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QUESTION:

Does s. 241.471, F. S., require the Department of Banking and Finance to ascertain, prior to
paying moneys held in the State Treasury for distribution to the counties to Shands Teaching
Hospital, whether the counties or one of their duly authorized officials, agencies, or employees
has transferred indigent residents to the hospital or utilized the hospital facilities to care for their
indigent residents without referral approval through normal hospital admission procedures?

SUMMARY:

Pursuant to s. 241.471(3), F. S., a county is not liable to Shands Teaching Hospital for the costs
of providing care and treatment of its resident indigents unless it properly authorizes such
hospital services or refers or transfers county indigents to the hospital. Liability under s.
241.471(3) can occur only when such transfer or utilization is effectuated with referral approval
through normal hospital admission procedures.

From information furnished this office by some of the involved counties and from
correspondence from such counties to the department, a composite of the material factual
allegations and contentions of the several involved counties suggests that the indigent patients
whose hospital bills are the subject of this inquiry were not referred to or transferred to the
Shands Teaching Hospital by the board of county commissioners or by any authorized county
agency or employee such as a county health department or a county social services or welfare
agency. Neither the county nor any of its authorized agencies, officials, or employees authorized
Shands Teaching Hospital to provide care and treatment to the involved indigent patients.
Neither the board of county commissioners of the respective involved counties nor any
authorized county agency, official, or employee thereof has made any determination of county
residency or of indigency of the patients involved.

Two of the indigent patients were referred by physicians in the private practice of medicine.
These two patients may have been referred by private physicians on the staff of the county
hospital, which is an independent public corporation and not under the control of the board of
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county commissioners, and may have been transported to Shands Teaching Hospital by the
county ambulance service, which is directly operated and controlled by the county hospital and is
independent of and not under the control of the board of county commissioners. One indigent
patient was admitted to Shands Teaching Hospital by one of its staff physicians following contact
by a public health nurse in the county health department (a cooperative county/state agency or
entity under Ch. 154, F. S., serving a dual county/state purpose under the supervision of the
Department of Health and Rehabilitiative Services) inquiring as to examination and observation
of the patient at the hospital's diabetic clinic on an outpatient basis at no charge. No referral to
the hospital or medical treatment has been made or authorized by such county health
department.

It is in the context of the above-stated factual circumstances, which for the purposes of this
opinion are assumed to be correct, that I now consider the above-stated question.

The statute in question is presumptively valid and must be given effect until it is judicially
declared invalid or inoperative. State ex rel. Gillespie v. Thursby, 139 So. 372 (Fla. 1932); White
v. Crandon, 156 So. 303 (Fla. 1934); Evans v. Hillsborough Co., 186 So. 193 (Fla. 1938).
Accordingly, no opinion is expressed as to the constitutionality vel non of s. 241.471(3), F. S.
Section 241.471(2), F. S., declares as state policy that the hospital operations of the medical
center at the University of Florida are to be financed from patient fees and payments from
charity, welfare, and county agencies referring part-pay and nonpay patients to the medical
center, so that the hospital will be as nearly self-sustaining as possible. Section 241.471(3)
provides:

"Each county transferring indigent patients to the hospital without referral approval through the
normal admission procedure shall be liable for all costs incurred by the hospital in providing care
and treatment of such patients. Each county utilizing the facilities of the hospital to care for its
indigent patients, other than those referrals approved prior to admission, shall budget, set
moneys aside, and pay for all services based upon statements rendered by the hospital. If
payment is not received within 30 days of billing, the hospital may certify the amount due and
unpaid to the Department of Banking and Finance. The Department of Banking and Finance,
upon receipt of a nonpayment certification, shall remit payment to the hospital, deduct the
amount from any moneys held in the state treasury for distribution to the county failing to make
prompt payment, and issue a notice to the county of payments made on its behalf." (Emphasis
supplied.)

In the statutorily specified circumstances in which a county is liable for and required to budget
and pay for the costs of care and treatment and hospital services provided and rendered to its
indigent residents, such duty and liability is found or premised upon "statements rendered by the
hospital." Such statements or claims against the county and the disbursement of county funds
for such purposes must be approved or disapproved by the board of county commissioners and
preaudited by the clerk of the circuit court as the ex officio county auditor. See generally, State
ex rel. Allied Engineering Corp. v. Bailey, 190 So. 445 (Fla. 1939); Davis v. Keen, 192 So. 200
(Fla. 1939); AGO's 071-150 and 073-113. Also see State ex rel. Landers v. Wheat, 137 So. 277
(Fla. 1931); Mayes Printing Co. v. Flowers, 154 So.2d 859 (1 D.C.A. Fla., 1963), and s. 129.09,
F. S., as to the duties of the clerk acting as the ex officio county auditor, and ss. 129.06 and
129.08, F. S., as to the duties and expenditure responsibilities of the board of county



commissioners.

Where such statements and other data or information available to the board of county
commissioners or to the clerk as ex officio county auditor do not establish that the county
referred or transferred or duly authorized the referral or transfer of indigent residents of the
county to the Shands Teaching Hospital or utilized or duly authorized the utilization of the
hospital facilities to care for its indigent patients, neither the board of county commissioners nor
the clerk, as ex officio county auditor, is lawfully authorized to audit and approve or pay or
authorize payment of such statements or claims against the county out of county funds.

Since s. 241.471(3), F. S., imposes liability or an obligation on the counties only for their indigent
residents referred or transferred to the Shands Teaching Hospital by the counties, or where the
counties utilize the facilities of the hospital to care for their indigent resident patients, the
certification and any supportive documentation by the hospital of unpaid statements rendered by
it to the counties for the cost of care and treatment of indigent patients of the counties should
facially establish that the counties referred or transferred such indigent patients to the hospital or
utilized the hospital facilities to care for their indigent patients or they or their duly authorized
agencies, officials, or employees duly authorized such referral or transfer or utilization. Such
claims or vouchers for payment of public funds, whether state or county, submitted to the paying
agency should contain sufficient information for the paying agency or its preauditors or officials
and the postauditor to determine whether the requested payment is authorized by law, failing in
which the paying agency is justified in turning down the request for payment or requesting
clarification or further proof of such claim. Attorney General Opinions 068-12 and 075-299. Since
the statute specifies that any payments remitted to the hospital by the department are made on
behalf of the county, it would follow that any payment remitted must be in satisfaction of a lawful
claim against the county and an obligation of the county imposed on it by law. (Section
241.471(2)-(3), F. S.)

Moreover, s. 241.471(3), F. S., imposes an obligation on the counties transferring indigent
patients or utilizing hospital facilities only when such transfer or utilization occurs "without referral
approval through the normal admission procedures." Rule 6C-10.07, F.A.C., which implements,
inter alia, s. 241.471, F. S., provides at subsection (1) that admission of indigent patients at
Shands Teaching Hospital shall be controlled by the hospital director. When the account of an
indigent patient is found to be uncollectible, the hospital is authorized at subsection (3) of Rule
6C-10.07 to write off such account. The hospital director has the authority and responsibility to
operate the hospital and all of its activities and departments subject to policies and procedures
issued by the health center, Board of Regents, and governmental boards of the state. Rule 6CL-
5.72, F.A.C. Thus, the provisions of s. 241.471 can be asserted by Shands Teaching Hospital
against a county only when a county or a duly authorized county agency, official, or employee
thereof has transferred patients to, or utilized services of, Shands Teaching Hospital without
obtaining referral approval through the normal admission procedures which are controlled by and
are the responsibility of the hospital director.

I am advised that the involved counties have refused to authorize payments to Shands for the
treatment of indigents because they question the propriety of the transfer and admission of such
patients by persons or agencies not authorized by the county to effect the same, as well as the
respective patients' status as indigent residents of the involved counties. Compare Rule 6C-



10.07(2)(a), F.A.C., establishing guidelines to be used by the hospital for determining indigency.
Unless and until it is determined that the county or one of its authorized agents or employees in
fact transferred these specific patients without referral approval through normal hospital
admission procedures, no county obligation could be found to exist under s. 241.471, F. S.

If you are unable to determine from the face of the nonpayment certification and any supportive
documentation presented to you by Shands Teaching Hospital whether a transfer of indigent
residents or utilization of the hospital facilities to care for indigent patients by the county or one of
its duly authorized officials, agencies, or employees without referral approval through normal
hospital admission procedures occurred, you should refuse to pay the amount claimed on the
nonpayment certification until you are satisfied that the requirements of s. 241.471, F. S., as
outlined in this response have been met.


