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QUESTIONS:

1. Is the property appraiser, at the expense of his office, required to furnish to the governing
board of the Iona-McGregor Fire District a special assessment roll assessing each parcel of real
property within the district under the provisions of Ch. 75-421, Laws of Florida, as amended by
Ch. 76-402, Laws of Florida?

2. Is the district obliged to pay and is the property appraiser entitled to be paid for services that
he is authorized and required to provide the district by the terms of Chs. 75-421 and 76-402,
Laws of Florida?

SUMMARY:

Chapter 75-421, Laws of Florida, as amended by Ch. 76-402, imposes upon the board of
commissioners of the Iona-McGregor Fire Protection and Rescue Service District the duty and
responsibility as well as the expense of preparing the special assessment roll for the district.
Such acts impose upon the Lee County Property Appraiser both the duty of furnishing that part
of the county real property assessment roll, or county tax roll, as lists all taxable real property
situate within the boundaries of the district and the duty of entering and extending the
assessments made by the district's governing board on the county tax roll. The compensation to
the property appraiser for the performance of such duties is that provided in Ch. 76-402, which
method of compensation or reimbursement is substantially the same as that provided in s.
192.091(1), F. S.

AS TO QUESTION 1:

While these statutes are not models of clarity and the terminology thereof is somewhat
ambiguous, upon examination of the whole of Ch. 75-421, Laws of Florida, as amended by Ch.
76-402, Laws of Florida, I am led to the conclusion that the Legislature did not intend, not in
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terms mandate, that the county property appraiser prepare at his expense and provide without
charge to the governing board of the district a special assessment roll assessing each parcel of
taxable real property within the district.

No provision of the subject statutes empowers the district or its governing board to levy ad
valorem taxes; nor is any excise or license tax, which must be authorized by general law,
involved. See s. 9, Art. VII, State Const. Section 5(1) of Ch. 75-421 expressly and specifically
empowers the district's governing board "to levy special assessments against the taxable real
estate within the district to provide funds for the purpose of this district." The rate of such special
assessments "shall be fixed by a resolution of the board as provided in this subsection," though
the maximum rates of assessment are fixed by the Legislature. See s. 5(2), Ch. 75-421. In
"making assessment rolls" the governing board of the district is required to consider "size of
property, fire hazard, and protection provided." See s. 5(3), Ch. 75-421. While the making of
special assessments is an exercise of the taxing power, such local assessments are not ad
valorem or property taxes and are governed by entirely different principles of law. See 29A Fla.
Jur. Special Assessments ss. 3, 5, and 6. Cf. Naples v. Moon, 269 So.2d 355 (Fla. 1972). The
power to levy or make such local or special assessments, or to "assess such assessments" as
characterized by s. 6(3) of Ch. 75-421, is not vested by law in the property appraiser. All things
having to do with the making of such assessments and the fixing of the rates thereof must be
done by the governing board of the district in accordance with the method prescribed by the
Legislature in the district's enabling acts.

Section 6(1) of Ch. 75-421 does require the property appraiser to "furnish the commissioners
[board of commissioners of the district] a tax roll covering all taxable properties within the district
. . . each year." This "tax roll" obviously is not the "assessment roll" to be made by the
"commissioners" referred to in s. 5(3) of Ch. 75-421. Cf. ss. 170.06 and 170.16, F. S., as to the
making and contents of certain municipal special assessment rolls and their efficacy to evidence
the validity of such special assessments and assessment proceedings. Nor is the tax roll
composed of the "assessments made by the board" which the property appraiser is required by
s. 6(2) of Ch. 75-421 to "include in the Lee County Tax roll," or the "special assessments levied
and assessed by the district" referred to in s. 7 of Ch. 75-421 which are made a lien upon "the
land so assessed along with the county taxes assessed against such land . . . until paid." The
"tax roll" referred to in s. 6(1) of Ch. 75-421, is simply so much of the county real property
assessment roll (see ss. 193.085, 193.114, and 193.116, F. S.) as lists all of the taxable real
property situate within the boundaries of the district. For the purposes of Ch. 75-421, the tax roll
is a list of all the real property located in the district which is subject to ad valorem taxation by the
statutorily authorized taxing authorities within the county, or any of them, and which will be
subject to the levy by the governing board of the district of the "special assessments against the
taxable real estate within the district" as the "rate of assessments" fixed by resolution of such
board, all as provided in s. 5 of Ch. 75-421. In any event, it is in no sense an assessment roll in
the context of special or local assessments and the rules of law governing the making of special
assessments or the preparation and efficacy of such assessment rolls. The assessment rolls and
the special assessments provided for in Ch. 75-421 are required by the express terms thereof to
be made and prepared by the governing board of the district. The property appraiser is not
charged by the enabling statute with any duty or responsibility in those regards, and, indeed, the
statute does not delegate or grant any authority to the property appraiser to exercise any such
powers or to perform such functions. The property appraiser is required, however, to include or



enter and extend on the county real property assessment roll (or the county tax roll as it is
characterized or referred to following certification by the appraiser) "the assessments made by
the board (of commissioners of the district)," i.e. the special assessments levied and assessed
by the district, which are collected by the county tax collector along with the county taxes as
provided in Ch. 75-421 and enforced as provided by general law for the enforcement of
delinquent county taxes.

AS TO QUESTION 2:

Section 6(3) of Ch. 75-421, before its amendment by Ch. 76-402, provided that the property
appraiser "shall receive a commission or fee for assessing such assessments of 3 percent . . .
instead of the same commissions or fees usually provided for the assessment . . . of county
taxes." (Emphasis supplied.) The phrase "assessing such assessments," obviously has
reference to "the assessments made by the board" in s. 6(2) of Ch. 75-421 which, by the terms
thereof, the property appraiser is required to include in or enter and extend on the county tax roll.
Section 6(3) of Ch. 75-421 did not in express terms provide for any commission to the property
appraiser for "furnish(ing) the commissioners a tax roll covering all taxable properties within the
district." The statute not having authorized or required any distinct and separate compensation to
the appraiser for such services, the rendition of this particular service is deemed to be gratuitous.
Gavagan v. Marshall, 33 So.2d 862 (Fla. 1948), and State ex rel. Landis v. Reardon, 154 So.
868 (Fla. 1934). This, in effect, results in the appraiser being compensated for the preparation
and furnishing of the "tax roll" required by s. 6(1) of Ch. 75-421 as part of the 3-percent
commission "for assessing such assessments" specified in s. 6(3) of Ch. 75-421 "instead" or in
lieu of the commissions the appraiser ordinarily would be paid for like services in preparing real
property assessment rolls and extending taxes thereon for the county ad valorem taxes. The 3-
percent commission fixed by Ch. 75-421, of course, necessarily applies to or is computed on the
basis of the aggregate or total amount of special assessments levied by the district and entered
and extended on the county tax roll.

Section 6(3) of Ch. 75-421, was amended by Ch. 76-402, which was an act providing, among
other things, for "changing . . . the method of reimbursement to the Lee County Property
Appraiser for assessing taxes." See title of Ch. 76-402, Section 2 of Ch. 76-402 changed the
method of reimbursement to the property appraiser so that it is substantially identical to that
provided for by s. 192.091(1), F. S., for compensating the property appraiser for assessing and
extending ad valorem taxes on the county tax roll for various local taxing authorities and for
certifying such county tax roll to the county tax collector for collection. Services rendered in
furnishing the governing board of the district the "tax roll" referred to in and required by s. 6(1) of
Ch. 75-421 are now compensated for as a part of the reimbursement prescribed by s. 2 of Ch.
76-402. While both the title and body of Ch. 76-402 refer to reimbursement for "assessing taxes"
and to the "district's share of taxes," it is clear upon examination of all of the provisions of Ch.
75-421, as amended by Ch. 76-402, that the Legislature was addressing itself to the special
assessments which the governing board of the district is empowered to levy as provided in s. 5
of Ch. 75-421 and the "assessments by the board" of commissioners of the district required to be
included in the county tax roll by the terms of s. 6(2) of Ch. 75-421, and the special assessments
enforced as are county taxes under the provisions of s. 7 of Ch. 75-421. It is these special
assessments that are collected and the proceeds thereof which are paid over to the governing
board (s. 6[2]) and by it deposited in the authorized depository of the district under s. 8 of Ch. 75-



421.

Indeed, this construction is clearly in keeping with long-established principles of law relating to
statutory construction. In American Bakeries Company v. Haines City, 180 So. 524 (Fla. 1938),
the court noted that it is "the fundamental rule of construction to which all other rules are
subordinate" that the intent of a statute is the law and that intent should be ascertained and
effectuated. In State v. Sullivan, 116 So. 255, 261 (Fla. 1928), it was stated:

"It cannot be said that chapter 11975 is artistically drawn. It is in fact materially lacking in the
attribute of good draughtsmanship, but this does not render it invalid if there can be gleaned
from the whole body of the act a clear, definite legislative intent. In statutory construction the
Legislative intent is the polestar by which we must be guided, and this intent must be given effect
even though it may appear to contradict the strict letter of the statute and well settled canons of
construction. The primary purpose designated should determine the force and effect of the
words used in the act, and no literal interpretation should be given that lends to an unreasonable
or ridiculous conclusion or a purpose not designed by the lawmakers."

In accord see Ervin v. Peninsula Telephone Company, 53 So.2d 647 (Fla. 1951), and Beebe v.
Richardson, 23 So.2d 718 (Fla. 1945). Finally, "when the intention can be ascertained with
reasonable certainty," the Florida courts have held that "words may be altered or supplied in the
statute so as to give it effect, and to avoid any repugnancy to or inconsistency with such
intention." Haworth v. Chapman, 152 So. 663 (Fla. 1933).

Applying these rules of statutory construction to the legislative intent and purpose as previously
ascertained and delineated in this opinion and in order to effectuate such evident intent and
objective of the Legislature, I am of the opinion that the Lee County Property Appraiser is neither
authorized nor required by Ch. 75-421, as modified by Ch. 76-402, to prepare the special
assessment roll for the district or to make special assessments. The property appraiser is
required by said acts to furnish to the governing board of the district that portion of the county
real property assessment roll, or county tax roll, as lists all taxable real property situate within the
boundaries of the district. The property appraiser is additionally required to enter and extend the
special assessment made by the district's governing board on the county tax roll. The appraiser
is compensated for preparing and furnishing to the governing board of the district that part of the
county real property assessment roll, or tax roll, as lists all taxable real property situate within the
boundaries of the district, and for entering and extending the assessments made by the district's
governing board on the county tax roll as prescribed in Ch. 76-402. Such reimbursement to the
property appraiser in both procedure and methodology is substantially the same as that found in
s. 192.091, which defines the reimbursement to property appraisers for the inclusion of a taxing
authority's ad valorem taxes on the county tax roll.


