may continue under existing plans and statutes until such time as the required comprehensive
plans are adopted, and planning, zoning, and building ordinances and other land use and
management devices or regulations may be amended or instituted. However, no comprehensive
plans as delineated in s. 163.3177, including "interim plans," may be adopted except in
conformity with, and under the terms and provisions of, the act. To the extent that the Local
Government Comprehensive Planning Act conflicts with any other provisions of law relating to
local governments' authority to regulate the development of land, the provisions of the act govern
unless its provisions are met or exceeded by other provisions of law. Section 163.3211; cf. Ch.
75-390, Laws of Florida.



Therefore, in consideration of the foregoing, I am of the opinion that such interim plans as have
been discussed hereinabove are not permissible under the terms and provisions of the Local
Government Comprehensive Planning Act of 1975.

AS TO QUESTION 2:

The statutory provisions cited in your request in this regard seem to give little direction on their
face as to the proper disposition of this particular question. However, closer examination of these
and other applicable provisions will serve to clarify this matter.

Section 163.3177(5), F. S., requires that the comprehensive plan contain policy
recommendations for the implementation of the plan. As the precise form of those policy
recommendations is not prescribed therein, it is difficult to see how this provision can be
construed to require a detailed zoning map of any land area.
Section 163.3177(6)(a), F. S., provides that a comprehensive plan, in addition to the required
elements of s. 163.3177(1)-(5), F. S., must include a future land use plan element "designating
proposed future general distribution, location and extent of the uses of the land for housing,
business, industry, agriculture, recreation" (Emphasis supplied.), and further requires a
"statement of the standards to be followed in the control and distribution of population densities
and building and structure intensity as recommended for the various portions of the area," and
permits the designation of areas for future planned development use involving combinations of
types of uses for which special regulations may be necessary to assure development in accord
with the principles and standards of the comprehensive plan.

As noted by emphasis, the plan must include a land use element generally describing the
distribution, location, and extent of the uses to be made of the land in the future. This language
does not seem to operate to require a zoning map to be drawn to fulfill this requirement; indeed,
it does not seem to require the construction of a map, per se, of any type, nor does it forbid it.

Further in this regard, s. 163.3177(1), F. S., plainly states that the comprehensive plan "shall
consist of materials in such descriptive form, written or graphic, as may be appropriate to the
prescription of principles, guidelines, and standards for the orderly and balanced future
economic, social, physical, environmental, and fiscal development of the area." (Emphasis
supplied.) Thus, the act specifically grants to local governments the option to fulfill the
requirements of s. 163.3177 by either written or graphic means, or a combination thereof, and
does not require that a zoning-type map be the sole mode of satisfaction thereof.

Therefore, reading s. 163.3177(1)-(5) and (6)(a), F. S., in pari materia, I am of the opinion that
the act does not require that the future land use plan element required by s. 163.3177(6)(a)
include a land use map in the form and nature of a zoning map. However, the future land use
plan element may include a land use map of such nature if deemed to be appropriate to the
guidelines and standards prescribed in the several elements of the local comprehensive plan.


