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DUAL OFFICEHOLDING--POSITIONS OF COMMUNITY COLLEGE COMPTROLLER AND
STATE LEGISLATOR NOT INCOMPATIBLE

To: Curtis A. Golden, State Attorney, Pensacola
Prepared by: Patricia R. Gleason, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. Do the provisions of s. 5(a), Art. Il, State Const., or s. 110.092(4)(a), F. S., prohibit a
comptroller for a community college district from serving simultaneously as a state legislator?

2. Would said comptroller have to resign his position in order to run for the office of state
legislator?

SUMMARY:

The comptroller of a community college is an employee of a community college district board of
trustees; hence, the dual officeholding prohibition of s. 5(a), Art. Il, State Const., does not
preclude such comptroller from serving simultaneously as a state legislator, nor does such
simultaneous service violate the public policy rule against holding two imcompatible offices or
positions. A community college comptroller is not a state employee within the Career Service
System; hence, the provisions of s. 110.092(4)(a), F. S., which restrict the political activities of
state employees are inapplicable to an employee of a community college district board of
trustees. Section 104.31(1), F. S., does not operate to bar such employee from running for or
holding legislative office, although a rule or regulation of the State Board of Education or local
community college district board of trustees may prohibit such activity. Such comptroller is not
required to resign to run for the office of state legislator, because s. 99.012, F. S., includes only
those persons holding offices within its terms.

AS TO QUESTION 1:

Section 5(a), Art. Il, State Const., provides in pertinent part that "[n]o person shall hold at the
same time more than one office under the government of the State and the counties and
municipalities therein . . .." A legislator is clearly a state officer within the purview of the foregoing
constitutional provision. See In re Advisory Opinion to the Governor, 79 So. 874 (Fla. 1918).
Although you note in your letter that the comptroller would serve in such capacity only when not
"sitting" as a legislator, this factor is not relevant for purposes of the foregoing constitutional
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provision. Clearly, a legislator is an officer within the meaning of s. 5(a), Art. Il, for the duration of
his term of office; therefore, the important consideration is whether the position of comptroller of
a community college is also an "office" or whether such position is merely "employment" which is
not within the scope of the constitutional prohibition. See AGO's 069-3, 071-209, and 074-73,
and cf. Advisory Opinion to the Governor, 132 So.2d 1 (Fla. 1961). The State Constitution does
not define "office" or "officers," but, as interpreted by the Florida Supreme Court,

The term "office" implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the possession
of it by, the person filling the office, while an employment does not comprehend a delegation of
any part of the sovereign authority. The term office embraces the idea of tenure, duration, and
duties in exercising some portion of the sovereign power, conferred or defined by law and not by
contract." [State v. Sheats, 83 So. 508 (1919).]

Previous opinions of this office have indicated that the statutory descriptions of the respective
position involved are important factors in determining whether or not such positions constitute
"offices” or "employment.” See AGO 071-263, holding that an assistant state attorney is not an
officer for purposes of s. 5(a), Art. Il, supra; and AGO 069-5, holding that an assistant public
defender is not a governmental officer. Compare: In re Advisory Opinion to the Governor, 113
So. 913 (Fla. 1927), holding that a legislator could not be appointed to the office of State Motor
Vehicle Commissioner, or to the office of "special assistant to the Attorney General," because
the statute providing for such positions clearly conferred upon the incumbents ". . . governmental
authority and functions with a term of office and duties prescribed by law."

In this regard, | find no statute which invests community college comptrollers with any official
powers whatsoever. To the contrary, s. 230.759, F. S., states:

"Employment of all personnel in each community college shall be upon recommendation of the
president, subject to rejection for cause by the board of trustees and subject to the rules and
regulations of the state board relative to certification, tenure, leaves of absence of all types,
including sabbaticals, remuneration, and such other conditions of employment as the Division of
Community Colleges deems necessary and proper; and to policies of the board of trustees not
inconsistent with law."

Moreover, it has been held that members of community college boards of trustees are not
officers within the meaning of s. 5(a), Art. Il, supra, as such persons are officers of a special
district rather than of the state, county, or municipality. See AGO's 075-153 and 073-47.

Accordingly, I am of the view that the position of community college comptroller constitutes a
position of employment; therefore, the simultaneous service of an individual as a comptroller of a
community college and as a member of the Florida Legislature does not violate the dual
officeholding prohibition contained in s. 5(a), Art. Il, State Const.

There still remains, however, the question of whether such service would violate the common
law rule prohibiting the holding of incompatible positions. Disqualifying incompatibility exists
under the rule when there is a conflict or clash between the two employments or positions as
where



"...one is subordinate to the other and subject in some degree to the supervisory power of its
incumbent, or where the incumbent of one has the power to appoint or remove or set the salary
of the other, or where the duties clash, inviting the incumbent to prefer one obligation over the
other." [Attorney General Opinion 070-46.]

Applying this definition to the instant inquiry, | see no significant clash between the two
respective positions which would constitute a violation of the common law. Although the
Legislature in the exercise of its lawmaking powers appropriates funds to the Division of
Community Colleges in the Department of Education, which funds may be used to pay the salary
of the comptroller, the authority to set the comptroller's salary has been delegated to the
community college district boards of trustees in accordance with regulations of the State Board
of Education. See ss. 230.753(2)(a), 230.754(2)(a), 230.760, 230.752, and 230.769, F. S. See
also Ch. 6A-14.247(5)(b) and (c), F.A.C.; also Ch. 6A-14.46, F.A.C., providing that "each board
[of trustees] shall annually adopt . . . a salary schedule for employees of the community colleges

As to whether the community college comptroller would violate the terms of s. 110.092, F. S., by
serving as a state legislator, | believe this question must also be answered in the negative.
Section 110.092(4)(a) provides, in pertinent part, that

". .. no employee in the classified service shall:

(a) Hold, or be a candidate for, public or political office while in the employment of the state or
take any active part within any period of time during which he is expected to perform services for
which he receives compensation from the state. . . ." (Emphasis supplied.)

The application of the foregoing statute is limited by its terms to employees within the State
Career Service System. The Legislature, however, has deemed each community college district
authorized by law and the Department of Education to be "an independent, separate legal entity
created for the operation of a community college." Section 230.753, F. S.

Moreover, s. 230.753(2)(a), F. S., provides that community college boards of trustees possess
"all powers necessary and proper for the governance and operations of the respective
community colleges.” Further, s. 230.7535, F. S., provides that "no department, bureau, division,
agency, or subdivision of the state shall exercise any responsibility and authority to operate any
community college of the state, except as specifically provided by law or regulations of the State
Board of Education.”

In light of the foregoing statutory provisions, | am of the view that a community college
comptroller is not an employee employed by a state agency within the meaning of ss. 110.042
and 216.011, F. S. Cf. AGO 076-202, wherein a similar conclusion was reached with respect to
employees of district mental health boards. Accordingly, s. 110.092(4)(a), F. S., is not applicable
to a community college comptroller.

Furthermore, although not raised by your letter, it should be noted that s. 104.31, F. S., the "Little
Hatch Act," which regulates the political activities of state, county, and municipal employees,
would likewise be inapplicable to a community college district comptroller seeking to run for or



hold the office of state legislator. Assuming arguendo that s. 104.31, supra, is applicable to
employees of a community college district, s. 104.31(1)(c) provides that "the provisions of this
section shall not be construed so as to prevent any person from becoming a candidate for any
elective office in this state." Accordingly, a community college district comptroller may serve
simultaneously as a state legislator except as may otherwise be provided by rule or regulation of
the State Board of Education or of the local community college district board of trustees. Cf.
Resedean v. Civil Service Bd. of City of Pensacola, 332 So.2d 150 (1 D.C.A. Fla., 1976),
wherein the court upheld a municipal code provision prohibiting municipal employees from
becoming candidates; Jones v. Board of Control, 131 So.2d 713 (Fla. 1961), upholding a rule
promulgated by the Board of Regents which prohibited university employees from seeking
election to public office.

AS TO QUESTION 2:
Section 99.012(2), F. S., provides, in pertinent part:

"No individual may qualify as a candidate for public office who holds another elective or
appointive office, whether state, county or municipal, the term of which or any part thereof runs
concurrently with the term of office for which he seeks to qualify without resigning from such
office not less than 10 days prior to the first day of qualifying for the office he intends to seek. . .

The Resign-To-Run Law is applicable only to public officers, and not to persons holding
positions of employment; AGO 071-347. In view of the discussion set out in the answer to your
first question, your second question must be answered in the negative.



