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QUESTION:

Is advertising by out-of-state funeral establishments in the yellow page sections of local
telephone directories indicating that such out-of-state establishments have branch
establishments in Florida or are represented by Florida's licensed funeral establishments in
violation of s. 470.10, s. 470.12, or s. 470.30, F. S., and Rule 21J-7.08, F.A.C.?

SUMMARY:

Advertising by out-of-state funeral establishments in the yellow pages of Florida telephone
directories in association with Florida licensed funeral establishments is not contrary to Ch. 470,
F. S., if the advertising does not misleadingly suggest that the out-of-state establishment is
engaged in practicing funeral directing in the State of Florida and does not misleadingly suggest
the Florida establishment is merely a branch establishment of the out-of-state firm. Such
advertising should only indicate that the Florida establishment represents the out-of-state funeral
establishment and may make local arrangements for services by the out-of-state funeral
establishment.

Your letter is accompanied by copies of the yellow pages of telephone directories serving Dade
and Broward Counties containing advertisements by out-of-state funeral establishments. The
advertisements are basically of two categories. The first identifies the out-of-state establishment
and names a Florida licensed funeral home or funeral director as its representative. The second
category consists only of an out-of-state establishment and local address and telephone number
and no indication of association with a Florida licensed representative.

Section 470.10(6), F. S., in applicable part, provides:

". . . No person not licensed as a funeral director or embalmer shall be permitted to perform the
functions of a funeral director or embalmer as herein defined, or hold himself out to the public as
such by reason of his ownership in a funeral home or by reason of his ownership of stock owned
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in or office held in a corporation authorized by the preceding subsection to own or operate a
funeral home. No funeral home owned by any person, whether incorporated or not, may utilize
the name or picture of any unlicensed person in connection with any advertisement or telephone
listing or firm letterheads or other printed material. Such use of the name or picture of any
unlicensed person shall be deemed to constitute the holding out of such person as a funeral
director in violation of this chapter. After the effective date of this act no firm or corporation
authorized to own or operate a funeral home may change or amend its name or charter so as to
include in its firm or corporate name the name of any person who is not individually licensed as a
funeral director in this state . . .."

Section 470.12(2)(j), F. S., provides that it shall be grounds for the revocation of the license of
any licensed funeral director if:

"The licensee has knowingly engaged in any advertising which is misleading or inaccurate in any
material particular. For the purpose of this paragraph misleading advertising shall include, but
not be limited to, the use of the picture or name of unlicensed persons in connection with
advertisements or other written material published by the licensee or the funeral home with
which he is connected."

Related to the foregoing provisions are others which define and provide for registration of funeral
homes. Section 470.01, F. S., defines a funeral home, mortuary, funeral establishment, or
funeral chapel as "a place at a specific street address or location where the profession of funeral
directing and embalming, as defined in this chapter, is practiced." Additionally, s. 470.10(7), F.
S., states for the purposes of Ch. 470, F. S.:

"[E]ach funeral establishment located at a specific address shall be deemed to be a separate
entity and require separate licensing and compliance with the requirements of this chapter."

Finally, the provisions of s. 470.30, F. S., governing registration of funeral establishments,
require every establishment to obtain a license, to show that a licensed funeral director is
regularly employed by the establishment on a full-time basis at the specific location and address
of such establishment, and to show that the establishment is under the full charge, control, and
supervision of an individually designated licensed funeral director. This section is specific in
requiring all material changes, including any change in ownership, in location, or in funeral
directors in charge, in funeral home registration to be reported within 10 days.

The evident legislative intent of the foregoing provisions is to require funeral establishments to
be separate entities at identifiable locations, under the control of a specified licensed funeral
director. This intent is reaffirmed by the provisions of s. 470.30, F. S., which preclude, except
under certain limited circumstances, the establishment of branch funeral chapels. This intent,
coupled with cited provisions prohibiting any establishment from utilizing the name or picture of
any unlicensed person in any advertising, leads to the conclusion that the Legislature considered
it important, hence material, that each funeral establishment be separately identified and
licensed and that licensed establishments refrain from advertising associating them with any
unlicensed person.

Accordingly, bearing in mind that where the context of the Florida Statutes will permit, s. 1.01, F.



S., broadly defines "person" to include both individuals and fictional entities, it is my opinion that
any licensed (Florida) funeral director or funeral establishment which advertises or permits the
placement of advertising in the yellow pages of telephone directories in Florida solely under the
name of an unlicensed (in Florida), out-of-state funeral establishment would be engaging in
advertising misleading or inaccurate in a material particular and thus subject to action by the
State Board of Funeral Directors and Embalmers seeking to revoke such licensee's license. On
the other hand, I conclude that a licensed (Florida) funeral establishment which only indicates in
its advertising that it may make local arrangements for services by an out-of-state funeral
establishment would not be acting contrary to the provisions of Ch. 470, F. S., so long as the
advertisements did not otherwise suggest that the out-of-state firm is engaged in funeral
directing within the State of Florida and does not misleadingly suggest the Florida establishment
is merely a branch establishment of the out-of-state firm. This conclusion is consistent with the
provisions of Rule 21J-7.08, F.A.C., which prohibits a licensee lending his license to any funeral
establishment, of which he is not owner or part owner or bona fide employee, in order that the
establishment may pretend or represent that it is legally qualified to perform funeral directing or
embalming by any such improper use of his license.


