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Subject:
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Mr. J.K. Linnan

Executive Director

The Florida Construction Industry Licensing Board
111 Coast Line Drive East

Suite 504

Post Office Box 2

Jacksonville, Florida 32201

RE: CONSTRUCTION INDUSTRY LICENSING LAW--Property owner exemption not applicable
to local licensing and testing

Dear Mr. Linnan:
This is in response to your request for an opinion on the following question:

Does the owner/builder exemption set forth in s. 489.103(7), F.S., permit local governments to
impose competency requirements upon persons building structures under the terms of that
exemption?

You state that in certain areas of the state property owners are required to pass an examination
as a condition to obtaining "an owner/builder permit pursuant to Section 489.103(7), F.S." If such
property owner fails the examination, the job must be subcontracted to a licensed contractor.
You therefore ask for an opinion as to whether s. 489.103(7), F.S., operates to preempt the field,
thereby precluding local governments from imposing such examination requirements.

Part | of Ch. 489 provides the state licensing and regulatory requirements for the construction
and home improvement industries. Section 489.103, F.S., provides that Part | of Ch. 489 does
not apply to certain entities and individuals enumerated in that section. Subsection (7) of s.
489.103, in pertinent part, provides that Part | shall not apply to:

"Owners of property building or improving farm outbuildings or one-family or two-family
residences on such property for the occupancy or use of such owners and not offered for sale, or
building or improving commercial buildings at a cost of under $25,000 on such property for the
occupancy or use of such owners and not offered for sale or lease.”

Section 489.103(7), F.S., does not purport to exempt the designated property owners from local
building regulations or laws, nor does it prohibit local governments from regulating building by
such property owners. Thus, | cannot say that s. 489.103(7) operates to preempt the field as
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related to such property owners building or improving buildings on their properties under the
circumstances enumerated in subsection (7). Subsection (7) exempts the designated property
owners only from the operation and licensing requirements of Part | of Ch. 489, provided that the
designated buildings or improvements are not offered for sale or lease but are for the occupancy
or use of the designated property owners, and does not exempt such persons from local
competency examination requirements.

For purposes of this opinion it is assumed that the units of local government, counties and
municipalities, are otherwise authorized to impose such competency examination requirements
under presumptively and prima facie valid local ordinances pursuant to statutory or county and
municipal home rule powers. As to municipal home rule powers, see, s. 2, Art. VIII, State Const.;
ss. 166.021 and 166.221, F.S.; State v. City of Sunrise, 354 So0.2d 1206 (Fla. 1978); City of
Miami Beach v. Forte Towers, Inc., 305 So.2d 764 (Fla. 1974). As to county home rule power,
see, s. 1(f) and (g), Art. VIII, State Const.; s. 125.01, F.S. The Florida Supreme Court in Speer v.
Olson, 367 So.2d 207, 211 (Fla. 1978) concluded that noncharter counties have home rule
power to carry on county government unless the Legislature has preempted a particular subject.
See also, AGO 81-48 (noncharter counties have the authority to proceed under their home rule
powers to enact an ordinance providing for payments "on account of sickness" to county
employees); and see, AGO 79-112 (employees of a certified construction or electrical contractor
are not exempted from the local licensing and testing requirements of counties or municipalities
and must, therefore, comply with the local regulations for examining and licensing).

In conclusion, it is my opinion that the exemption of certain property owners from the operation
of and licensing requirements of Part | of Ch. 489, F.S., contained in s. 489.103(7), F.S., is an
exemption from the contractor certification and registration requirements of Part | of Ch. 489,
F.S., only, and does not exempt such persons from local competency examination requirements.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General



