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Date: December 19, 1997

Subject:
Alternate serving on planning organization

Mr. Gary M. Brandenburg
County Attorney
Palm Beach County
Post Office Box 1989
West Palm Beach, Florida 33402-1989

Attention: Mr. Thomas J. Baird
Assistant County Attorney

RE: METROPOLITAN PLANNING ORGANIZATION--Appointment of an alternate to serve on
the M.P.O., unauthorized

Dear Mr. Brandenburg:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Who may serve as an alternate for a county commissioner on a metropolitan planning
organization when the county commissioner is unable to attend a meeting of the metropolitan
planning organization?

Section 339.175, F.S., mandates the establishment of a metropolitan planning organization
(M.P.O.) within each urbanized area or group of contiguous urbanized areas where a planning
organization is necessary to meet federal requirements for obtaining and expending federal
transportation funds. The M.P.O. is a composite local governmental entity in any area where
such a planning organization is required and is so designated by the Governor. Section
339.175(1), F.S. "The voting membership of an M.P.O. shall consist of not fewer than 5 or more
than 15 apportioned members, the exact number to be determined on an equitable geographic-
population ratio basis by the Governor, based on an agreement among the affected units of
general purpose local government as required by federal rules and regulations . . . ." Section
339.175(2)(a).

Concerning the appointment of voting members of the M.P.O., s. 339.175(2)(a), F.S., in pertinent
part, provides:

"All voting members shall be elected officials of general purpose governments, except that a
local governing entity which has two or more members on the M.P.O. may appoint, as one of its
apportioned voting members, a member of a statutorily authorized planning board or
transportation, expressway, aviation, or port authority. In urbanized areas in which authorities or
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other agencies have been, or may be, created by law to perform transportation functions that are
not under the jurisdiction of local elected officials, they may be considered by the Governor for
one voting membership on the M.P.O."

Section 339.175(3)(b), F.S., provides:

"The members of an M.P.O. shall serve 4-year terms. The membership of a member will
terminate upon his leaving his elective or appointive office for any reason, or by a majority vote
of the total membership of a county or city governing entity represented by the member. A
vacancy shall be filled by the original appointing entity. A member may be reappointed for one or
more additional 4-year terms."

It appears from the memoranda accompanying your request that Palm Beach County
Commissioners want to know who may be appointed as alternates with full voting powers on the
M.P.O. The word "alternate," as used herein, is defined as "one that takes the place of another:
one that alternates with another: . . . an extra person appointed to take the place of another who
is unable to perform his duty." Webster's Third New International Dictionary 63 (1981). It is a
well-established rule that administrative agencies, such as the M.P.O., are creatures of statute
and have only those powers which are conferred upon them by statute. See Forbes Pioneer
Boat Line v. Board of Commissioners of Everglades Drainage District, 82 So. 346 (Fla. 1919);
Edgerton v. International Company, 89 So.2d 488 (Fla. 1956); Fiat Motors of North America, Inc.
v. Calvin, 356 So.2d 908 (1 D.C.A. Fla., 1978); AGO's 86-90, 85-65, 84-40, 82-89, 76-200 and
73-374. Thus, in the absence of a statute authorizing the participating local governing entity to
nominate an alternate to be a part of the voting membership of an M.P.O., I am unable to
conclude that such power is conferred. The statute authorizes a local governing entity which has
two or more members on the M.P.O. to appoint, as one of its apportioned voting members, a
member of a statutorily authorized planning board or transportation, expressway, aviation, or
port authority. This appointment, however, is for a regular apportioned voting member, not for an
alternate.

Furthermore, the authority to appoint officials is not inherent in the general powers of any
governmental agency, and such appointment power must be duly conferred before it can be
lawfully exercised. State ex rel. Landis v. Bird, 163 So. 248 (Fla. 1935); 67 C.J.S. Officers s. 36.
Cf. s. 339.175(3)(a), F.S., which provides that "[n]onvoting advisers may be appointed by the
M.P.O. as deemed necessary." No authority to appoint alternates to the M.P.O. who have voting
powers is delegated by s. 339.175 to the participating local governmental entities.

I am therefore of the opinion that, until and unless legislatively amended otherwise, a
governmental entity has no authority to appoint alternates to regular members with voting
powers to serve on metropolitan planning organization established under s. 339.175, F.S., when
the regular member on such organization is unable to attend a meeting of the metropolitan
planning organization.

Sincerely,

Robert A. Butterworth



Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General


