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QUESTION:

May a school board properly reimburse an employee for official travel when the point of origin is
not the employee's official headquarters because the employee is on authorized leave for
military purposes?

SUMMARY:

A district school board may reimburse its employee for authorized official travel expenses when
the point of origin of travel is not the employee's official headquarters, provided that the travel
distance and travel period from the point of origin to the point of destination and return are less
than the constructive travel distance and travel period from the employee's official headquarters
to the point of destination and return. If the actual distance traveled and travel period are greater,
then reimbursement for travel expenses must be calculated on the basis of the constructive
distance and travel period from the employee's official headquarters to the point of destination
and return thereto.

According to your letter, an employee of the Indian River County School Board who was in
Jacksonville on authorized leave for military purposes proceeded from Jacksonville to Fort
Lauderdale to attend a conference on behalf of the school board. The employee was reimbursed
for a round trip commercial flight from Jacksonville to Fort Lauderdale by the school board. You
indicate in your letter that the Auditor General has requested that the school board seek an
opinion from this office regarding the payment of these expenses.

Section 230.201, F. S., limits members of the district school board to reimbursement from the
district school fund for travel expenses at the rates specified in s. 112.061, F. S., as amended.
Chapter 230, F. S., is silent with regard to the travel expenses of the staff and employees of the
school board, although the school board clearly has the authority to employ and compensate its
officers and employees. See, e.g., s. 230.23(5). Section 112.061(1)(a), F. S., however, states
that it is the Legislature's intent that the provisions of s. 112.061 are applicable "to all public
officers, employees, and authorized persons whose travel expenses are paid by a public
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agency." (Except that the provisions of any special or local law prevail over any conflicting
provisions of s. 112.061 to the extent of the conflict, s. 112.061(1)(b)2.) As defined in s.
112.061(2)(a), it is clear that a district school board is an "agency or public agency" within the
purview of and for the purposes of s. 112.061, as amended. (See also s. 1.01(9), F. S.)
Therefore, the staff and employees of a district school board are subject to, and their travel
expenses and per diem allowances controlled by, the rates and limitations set forth in s.
112.061, as amended. The travel expenses of all travelers are limited to those expenses
necessarily incurred by them in the performance of a public purpose authorized by law to be
performed by the agency. Section 112.061(3)(b). Moreover, all travel must be duly authorized
and approved by the head of the agency from whose funds the traveler is paid. Section
112.061(3)(a).

This office has consistently interpreted s. 112.061, F. S., to authorize reimbursement for per
diem and travel expenses only for travel away from the traveler's official headquarters as defined
in s. 112.061(4). See, e.g., AGO's 076-56 and 074-132. Cf. AGO 076-46 concluding that there is
no statutory authority to reimburse a state employee for per diem when on sick leave because of
illness occurring while on travel status away from his official headquarters. See also AGO 075-
237 in which this office concluded that district school board members are not entitled to
reimbursement for mileage in traveling from their homes to the district's administrative
headquarters; they are, however, entitled to "vicinity" mileage when necessary to carry out their
official duties. In computing travel expenses, the mileage allowance is generally computed on
the basis of the distance from the headquarters office to the place where the official duties are to
be carried out. Where, however, the travel commences from a place other than the officer's or
employee's official headquarters, e.g., the traveler's place of residence, the mileage should be
computed on the basis of the shorter distance, whether that is the distance actually traveled from
the place of residence or the constructive distance from the headquarters city to the point of
destination. See AGO 075-275. For example, in AGO 074-132, I stated that mileage is computed
on the basis of the distance from the headquarters city to the city in which the duties are to be
performed unless the actual distance, that is, from the place of residence, is shorter. See also
AGO 075-237, in which this office concluded that mileage for school board members should be
calculated from the official headquarters to the place where the official duties are to be carried
out if the travel originates there; however, travel should be calculated from the traveler's place of
residence when travel originates there, if it is a shorter distance than from the official
headquarters to the place where the official duties are to be carried out. In AGO 075-275 this
office, in considering the definition of "point of origin" as used in s. 112.061(7)(d)2. in computing
travel expenses or mileage, determined that the reimbursable travel mileage should be
computed on the basis of the distance from the point of origin city (headquarters city) to the city
of destination, if possible by using the mileage shown on the official map of the Department of
Transportation, without regard to the point within the city from which the official or employee
begins his or her trip. If the travel commences from the city in which the traveler resides and
which is different from his official headquarters, then reimbursable travel mileage should be
calculated on the basis of the shorter distance when he travels directly from his home to the
place where the official duties are to be performed, whether this is the actual distance traveled
from the city of residence or the constructive distance from the headquarters city to the point of
destination. Compare with AGO 072-386, in which I concluded that a state attorney who must
travel from his official headquarters to the county seat of another county within the same judicial
circuit is entitled to mileage from that county seat to his official headquarters or to his home,



whichever is the shorter distance; he is not, however, entitled to per diem or mileage from his
home to the county seat of the county in which he resides and return thereto.

Applying the foregoing AGO's to the instant inquiry, it appears that, while the employee may
under s. 112.061, F. S., as amended, be reimbursed for properly authorized travel expenses
incurred in attending the conference in Fort Lauderdale on behalf of the school board, the
reimbursable mileage or common carrier fare should be calculated on the basis of the shorter
distance to the point of destination, whether this is the actual distance traveled from Jacksonville
to Fort Lauderdale or the constructive distance from the official headquarters city to Fort
Lauderdale.

According to your letter, the employee was in Jacksonville pursuant to official orders of the
United States Naval Reserve and the military leave provisions of s. 115.07, F. S. (see also s.
231.39(2), F. S.), and proceeded from Jacksonville to Fort Lauderdale to attend the school board
conference. The employee was not temporarily stationed in Jacksonville as an employee of the
school board nor was he performing any official duties for the school board at that location, and
the school board had not designated that area as the official headquarters of the employee for
travel purposes pursuant to s. 112.061(4), F. S. Apparently, the employee had not completed his
military tour of duty and had not returned from a leave status to a duty status with the school
district. The actual distance traveled and time away from his regular place of employment in
attending the conference was greater than if the travel had originated from the employee's
official headquarters in Indian River County. Therefore, while the employee may be entitled to
travel expenses for attending the conference in question on behalf of the school board, the
reimbursable travel expenses should be calculated on the basis of the travel distance and travel
period from the employee's official headquarters to the point of destination and return thereto
upon completion of the conference, since this is the shorter distance and travel period,
regardless of the actual distance traveled or the actual travel period.


