Use of conventional vans to transport students
Number: AGO 85-97

Date: December 23, 1997
Subject:
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Mr. Kelly Brock
Superintendent
District School Board
Washington County
206 N. 3rd Street
Chipley, Florida 32428

RE: SCHOOL BOARDS--Use of conventional vans owned, leased, or operated by district
schools for transportation of students

Dear Mr. Brock:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following questions:

1. Under s. 234.051, F.S., would conventional vans owned, leased, or operated by district school
boards be acceptable for transportation of students to and from school or to and from school-
related activities on a regular basis?

2. Under s. 234.051, F.S., would conventional vans owned, leased, or operated by district school
boards be acceptable for transportation of students on an irregular basis?

3. What is a school board's liability when a privately-owned vehicle, driven by the owner, is used
on a voluntary basis to transport students to and from school-related activities?

You pose your questions as Chairman of the Board of Directors for a twelve-member school
district risk management consortium in an effort to resolve certain risk management and loss
prevention issues. The questions submitted were also posed under federal school bus safety
standards; however, this office is without the authority to render legal opinions on federal
regulatory matters and it is recommended that such inquiries be submitted to the appropriate
federal regulatory agency for response. Therefore, the references to federal school bus safety
standards have been deleted from the questions posed and discussion of federal regulatory
matters is not included in this opinion.

QUESTIONS ONE AND TWO

The legal principles involved in your first two questions are equally applicable to both questions
and they are therefore answered together.
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Section 234.051(1), F.S., provides:

"For the purpose of the school code, a "school bus" is defined as a motor vehicle regularly used
for the transportation of pupils of the public schools to and from school or to and from school
activities, and owned, operated, rented, or leased by any school board, excepting:

(a) Motor vehicles of the type commonly called pleasure cars and carrying eight pupils or less;
and

(b) Motor vehicles subject to, and meeting all requirements of, the Public Service Commission
and operated by carriers operating under the jurisdiction of the Public Service Commission, but
not used exclusively for the transportation of public school pupils."

You have stated that the "conventional vans" in question which are owned, leased, or operated
by the school board seat and are used to transport more than eight students. It should therefore
be initially noted that the exception provided in subsection (1)(a) would not be applicable in this
situation. Every motor vehicle meeting the definition of "school bus" set forth in subsection (1)
with a total seating space of more than 10 lineal feet must meet the specifications prescribed by
the State Board of Education. See s. 234.051(2), F.S. And see Rule 6A-3.27, F.A.C. The board's
specifications for school buses are set forth in Rule 6A-3.31, F.A.C. See also Rule 6A-3.29,
F.A.C. (1984 Supp.).

The language of s. 234.051 is plain and where the language of a statute is clear and
unambiguous and conveys a clear and definite meaning there is no need to resort to rules of
statutory interpretation and construction and the statute must be given its plain and obvious
meaning. See Thayer v. State, 335 So.2d 815 (Fla. 1976); Ross v. Gore, 48 So.2d 412 (Fla.
1950); Clark v. Kreidt, 199 So. 333 (Fla. 1940). As the statute clearly provides, a "school bus" is
a motor vehicle regularly used for the transportation of pupils of the public schools to and from
school or to and from school activities, and owned, operated, rented, or leased by any school
board.

The statute lists two exceptions which are not applicable to the circumstances of or type of
vehicles described in your inquiry. The rule of construction pertaining to the application of
specific exceptions to a statute is that the express enumeration of exceptions to a statute
operates to impliedly exclude all other things not expressly mentioned (expressio unius est
exclusio alterius). See Thayer v. State, supra; Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952);
Ideal Farms Drainage Dist. v. Certain Lands, 19 So.2d 234 (Fla. 1944). Therefore, as the statute
clearly defines "school bus" as any motor vehicle owned, operated, rented or leased by the
school board and used for the purposes set forth therein, and would include a "conventional van"
used for those purposes which is owned, leased, or operated by any school board, such vehicle
therefore must meet the specifications prescribed by regulations of the state board for "school
buses.”

You also inquire whether such "conventional vans" used on an "irregular” basis would be
acceptable for transportation of students under s. 234.051, F.S. The statute defines a "school
bus" (required to meet the specifications prescribed by the state board) as a motor vehicle
regularly used for the transportation of pupils of public schools. The usual and ordinary meaning



of the word "regular" is "usual; normal; customary.” The Random House Dictionary of the English
Language 1209 (1967). See also 76 C.J.S. Regularly p. 610 (in a regular manner; in accordance
with law), citing, United States v. Atlantic Fruit Co., 212 F. 711 (2nd Cir. 1914). Thus, if the
normal or customary use of the "conventional van" is for purposes of transporting students to
and from school or to and from school activities, then such vehicle would have to be considered
a "school bus" within the purview of s. 234.051, F.S. Cf. s. 316.615, F.S., use of the word
"primarily."” Applying the meaning of the word "regular” to factual circumstances raised in
materials accompanying your request, it would appear that a vehicle used to transport students
to school on a fixed schedule is clearly being used as a school bus. However, the fact that a
vehicle is used on an "irregular" basis to transport students to school or school activities would
not necessarily take the vehicle out of the scope of s. 234.051. While an occasional use of a
delivery van to pick up students on an emergency basis would not appear to necessitate the
vehicle being in compliance with the requirements of the statute, if, for example, the van were
used to transport students to all of the out-of town basketball games, even though such purpose
did not constitute the primary use of the vehicle, | am of the opinion that such van would have to
be considered a "school bus" as provided by s. 234.051.

QUESTION THREE

Your third question involves a mixed question of law and fact which this office cannot resolve.
Section 234.03(1), F.S., however, provides that each school district shall be liable for tort claims
arising out of any incident or occurrence involving a school bus or other motor vehicle owned,
maintained, operated, or used by such school board to transport persons subject to the
provisions of s. 768.28 and the limitations specified therein. See s. 234.03(2) authorizing the
school board to secure and keep in force a medical payments plan or medical payments
insurance on school buses and other vehicles. And see s. 234.03(4) providing that if the vehicles
used for the transportation "are not owned by the school board, such school board is authorized
to require owners of such vehicles to show evidence of adequate insurance during the time that
such vehicles are in the services of the school board." The answer, however, as to the potential
liability of a school board would be dependent upon the factual circumstances present in the
particular situation in question.

In summary, it is therefore my opinion that, until and unless judicially or legislatively determined
otherwise, a conventional van regularly used for the transportation of pupils of the public schools
to and from school or to and from school activities, and owned, operated, rented, or leased by a
school board, if such van carries more than eight pupils is a school bus within the purview of s.
234.051, F.S., and must comply with the specifications prescribed by the regulations of the State
Board of Education. Moreover, the term "regularly” used for the transportation of pupils of the
public schools to and from school or to and from school activities as employed in s. 234.051 to
define "school bus" means that such use is the usual, normal or customary use of the vehicle in
guestion.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General



Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General



