Insurance programs for judges
Number: AGO 78-02

Date: January 22, 1998

Subject:
Insurance programs for judges

COUNTIES--NONCHARTER COUNTY COMMISSION NOT AUTHORIZED TO PROVIDE
INSURANCE TO CIRCUIT COURT JUDGE WHO RESIDES IN ANOTHER COUNTY

To: Robert L. Nabors, Brevard County Attorney, Titusville
Prepared by: Joslyn Wilson, Assistant Attorney General
QUESTION:

Does the Board of County Commissioners of Brevard County have the discretion under Ch. 72-
425, Laws of Florida, or any other law to provide medical, health, accident, and life insurance
programs for a Judge of the Circuit Court of the Eighteenth Judicial Circuit who resides in
Seminole County?

SUMMARY:

Section 1, Ch. 72-425, Laws of Florida, imposes a residency requirement which pertains to
county court judges and to circuit court judges. In addition, a circuit court judge may participate
In a county's insurance program under s. 112.081, F. S., only if on July 1, 1967, he was
participating in the program and if he is a resident of the county. Thus, the Board of County
Commissioners of Brevard County does not have the authority to provide medical, health,
accident and life insurance to a judge of the Circuit Court of the Eighteenth Judicial Circuit who
resides in Seminole County.

As a noncharter county, Brevard County may exercise only those powers which have been
granted by general or special law. See generally AGO 077-38 in which | concluded that
noncharter counties have no constitutional powers of their own, but rather they may exercise
only those powers which are conferred on them by general or special law. Section 112.08, F. S.,
in pertinent part empowers counties as local government units to provide life, health, accident,
hospitalization, or annuity insurance, or all of any kinds of such insurance for its officers and
employees upon a group insurance plan. Section 1 of Ch. 72-425, Laws of Florida, expressly
grants certain county court judges and circuit judges the right to participate in the county's
insurance program by stating:

"Each judge of the circuit court and each county judge of Brevard County who is a resident of
Brevard County shall be entitled to participate in the same manner and on the same basis as the
employees of Brevard County in the county's medical, health, accident and life insurance
programs.” (Emphasis supplied.)
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According to your letter, a question has arisen regarding the interpretation of Ch. 72-425 as to
whether the residency requirement contained therein is applicable to both the county court
judges and the circuit court judges or to the county court judges alone.

Under the Florida Constitution, county court judges are required to be residents of the county in
which they serve. See s. 8, Art. V, State Const., adopted by special election March 12, 1972,
which provides for the eligibility of judges by stating in pertinent part that "[n]o person shall be
eligible unless he is an elector of the state and resides in the territorial jurisdiction of his court."
(Emphasis supplied.) A similar provision was present in the 1885 Constitution. See s. 13A, Art.
V, State Const. 1885, as amended, which required that "judges of other courts [other than the
Supreme Court, district courts of appeal and circuit courts] shall be citizens of the county
served." If the residency requirement contained in s. 1, Ch. 72-425, Laws of Florida, is
considered to pertain only to "each county judge of Brevard County," the phrase "who is a
resident of Brevard County" is mere surplusage, as the judges are already required by the
Constitution to be residents of the county.

Generally, words in a statute will not be construed as surplusage if a reasonable construction
which will give them some force and meaning is possible. See Pinellas County v. Wooley, 189
So0.2d 217 (2 D.C.A. Fla., 1966); see also State Department of Public Welfare v. Bland, 66 So.2d
59 (Fla. 1953), State ex rel. Florida Industrial Commission v. Willis, 124 So.2d 48 (1 D.C.A. Fla.,
1960), cert. denied, 133 So0.2d 323 (Fla. 1961); cf. 82 C.J.S. Statutes s. 343. The Legislature is
presumed to intend that each word or phrase within a statute has meaning. Therefore, an
interpretation of the residency requirements in Ch. 72-425 which would make that phrase mere
surplusage generally will not be favored.

In addition, such an interpretation would remove any limitation within the act as to which circuit
court judges may participate in the county's insurance program; under the express terms of the
act, any circuit court judge would be eligible. It is a well-settled rule of statutory construction that
statutes should not be construed in a way which will lead to untenable conclusions. See Austin v.
State ex rel. Christian, 310 So.2d 289 (Fla. 1975); School Board of Marion County v. Florida
Public Employee Relations Commission, 341 So.2d 819 (1 D.C.A. Fla., 1977) (statute should not
be construed so as to create absurd or unreasonable consequences); Thomas v. State, 317
S0.2d 450 (3 D.C.A. Fla., 1974); Miller v. State, 297 So.2d 36 (1 D.C.A. Fla., 1974), aff'd sub
nom, Winston v. State, 308 So.2d 40 (Fla. 1975). Therefore, based upon the foregoing, | am of
the view that the residency requirement contained in s. 1, Ch. 72-425, Laws of Florida, pertains
to each county court judge of Brevard County and to each circuit court judge. It should be noted
that the residency requirement contained in s. 8, Art. V, State Const., supra, also applies to
circuit court judges. Therefore, in order for a circuit court judge to reside in Brevard County, the
county must be within the territorial jurisdiction of his court. Thus, a circuit court judge who
resides in Brevard County would also serve that county as a part of his judicial circuit.

As previously stated, the county is authorized under s. 112.08, F. S., to provide group insurance
programs for its officers and employees. Section 112.081, F. S., extends this coverage by
stating:

"All circuit judges who, on July 1, 1967, are participating in an insurance program for county
employees are hereby deemed to be county employees for the purpose of such participation



even though there is no actual cash salary supplement received from the county."”

Section 112.081 has been interpreted by this office to extend a county's insurance programs
provided for in ss. 112.08-112.114, F. S., only to those circuit judges who reside within the
county. Attorney General Opinion 069-50. Therefore, a circuit court judge residing in Seminole
County would not be eligible to participate in Brevard County's insurance programs under s.
112.081. It should be noted that a circuit court judge is eligible, however, to participate in the
State Officers and Employees Group Insurance Program under s. 112.075, F. S.



