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Number: AGO 82-06

Date: January 08, 1998

Subject:
Fuel oil sale; taxable

Mr. Joseph G. Spicola, Jr.
City Attorney

City of Tampa

315 East Kennedy Boulevard
Tampa, Florida 33602

RE: MUNICIPALITIES--Public service tax on fuel oil shipments to purchasers outside city
Dear Mr. Spicola:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Is fuel oil ordered and shipped by common carrier by a fuel oil dealer or distributor within the City
of Tampa to a purchaser located outside the corporate limits of the city taxable as a "purchase”
within the city under s. 166.231, F.S.?

Section 166.231(1)(a), F.S., authorizes the city to levy a tax on "the purchase" of certain utility
services, the tax to be levied "only upon purchases within the municipality.” Section 166.231(2),
provides that competitive services shall be taxed on a comparable base at the same rates, but
that fuel oil shall be taxed at a rate not to exceed 4 cents per gallon. Subsection (6) requires the
tax to be collected by the seller of the taxable item from the purchaser at the time of payment for
such taxable service and remitted to the city in the manner prescribed by ordinance.

As used in the statute, the phrases "the purchase" and "purchases within the municipality"
identify the determinative event upon which tax liability accrues.

The terms "the purchase" and "purchases within the municipality” for the purposes of s. 166.231,
F.S., are not statutorily defined. The first question that arises at this point is what the Legislature
meant by these terms. Absent statutory definitions (which are controlling as against all other
definitions unless a contrary intent clearly appears), words of a statute are to be given their
ordinary meaning in absence of a clearly expressed contrary legislative intent in the context of
the statute. Richard Bertram & Co. v. Green, 132 So.2d 24 (3 D.C.A. Fla., 1961); State v.
Tunnicliffe, 124 So. 279 (Fla. 1929); Southern Bell Telephone & Telegraph Co. v. D'Alenberse,
21 So. 570 (Fla. 1897). Furthermore, when terms and provisions of a statute are plain, there is
no reason for judicial or administrative interpretation; thus, it is presumed the Legislature meant
what it said. Leigh v. State ex rel. Kirkpatrick, 298 So.2d 215 (1 D.C.A. Fla., 1974).

The term "the purchase," in s. 166.231(1)(a), F.S., appears to be used as a noun. As a noun,
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"purchase" means acquisition; acquisition by way of bargain and sale; buying for a sum of
money. The American Heritage Dictionary 1061 (1976). In its ordinary and accepted meaning,
"purchase" is the transmission of property from one person to another by voluntary act and
agreement for a valuable consideration, having the narrow signification of acquisition by
voluntary act or agreement for a valuable consideration. See 73 C.J.S. Purchase, p. 1255.

The term "purchases," as used in the statute is used as a verb and means to buy; to acquire, to
acquire something by one's act or agreement for a price; to obtain title to; to obtain something by
paying therefor. Id. at 1256.

Thus, s. 166.231, F.S., contemplates the imposition of the public service tax upon the acquisition
or purchase of the designated taxable items or services. To be taxed, such acquisitions or
purchases must take place within the corporate limits of the municipality. City of Ocoee v. Bell,
108 So.2d 766 (2 D.C.A. Fla., 1959).

The remaining issue becomes, as you point out in your letter, whether a "purchase" occurs or is
consummated within or without the corporate limits of the city. Since we are dealing specifically
with title, the next question arises, "when does title pass?” There is lack of direct authority on this
point, but it is my opinion that if the contract for the fuel oil is a shipment contract, then purchase
takes place at the point of shipment within the corporate limits of the City of Tampa. However, if
the contract is a destination contract, then the purchase takes place at the point the fuel oil is
duly tendered at the destination which is specified in the contract, which may or may not be
within the corporate limits of the City of Tampa. 28 Fla. Jur. Sales, ss. 51, 88 and 89.

While there is no reference in s. 166.231, F.S. to the Uniform Commercial Code as that body of
contract law which should apply when applicable to "purchases" under that section, | can
perceive no reason why, when a question arises under the instant section as to contract
interpretation, one should not employ the Code as a frame of reference. In fact, my predecessor
did just that in a similar opinion request involving s. 166.231(1), F.S.; AGO 075-20. Article Il of
the Uniform Commercial Code does not define "purchase," but the term "sale" is specifically
defined in the Code, which is incorporated in the Florida Statutes.

Section 672.106(1), F.S., states that "[a] 'sale’ consists in the passing of title from the seller to
the buyer for a price . . .."

Section 672.401(2), F.S., states that "[u]nless otherwise explicitly agreed title passes to the
buyer at the time and place at which the seller completes his performance with reference to the
physical delivery of the goods . . .." See also ss. 672.501(1), (a) and (b), F.S.

The remaining question is then, at what point does the seller complete performance with
reference to the physical delivery? This is answered by subparagraphs (a) and (b) of s.
672.401(2), F.S. If the contract is a shipment contract, then title passes at the point of shipment.
If the contract is a destination contract, then title passes when the goods are duly tendered at the
destination which is specified in the contract.

Thus, absent any explicit agreement as to when title passes, passage of title is entirely
dependent on whether the contract involved in your question, is a shipment or destination



contract. Unless the contract contains specific reference to F.O.B. Buyer's plant, or specifically
styled a destination contract, it is my opinion that such contracts would be shipment contracts
and title would pass in Tampa. Thus, since the sale would take place within the corporate limits
of the City of Tampa, the tax in question will be due from the seller, regardless of whether the
shipment is with or without a prepayment type arrangement. See the official comments of the
Uniform Commercial Code after s. 672.401, F.S.A., Pestana v. Karinol Corp., 367 So0.2d 1096 (3
D.C.A. Fla., 1979).

In summary then, until judicially or legislatively determined otherwise, | am of the opinion that if
the contract for the fuel oil is a shipment contract, then the purchase takes place at the point of
shipment within the corporate limits of the municipality and as such the purchase will be subject
to the tax imposed by s. 166.231, F.S. However, if the contract is a destination contract (i.e.,
F.O.B. Buyer's plant or specifically styled a destination contract), then the purchase takes place
at the point the fuel oil is duly tendered at the destination which is specified in the contract, which
may or may not be within the corporate limits of the municipality. In that case, the purchase may
or may not be subject to the tax imposed by s. 166.231, F.S. If the destination specified in the
contract is within the corporate limits of the municipality, then the purchase would be subject to
the provisions of s. 166.231, F.S. Likewise, if the destination specified in the contract is outside
the corporate limits of the municipality, then the purchase would not be subject to the provisions
of s. 166.231, F.S.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Joseph C. Mellichamp, lli
Assistant Attorney General



