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SUMMARY:

Nursing personnel, based upon their training and experience, and exercising their professional
duty, have an obligation to question medication and drug treatment orders given by a certified
physician's assistant that appear, in their judgment, to be in error.

This is in response to your letter requesting clarification of AGO 077-96, regarding the obligation
of nursing personnel to carry out medication and drug treatment orders given by physicians'
assistants without inquiry as to the delegated authority of such physicians' assistants. That
opinion in seeking to clarify the role of physicians' assistants under the recent amendments to
the Medical Practice Act, observed:

".. . Itis also my opinion that any medication or drug treatment order issued by a certified
physicians' assistant, authorized or directed by the supervising physician, should be routinely
administered or performed by the nursing staff, and nursing personnel may not refuse to carry
out such orders. . . ."

The quoted part of AGO 077-96 was not intended to infer that licensed nurses have no right to
exercise their professional judgment when effectuating medication and drug treatment orders
given by a certified physicians' assistant pursuant to Ch. 458, F. S. By statutory definition, the
practice of professional nursing means, "the performance of any act requiring substantial
specialized knowledge, judgment, and nursing skill based on the principles of psychological,
biological, physical, and social sciences and the application of the nursing process." Section
464.021, F. S.; emphasis supplied.

It would be a misconstruction of my earlier opinion to interpret it as limiting the existing statutory
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and professional obligation of licensed nurses to exercise professional judgment in effectuating
their duties and responsibilities. A licensed nurse does have the obligation and responsibility to
effectuate the medication and drug treatment orders given by certified physicians' assistants, but
this obligation and responsibility includes the necessity, by licensed nurses, to exercise their
professional judgment when administering medication and drug treatment orders. In the exercise
of that professional judgment they can certainly, when indicated, refuse to administer medical or
drug treatment orders given by a certified physician's assistant when in the nurses' professional
judgment the administration of such medical or drug treatment order would be detrimental to the
patient.



