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QUESTION:

May a tax collector having, receiving, or collecting any money, either for his office or for another
office of state or local government, while such money is surplus to the current needs of his office
or is pending distribution, invest such surplus funds in savings accounts in local banks and
savings and loan associations?

SUMMARY:

Tax collectors are not authorized by law to invest funds, which have been received or collected
either for their office or for another office of state or local government and which are surplus to
the current needs of their office or are pending distribution, in savings accounts in local banks or
in savings and loan associations.

Section 219.075, F. S., requires that, except as otherwise provided by law, tax collectors who
have collected or received money for their office which is surplus to the current needs of their
office, or who have collected or received money for another officer of state or local government
which is pending distribution

"shall invest such money, without limitation, in the Local Government Surplus Funds Trust Fund,
as created by s. 218.405, or in bonds, notes, or other obligations of the United States
guaranteed by the United States or for which the credit of the United States is pledged for the
payment of the principal and interest or dividends. These investments shall be planned so as not
to slow the normal distribution of the subject funds. The investment earnings shall be reasonably
apportioned and allocated and shall be credited to the account of, and paid to, the office or
distributee, together with the principal on which such earnings are accrued.

(2) Except when another procedure is prescribed by law, ordinance, or court order as to
particular funds, the tax collector shall, as soon as feasible after collection, deposit in a bank
designated as a depository of public funds, as provided in s. 659.24, all taxes, fees, and other
collections received by him and held prior to distribution to the appropriate taxing authority.
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Immediately after such funds have cleared and have been properly credited to his account, the
tax collector shall invest such funds according to the provisions of this section. The earnings
from such investments shall be apportioned at least quarterly on a pro-rata basis to the
appropriate taxing authorities. However, the tax collector may deduct therefrom such reasonable
amounts as are necessary to provide for costs of administration of such investments and
deposits." (Emphasis supplied.)

Section 2, Ch. 77-394, Laws of Florida, amended s. 219.075, F. S., by changing the statutorily
enacted investment decision of the tax collector from discretionary to mandatory by substituting
"shall invest" for "may invest" and by creating the Local Government Surplus Funds Trust Fund.
See s. 218.405, F. S. Except where the context of a statute manifests a contrary legislative
intent, the ordinary usage and meaning of the word "shall" is mandatory. See, e.g., Florida
Tallow Corp. v. Bryan, 237 So.2d 308 (4 D.C.A. Fla., 1970); White v. Means, 280 So.2d 20 (1
D.C.A. Fla., 1973). No such contrary intent can be gleaned from the statutory context or the
legislative history of s. 219.075, F. S. Moreover, the title of Ch. 77-394 specifically makes evident
the legislative intent to enact legislation "requiring tax collectors to deposit funds collected by
them held prior to distribution to the appropriate taxing authority and to invest such funds" and
requiring tax collectors "to invest surplus public funds in obligations of or obligations guaranteed
by, the United States Government, or in the Local Government Surplus Funds Trust Fund."
(Emphasis supplied.) When the Legislature has prescribed a particular way something is to be
done, that mode must be followed. A controlling law directing how something is to be done is, in
effect, a prohibition against its being done any other way. See Devin v. City of Hollywood, 351
So.2d 1022 (Fla. 1976); Thayer v. State 335 So.2d 815 (Fla. 1976); Dodds v. Sea Isle Hotel, 56
So.2d 341 (Fla. 1952); Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799 (Fla. 1944).

I can find no statutory authorization for the investment in local banks or savings and loan
associations of "surplus funds," as defined by s. 219.075, F. S., either in this section or any other
chapter or section of the Florida Statutes.

Based upon the above analysis, and applying the foregoing principles to your specific question, I
conclude that tax collectors are not authorized by law to invest funds which are "surplus to the
current needs of his office" or which are pending "distribution to another office of state or local
government" in savings accounts in local banks and savings and loan associations.

Accordingly, your question is answered in the negative.


