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Subject:
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Mr. Herbert W.A. Thiele
City Attorney
City of Delray Beach
100 N.W. 1st Avenue
Delray Beach, Florida 33444

RE: MUNICIPALITIES--Florida Building Codes Act

Dear Mr. Thiele:

This is in response to your request for an Attorney General Opinion on the following question:

Is a municipality authorized, pursuant to Ch. 166, F.S., to adopt an ordinance increasing the
minimum door widths for interior doors in all dwelling units including single family units and
duplexes (in addition to hotel rooms and motel rooms) in light of the provisions and requirements
set forth in Ch. 553, Part V, F.S., relative to accessibility by handicapped persons?

You state in your inquiry that there is some question regarding the effectiveness of the proposed
ordinance as it deals primarily with whether or not a municipality under the Municipal Home Rule
Powers Act, Ch. 166, F.S., may adopt such increased minimum building standards relative to
interior doors and make them applicable to all dwelling units within the city, including single-
family units and duplexes. In the preamble of the proposed ordinance it is stated that the city
council has determined that it is in the public interest to require accessibility to all dwelling units,
including single-family units and duplexes, within the unincorporated (sic) area of the
municipality by residents and visitors including the handicapped. The preamble to the ordinance
also recognizes that Part V, Ch. 553, F.S., exempts one and two family dwellings from
compliance therewith. You have not provided and I am not otherwise advised of any provisions
of the building code of the City of Delray Beach.

Although my research has revealed no judicial precedent or direction on this issue, it is my
opinion, as discussed herein, that the regulation of building construction with regard to
accessibility by handicapped persons to single-family dwellings and duplexes and other specified
residential occupancies is preempted to the state. Pursuant to s. 166.021(3)(c), F.S., a
municipality is precluded from enacting legislation on any subject expressly preempted to state
government by general law.

Section 553.73(1)(a), F.S., mandates the adoption by local governments of a building code
which shall cover all types of construction. The provisions of Part V, Ch. 553, F.S., relating to
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accessibility by handicapped persons must be included in such building code. Section
553.73(1)(a), F.S. Local governments may provide more stringent requirements than those
specified in the State Minimum Building Codes provided:

"(a) There is a determination by the local governing body of a need to strengthen the
requirements of the State Minimum Building Codes adopted by such governing body, based
upon demonstrations by the local governing body that local conditions justify more stringent
requirements than those specified therein, for the protection of life and property; and

(b) Such additional requirements are not discriminatory against materials, products, or
construction techniques of demonstrated capabilities."

Section 553.73(3)(a)-(b), F.S. See also s. 553.79(4), F.S. Each municipality is responsible for
enforcing the specific model code of the State Minimum Building Codes which has been adopted
by that municipality. Section 553.73(5), F.S. And see s. 553.80, F.S., setting forth enforcement
procedures to be utilized by local governmental entities in the enforcement of building codes. It is
stated in s. 553.79(3), F.S., that after the effective date of their adoption, the State Minimum
Building Codes shall supersede all other building construction codes or ordinances in the state,
whether at the local or state level and whether adopted by administrative regulation or by
legislative enactment unless such building construction codes or ordinances are more stringent
than the State Minimum Building Codes and the requirements of s. 553.73(3), F.S. (as set forth
above) are met.

While the language of Part V, Ch. 553, F.S., does not expressly prohibit the adoption and
enforcement by a municipality of an ordinance increasing minimum door widths in buildings
subject to the act (see ss. 553.73[3] and 553.79[3], F.S.), in the absence of a finding of those
factors set forth in s. 553.73(3), F.S., the State Minimum Building Codes (including the
provisions of Part V) shall supersede all other building construction codes or ordinances and
shall be enforced by local governmental entities. Therefore, unless those factors outlined in s.
553.73(3), F.S., are present, the provisions of the State Minimum Building Codes preempt any
other such regulation.

Part V, Ch. 553, F.S., prohibits first floor or ground level licensed business establishments
conducting business with the general public and to which the general public is invited from
obstructing common or emergency entrances and exits so as to prevent a physically
handicapped person from using the same and requires all new buildings (except those exempted
pursuant to s. 553.48[3] which the public may frequent, live in, or work in, to be made accessible
as required by s. 553.48, F.S. See ss. 553.46(1) and 553.48(2), F.S. The exceptions established
by s. 553.48(3), F.S., apply to the accessibility features required or new buildings (defined in
subsection [1] to mean a building which is not under construction contract on October 1, 1974)
but nothing in subsection (3) is to be construed to prohibit the incorporation of accessibility
features in any buildings exempted by this subsection. Included within the exemptions in
subsection (3) are single-family dwellings and duplexes. See s. 553.48(3)(f), F.S., which
expressly exempts "single-family dwellings and duplexes" from the requirements of Part V, Ch.
553, F.S. In addition, certain residential occupancies are exempted from regulation under Part V.
Two-story and three-story buildings with less than 49 units which have accessibility at habitable
grade levels shall not be required to comply with the provisions of Part V, Ch. 553, F.S., at floors



above such levels except where an elevator is provided. Section 553.48(3)(c), F.S. Buildings
having accessibility at habitable grade levels where no elevator is provided shall not be required
to comply with the requirements of Part V at floors above such levels if facilities which are
normally sought and used by the public in such buildings are accessible to and usable by the
physically handicapped at such habitable grade levels.

Section 553.48(3)(b), F.S. As expressly stated in s. 553.48(3), F.S., the exceptions discussed
herein apply to the accessibility features required of new buildings under this section and,
pursuant to s. 553.73(1)(a), F.S., shall be included in the building code to be adopted by local
governmental entities.

In sum, the exemptions of s. 553.48(3), F.S., for certain residential occupancies and buildings
and for single-family dwellings and duplexes would be required, by s. 553.73(1)(a), F.S., to be
incorporated into the building code adopted by a municipality and, as such buildings and
occupancies are specifically exempted, may not be regulated otherwise by municipalities. It is
the rule that when the controlling law directs how a thing shall be done, that is, in effect, a
prohibition against its being done in any other way. See Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799, 806 (Fla.
1944); cf. White v. Crandon, 156 So. 303 (Fla. 1934). Any attempt by a municipality to enact and
enforce an ordinance regulating those occupancies exempted by s 553.48(3), F.S., would violate
the provisions of s 166.021(3)(c), F.S., which states that a municipal legislative body may not
enact legislation concerning any subject expressly preempted to state government by general
law. Such an enactment would also be in conflict with the express language of the statute
providing exemptions from regulation. And see City of Miami Beach v. Rocio Corp., 404 So.2d
1066, 1069 (3 D.C.A. Fla., 1981), petition for review denied, 408 So.2d 1092 (Fla. 1981), stating
that either preemption of a subject by the state or conflict with state law would invalidate a
municipal ordinance and quoting Rinzler v. Carson, 262 So.2d 661 (Fla. 1972), for the
proposition that "[a] municipality cannot forbid what the legislature has expressly licensed,
authorized or required, nor may it authorize what the legislature has expressly forbidden."

Therefore, it is my opinion, until legislatively or judicially determined otherwise, that to the extent
that they are not exempted by s 553.48(3), F.S., buildings and residences may be more
stringently regulated than is provided in Part V, Ch. 553, F.S., upon a determination that the
factors set out in s. 553.73(3), F.S., are met. However, with regard to single-family dwellings and
duplexes and other buildings and residences designated in s. 553.48(3), F.S., as exempt from
the accessibility features required of new buildings, a municipality may not enact conflicting
legislation.

Further, the provisions of s. 553.48(3), F.S., appear to constitute a preemption of the applicability
of such requirements to particular new buildings and any attempt by a municipality to regulate in
this area must fail. Accordingly, I am of the opinion that a municipality is not authorized to adopt
an ordinance increasing the minimum door widths for interior doors in single-family dwellings and
duplexes.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General



Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General


