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QUESTIONS:

1. Is the tax collector of a county authorized to obtain a refund from the governing body of the
county for dishonored checks representing payment for occupational license taxes under Ch.
205, F. S., when such checks were dishonored subsequent to disbursement of the funds
represented by the checks by the tax collector to the county treasury?

2. If the tax collector is not authorized to obtain a refund from the county governing body in the
above-referenced situation, may the dishonored check be treated as an office expense of the tax
collector if the procedures regarding collection efforts delineated in s. 195.087(3), F. S., have
been followed?

3. If such dishonored checks may not be treated as an office expense after compliance with the
procedures delineated in s. 195.087(3), F. S., what bookkeeping procedure should be followed
by the tax collectors respecting such dishonored checks?

SUMMARY:

The tax collector of a county is not authorized to obtain a refund from the county treasury for
dishonored checks representing payment for occupational license taxes. Such checks when
deposited in the county treasury pass from the collector's control into the public treasury, and
payments of county funds may be made only pursuant to the county budget or some legislative
act. If the collector properly followed statutory procedure in the handling of a dishonored check,
he would not be personally liable. The tax simply would not be paid. If, however, the collector
disbursed money from other sources in his office in payment of the check which subsequently
was dishonored, the collector would be personally liable for any shortage in the other public
funds from which he made payment into the county treasury on account of the dishonored
check.

AS TO QUESTION 1:

Question 1 must be answered in the negative. When the county tax collector pays over to the
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county treasury moneys representing occupational license tax payments, such moneys pass
from the tax collector's control into the public treasury. Seaboard Airline Railway Company v.
Allen, 89 So. 555 (Fla. 1921); State ex rel. Hillsborough County v. Amos, 131 So. 122 (Fla.
1930); and AGO 062-119. Chapter 129, F. S., requires that county funds be paid out only
pursuant to the county budget or some legislative enactment. Attorney General Opinion 062-119.

Section 832.06(1), F. S., provides authority for a refund when the tax collector accepts a
worthless check relative to certain taxes, fees, and licenses. While such statute does reference
occupational license taxes, it provides for a refund of such occupational license taxes, paid into
the public treasury pursuant to a worthless check, only from the Department of Revenue and not
from any county or local governmental entity. In AGO's 071-153 and 074-253, s. 832.06(1) was
determined to relate only to state taxes and was deemed to impose the duty upon the
Department of Revenue, subject to the tax collector's compliance with the statutory provisions, to
refund only such taxes which have in fact been remitted to the Department of Revenue.

Since s. 832.06, F. S., is inapplicable to other than state taxes, I can find no express statutory
authority which would authorize the refund of moneys paid by the tax collector into the county
treasury prior to dishonor of the check pursuant to which they were paid to the tax collector.

AS TO QUESTION 2:

Question 2 is answered in the negative. It is a general rule of law that:

"In the absence of statutory requirement, those responsible for collecting taxes are not obligated
to accept checks or drafts in payment of taxes, and even when checks or drafts are accepted,
they do not operate to discharge the tax until they are in fact paid." [31 Fla. Jur. 463 Taxation s.
308.]

Section 195.087(3), F. S., provides:

"Any check received by the office of the collector which is returned by the bank upon which the
check is drawn shall be the personal liability of the tax collector unless the collector, after due
diligence to collect the returned check, forwards the returned check to the state attorney of the
circuit where the check was drawn for prosecution. This subsection shall not apply to ad valorem
taxes, in which case the collector shall proceed under chapter 197."

This is a legislative reversal of the general principle of law enunciated in AGO 064-91 that:

". . . The various tax collectors should be advised that they should accept personal checks only
at their peril. There is nothing in the statutes which requires or authorizes them to accept
personal checks. Therefore, if they do so, and the check is ultimately not paid, then the tax
collector would be personally liable for the amount of the check."

In light of s. 195.087(3), F. S., the tax collector would not be personally liable for receiving a bad
check in payment of county occupational license taxes if the procedures of s. 195.087(3) have
been followed. The instant matter, however, involves an additional factor, i.e., the tax collector,
prior to the check in payment of county occupational license taxes having cleared the bank upon



which it was drawn, paid moneys of his office into the county treasury in an amount equal to the
amount of such subsequently dishonored check. The tax collector, upon receipt of the check,
deposited the same in his office account, s. 219.075, F. S., and, prior to the check's having
cleared, disbursed moneys from the office account into the county treasury in an amount equal
to the face amount of the check. The check was thereafter dishonored, and the tax moneys
represented by such check were never in fact collected. Consequently, the moneys utilized by
the tax collector for payment into the county treasury must necessarily have been taken out of
other public funds of the tax collector's office derived through the performance of other statutory
duties of the tax collector. It also necessarily follows that, to the extent such other public funds of
the tax collector's office were so used, they cannot now be properly accounted for.

Section 219.07, F. S., which relates to the handling of county public money, provides:

"Each [county] officer shall, not later than 7 working days from the close of the week in which the
officer received the funds, distribute the money which is required to be paid to other officers,
agencies, funds, or persons entitled to receive the same; provided, that distributions or partial
distributions may be made more frequently; and provided further, that money required by law or
court order, or by the purpose for which it was collected, to be held and disbursed for a particular
purpose in a manner different from that set out herein shall be held and disbursed accordingly."
(Emphasis supplied.)

Additionally, s. 219.075(2), F. S., provides:

"Except when another procedure is prescribed by law, ordinance, or court order as to particular
funds, the tax collector shall, as soon as feasible after collection, deposit in a bank designated as
a depository of public funds, as provided in s. 659.24, all taxes, fees, and other collections
received by him and held prior to distribution to the appropriate taxing authority. Immediately
after such funds have cleared and have been properly credited to his account, the tax collector
shall invest such funds according to the provisions of this section. . . ." (Emphasis supplied.)

It is well settled in this state that public officers are held strictly accountable in their positions as
custodians of public funds and may disburse such funds only in the manner provided by statute.
Palbicke v. Lee, 172 So. 481 (Fla. 1937), White v. Crandon, 156 So. 303 (Fla. 1934), and AGO's
077-120, 076-191, and 046-22.

In AGO 077-120 it was noted that "the acceptance of a check by a public officer constitutes only
conditional payment, and if the check is never presented or is dishonored, the tax or fee remains
a charge." If the tax collector fulfills the requirements of s. 195.087(3), F. S., no personal liability
for such tax represented by the check would be imposed upon the tax collector. When, however,
the tax collector pays public moneys derived from other sources into the county treasury in an
amount equal to the face amount of the dishonored check for county occupational license taxes,
such tax collector would be personally liable for any shortages in such other accounts
occasioned by the improper payment of such moneys into the county treasury.

AS TO QUESTION 3:

Question 3 has in general been answered in the response to question 2. Pursuant to s.



219.075(2), F. S., any checks received in payment of county occupational license taxes should
be deposited by the tax collector in a bank designated as a depository of public funds as
provided in s. 659.24, F. S., with such occupational license tax collections distributed only after
"such funds have cleared and have been properly credited" to the tax collector's account. When
such check does not clear, but instead is dishonored, the tax collector should follow the
procedures outlined in s. 195.087(3), F. S., in which instance such collector will not be personally
liable for the amount of taxes represented by such dishonored check. It is only after clearance of
such check that moneys should be disbursed by the tax collector into the county treasury in
payment of the county occupational license taxes represented by such check. When, however,
the collector releases other moneys of his office into the county treasury prior to the check's
having cleared, and such check is ultimately dishonored, the tax collector would be personally
liable for the amount of any shortages in such other funds of his office as were used to make the
payment into the county treasury.

Section 215.34(1), F. S., which involves the direct deposit into the State Treasury of moneys
collected by the tax collector on behalf of the state, provides:

"Any check, draft, or other order for the payment of money in payment of any licenses, fees,
taxes, commissions or charges of any sort authorized to be made under the laws of the state
and deposited in the State Treasury as provided herein, which may be returned for any reason
by the bank or other payor upon which same shall have been drawn shall be forthwith returned
by the State Treasurer for collection to the state officer or the state agency making the deposit.
In such case, the Treasurer is hereby authorized to issue a debit memorandum charging the
proper fund or account to which same shall have been originally credited and shall send a copy
of said debit memorandum to the state agency making the deposit and to the Comptroller stating
the reasons for returning the said check, draft, or other order. Such procedure for handling
noncollectible items shall not be construed as paying funds out of the State Treasury without an
appropriation, but shall be considered as an administrative procedure for the efficient handling of
state records and accounts."

Although such a procedure would appear to be an appropriate method for resolving the instant
matter, the Legislature has not provided similar statutory authority to the tax collector. Since the
tax collector has "only such powers and duties and responsibilities as are provided by law," AGO
079-28, this office is powerless to authorize utilization of a procedure similar to s. 215.34(2), F.
S., absent express legislative authorization. Attorney General Opinion 043-183, August 6, 1943,
Biennial Report of the Attorney General 1943-1944, p. 212.

In summary, the tax collector, in the absence of express statutory authority, is not authorized to
obtain a refund of moneys from the governing body of the county, which moneys represent the
payment of occupational license taxes pursuant to a check which was dishonored subsequent to
the disbursement of the funds represented by the check to the county treasury. Further, if the tax
collector complies with the provisions of s. 195.087(3), F. S., such collector would not be
personally liable for the amount of taxes owed by reason of the fact that the check in payment
thereof was subsequently dishonored. If, however, such collector, prior to check's having
cleared, disburses other public moneys of his office in payment of the tax represented by the
check which was subsequently dishonored, such collector would be personally liable for any
shortage in the other public funds occasioned by such improper disbursement of moneys.


