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QUESTIONS:

1. May duly licensed mobile home dealers or duly licensed mobile home manufacturers or their
employees perform setup operations when delivering a mobile home to a location?

2. What constitutes a setup operation with regard to potable water, sewer and electrical
connections?

3. May a mobile home park operator construct or install throughout his park potable water
services, sewers and electrical lines or must he hire a properly licensed plumbing or electrical
contractor?

SUMMARY:

1. Duly licensed mobile home dealers or duly licensed mobile home manufacturers or their
employees may perform setup operations when delivering a mobile home to a mobile home
location or site.

2. A setup operation includes connection of utility systems, i.e., connection of fixtures or
equipment in an individual mobile home to already existing pipes, sewers and lines, but does not
include construction or installation of new utility systems in, on, or under real property.

3. Mobile home park operators are not covered by the provisions of s. 205.193, F.S., unless they
are also licensed as dealers or manufacturers.

AS TO QUESTION 1:
Section 205.193 provides:
"Mobile home setup operations; local license prohibited; exception.--No county, municipality, or

other unit of local government may require a duly licensed mobile home dealer or a duly licensed
mobile home manufacturer, or an employee of such dealer or manufacturer, who performs setup
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operations as defined in s. 320.822 to be licensed to engage in such operations. However, such
dealer or manufacturer shall be required to obtain a local occupational license for his permanent
business location or branch office, which license shall not require for its issuance any conditions
other than those required by chapter 320." (Emphasis supplied.)

The words "duly license" refer to ss. 320.77 and 320.8225, F.S. Section 320.77 provides for
licensing of mobile home dealers by the Department of Highway Safety and Motor Vehicles, and
s. 320.8225 similarly provides for licensing of mobile home manufacturer by the department.

Additionally, s. 320.822(7), F.S., defines "setup" as:

"the operations performed at the occupancy site which render a mobile home fit for habitation.
Such operations include, but are not limited to, transporting, positioning, blocking, leveling,
supporting, typing down, connecting utility systems, making minor adjustments, or assembling
multiple or expandable units.” (Emphasis supplied.)

Also see s. 320.8285(1), F.S., providing for a county onsite inspection plan which:

"shall insure compliance with state and local building codes, ordinances, and regulations
regarding such functions as blocking and leveling, tiedowns, utility connections . . ." (emphasis
supplied);

and subsections (2) through (5) which provide for the county's or Department of Highway Safety
and Motor Vehicles' role in the onsite inspection process and the issuance of certificates of
occupancy.

| note also s. 320.835 which provides that each manufacturer or dealer of mobile homes "shall
warrant each new mobile home . . . and the setup of each such mobile home . . .." (Emphasis
supplied.) Also, s. 320.835(2)(b) provides that the dealer shall warrant that "setup operations
performed on the mobile home are performed in compliance with s. 320.8325."

In view of the above statutory provisions, | must conclude that duly licensed mobile home
dealers or duly licensed mobile home manufacturers, or their employees, may perform setup
operations when delivering a mobile home. Cf. AGO 080-101 (concluding, among other things,
that such setup operations are, as to mobile home dealers and manufacturers, regulated by the
state (pursuant to Ch. 320) and municipalities may not tax or regulate such activity, except as
expressly provided by s. 205.193).

AS TO QUESTION 2:

You also ask what constitutes a setup operation with regard to potable water, sewer and
electrical connections.

Section 320.822(7), F.S., defines "setup" as:

"the operations performed at the occupancy site which render a mobile home fit for habitation.
Such operations include, but are not limited to, transporting, positioning, blocking, leveling,



supporting, tying down, connecting utility systems, making minor adjustments, or assembling
multiple or expandable units.” (Emphasis supplied.)

Additionally, Rule 15C-1.10, F.A.C., sets forth detailed standards for mobile home anchors and
tie-downs. My research revealed no other administrative rules covering setup of mobile homes,
nor did | find any provision of Ch. 320 which defines or clarifies the phrase "connecting utility
systems."” However, | note that 15A C.J.S. Connect, p. 565, defines that word as, inter alia, "to
unite or link together, as in an electrical circuit." Also, the American Heritage Dictionary of the
English Language defines "connect" at p. 282, as "to join or fasten together; link; unite." See also
15A C.J.S. Connect, p. 566, defining "connecting lines" as ". . . two or more lines physically or
otherwise connected for the purpose of, and so as to permit, the ordinary joint use of their
respective facilities." Thus, it would appear that this phrase means to connect to something
already existing, i.e., to connect the fixtures or equipment in an individual mobile home to
already existing pipes, sewers, and lines, and does not embrace the construction or installation
of such systems in, on, or under real property.

AS TO QUESTION 3:

Your third question asks if a mobile home operator may construct or install throughout his park
potable water service, sewers and electrical lines or if he must hire a properly licensed plumbing
or electrical contractor. As discussed above, the construction or installation of such utility
systems is not included within the definition of "setup" as that term is used in the above
referenced statutes. Additionally, s. 205.193 does not deal with and makes no reference
whatsoever to "mobile home park operators,” and thus they are not affected by the conclusions
reached in Questions 1 and 2 unless they are also licensed as dealers or manufacturers. | also
note that such park operators would be subject to all local building, electrical, plumbing or other
applicable codes of the local government(s) within which the park is situated.



