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QUESTION:

Do the mandatory retirement requirements of s. 8, Art. V, State Const., apply to a circuit judge
who was a municipal judge on July 1, 1957?

SUMMARY:

The mandatory retirement requirements of s. 8, Art. V, State Const., apply to a circuit judge who
was a municipal judge on July 1, 1957.

Section 8, Art. V, State Const., provides in pertinent part that "[n]o justice or judge shall serve
after attaining the age of seventy years except upon temporary assignment or to complete a
term, one-half of which he has served." The schedule to Article V states at s. 20(e)(2) that this
mandatory retirement provision does not apply to a "justice or judge holding office immediately
after this article became effective who held judicial office on July 1, 1957." Thus, the answer to
your question requires a determination as to whether a person who was a municipal judge on
July 1, 1957, was a "justice or a judge" and held a "judicial office" prior to the abolition of
municipal courts pursuant to the provisions of s. 20(d)(4), Art. V, State Const., within the
meaning and purview of s. 20(e)(2), Art. V of the Constitution.

Section 12, Art. X, State Const., sets forth rules of construction to be used in construing the 1968
Constitution, unless qualified in the relevant text thereof. Section 12(f), Art. X, specifies that "[t]he
terms 'judicial office,' 'justices,' and 'judges' shall not include judges of courts established solely
for the trial of violation of ordinances." (Emphasis supplied.) Moreover, nothing contained in s. 8,
Art. V, and more particularly s. 20(e), Art. V, State Const., qualifies the exclusion set forth in s.
12(f), Art. X, Instead, s. 12(f), Art. X, defines the terms "judicial office" and "judge" used
throughout Article V. Neither s. 8 nor s. 20(e) of Article V purports in any manner to define or
qualify the terms used at s. 12(f), Art. X, and, therefore, the rule of construction set forth at s.
12(f), is applicable to ss. 8 and 20(e).

Since the only courts in Dade County which were established solely for the trial of violation of
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municipal ordinances were the municipal courts of the several municipalities within Dade County,
it appears that the mandatory retirement provisions of s. 8, Art. V, State Const., are applicable to
you; i.e., s. 20(e)(2) of Article V does not in terms operate to except or exempt municipal judges
from the operative force of s. 8, Art. V.

You state in your inquiry that "I was a municipal judge in 1957." For purposes of this opinion, I
assume that you were in fact and in law a municipal judge or a judge of a municipal court duly
created by legislative act or municipal charter act. No opinion is expressed as to the former
Metropolitan Court of Dade County, abolished pursuant to the provisions of s. 20(d)(1), Art. V,
State Const., or the judges thereof. See s. 20(d)(5), Art. V, and see also s. 20(c)(4), Art. V. For
the proposition that such metropolitan court was not considered to be a municipal court see
County of Dade v. Saffan, 173 So.2d 138 (Fla. 1965).

In AGO 075-265 this office held that a county court judge who held the office of justice of the
peace on July 1, 1957, was eligible for reelection although he would attain the age of 70 before
he completed one-half of his term in office. That opinion observed that the then justices of the
peace under the 1885 Constitution and implementing statutes were not limited to the trial of
violations of ordinances and such officers were a part of the judicial system of the state and held
"judicial office," and that the courts and the Legislature had so treated them. Cf. AGO 074-203
holding that under s. 8 and s. 20(d)(2), Art. V, a person aged 70 or over was not qualified to run
for election as a circuit judge even though he was serving as a temporary tenure circuit court
judge for the remainder of a term to which he was elected as judge of a court enumerated in and
abolished by s. 20(d)(2), Art. V of the State Constitution. State ex rel. Judicial Qualifications
Commission v. Rose, 286 So.2d 562 (Fla. 1973).


