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QUESTIONS:

1. Is the $5 service charge required by s. 28.2401(1)(a), F. S. 1977, for the deposit of a will of a
decedent with the court, to be credited to and deducted from the other service charges for
summary or formal administration required by other paragraphs of s. 28.2401(1), F. S. 1977?

2. Does the $10 service charge for disposition of personal property without administration fixed
by s. 28.2401(1)(e), F. S., cover all letters or other writings under seal of the court required to be
issued by the court, or must an additional charge of $10 be exacted for each such letter or other
writing required to be issued when, for example, the assets are not congregated in one institution
or location?

3. When a service charge for a formal administration has been paid under s. 28.2401(1)(h) or (i),
F. S., and an inventory subsequently filed reveals assets in excess of those amounts upon which
the charges for formal administration were based and fixed by paragraph (h) or paragraph (i) of
s. 28.2401(1), F. S., and this greater inventory value falls into a higher scheduled charge
category, should the difference in the prescribed charges between the lower estate valuation and
the higher estate valuation be charged and collected?

The $10 service charge required by s. 28.2401(1)(e), F. S., for disposition of personal property
without administration covers all services performed and all letters or other writings under the
seal of the court which are issued by the court in the proceedings.

A subsequent inventory filed in a probate or guardianship proceeding, which shown an estate or
inventory value greater than the inventory value upon which the prescribed service charge was
initially paid and such greater value falls into a higher scheduled charge category, requires that
the difference between the two scheduled chrges fixed by the statute be charged and collected.

SUMMARY:

The $5 service charge required by s. 28.2401(1)(a), F. S., for the deposit of a will of a decedent
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has been repealed by s. 2, Ch. 78-367, Laws of Florida, effective October 1, 1978, and,
therefore, any question as to its credit to or deduction from other service charges for summary or
formal administrations of estates has become moot.

AS TO QUESTION 1:

Your question is apparently prompted by the enactment of s. 2, Ch. 77-284, Laws of Florida,
codified as s. 28.2401(1)(a), F. S., effective October 1, 1977, that required a $5 service charge
to be paid upon the deposit of a will of a decedent. The custodian of a will was required by s.
732.901, F. S. 1975, to deposit a decedent's will with the clerk of the court having venue of the
estate of a decedent within 10 days of the death of the testator. Upon a petition therefor, and
service of notice on the custodian, he could be compelled to comply with this statutory
requirement. Prior to the enactment and effective date of s. 2, Ch. 77-284, the will's custodian
was not statutorily charged for this initial deposit of the will since he did not necessarily have any
real interest in opening an estate. See AGO 072-414. Effective October 1, 1978, s. 2, Ch. 78-
367, Laws of Florida, repealed s. 28.2401(1)(a), F. S., as amended by Ch. 77-284, the statutory
requirement for the service charge for the deposit of a will. Therefore, any question regarding its
credit to or deduction from other service charges for summary or formal administrations required
by other paragraphs of s. 28.2401(1) has become moot.

AS TO QUESTION 2:

Section 28.2401(1)(e), F. S., reads: "Except when otherwise provided, the service charges for
the following services shall be: . . . For disposition of personal property without administration . . .
$10.00." You question whether this $10 service charge is to cover all letters or other writings
under seal of the court which are issued by the court, or whether an additional $10 service
charge must be paid for each such letter or other writing so issued.

Subsection (2) of s. 735.301, F. S., provides:

"Upon informal application by affidavit, letter, or otherwise by any interested party, and if the
court is satisfied that subsection (1) is applicable, the court, by letter or other writing under the
seal of the court, may authorize the payment, transfer, or disposition of the personal property,
tangible or intangible, belonging to the decedent to those persons entitled." (Emphasis supplied.)

Rule 5.420(6), Fla. PGR, restates, substantially verbatim, the language of s. 735.301(2), F. S.

It is my understanding from communications with personnel in your probate division and with the
clerk's office here in Leon County that the practice in your office and elsewhere in the state is for
the clerk's office to issue separate letters or authorizations to each individual or institution
holding a decedent's personal property. The $10 service charge is for "disposition of personal
property without administration"; this service charge is not specifically for individual letters or
other writings under seal of the court authorizing payment or transfer of the personal property of
a decedent, but for all services and letters or other writings issued in the proceedings. The rule
that a fee statute must be strictly construed is applicable. Only that charge which is clearly
provided for can be exacted. See Bradford v. Stoutamire, 38 So.2d 684 (Fla. 1949). Therefore, it
is my conclusion that unless, and until, the Legislature clearly provides that this $10 service



charge is to be based upon the number of such letters of other writings that are issued by the
court pursuant to s. 735.301(2), F. S., the $10 service charge is the total charge which may be
made for such services pursuant to s. 28.2401(1)(e), F. S.

AS TO QUESTION 3:

Section 28.2401(1)(h), (i), and (j), F. S., requires specified service charges in designated probate
and guardianship proceedings based upon the value of the inventory:

You want to know if an inventory filed subsequent to the payment made for the above service
charges shows a value in excess of that for which the payment was made and such value falls
under a higher scheduled charge category, should your office charge and collect the prescribed
charges on the higher inventory value, or the difference between the charges initially paid and
the charges that would have been due on the increased inventory value. These three
paragraphs of s. 28.2401(1) took their present form from s. 2, Ch. 77-284, Laws of Florida. Prior
to this amendment, s. 28.2401, F. S. (1972 Supp.), had required a fee to be paid based upon a
two-fold classification:

In AGO 072-327, I construed the above provisions and concluded that if a corrected inventory
showed an estate value in excess of $60,000 and the filing fee had been paid on an inventory for
less than $60,000, the difference, $15, must be paid. This conclusion and the expressed reason
therefor apply with equal effect to your third question.

The only changes made by the 1977 Legislature were to increase to $100 the charge for estates
with an inventory value of $100,000 or more, and to specify that the charges were being made
for "[f]ormal administration, guardianship, ancillary, curatorship, or conservatorship,
proceedings." It is, therefore, my conclusion that if an inventory filed subsequent to the payment
of the service charges required by paragraph (h) or paragraph (i) of s. 28.2401(1), F. S., shows
an estate or inventory value greater than the inventory value upon which the service charge was
initially paid and the greater value falls into a higher scheduled charge category, then the
difference between the two scheduled charges must be charged and collected.


