Green fees as taxable fee
Number: AGO 87-59

Date: December 19, 1997

Subject:
Green fees as taxable fee

Mr. Randy Miller

Executive Director

Department of Revenue

Carlton Building

Tallahassee, Florida 32399-0100

RE: TAXATION--admissions tax.
Dear Mr. Miller:
This is in response to your request for my opinion on the following question:

Are greens fees for public golf courses run by governmental entities taxable under Ch. 212,
F.S.?

In summary, | am of the opinion that:

1. Greens fees charged on or before June 30, 1987, for the use of public golf courses run by
governmental entities, are taxable as admissions under Ch. 212, F.S.

2. Greens fees charged on and after July 1, 1987, for the use of public golf courses run by
governmental entities, except for such fees or admissions charges imposed in conjunction with
important or remarkable athletic events of limited duration or with other events of a similar nature
that take place on public golf courses under the sponsorship of governmental entities, are
taxable under Ch. 212, F.S.

Part | of Ch. 212, F.S., provides for the imposition of various taxes, including a tax on
admissions. Section 212.04(1)(a), F.S., provides:

"It is hereby declared to be the legislative intent that every person is exercising a taxable
privilege who sells or receives anything of value by way of admissions."

For the purposes of Ch. 212, F.S., the word "[p]erson” is defined to include any political
subdivision, municipality, state agency, bureau, or department.[1] The word "admissions" is
defined to include greens fees.[2] Therefore, a governmental entity is a "person” within the
meaning of s. 212.02(1), F.S., and greens fees are "admissions" within the meaning of s.
212.02(16), F.S.
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Exemptions from the admissions tax imposed by s. 212.04, F.S., do not include greens fees
charged for the use of public golf courses run by governmental entities. Section 212.08(13), F.S.
(1986 Supp.), provides:

"No transactions shall be exempt from the tax imposed by this chapter except those expressly
exempted herein. . . ."

The Legislature has, however, enacted a limited exemption for governmental entities, effective
July 1, 1987, from the tax on admissions.[3] As amended by the enactment, s. 212.04(2)(a)5,
F.S., provides:

"No tax shall be levied on admissions to athletic or other events sponsored by governmental
entities."

The phrase "athletic or other events" is not defined. However, it is a rule of statutory construction
that words of common usage, when used in a statute, should be construed in their plain and
ordinary sense.[4] In addition, where the enumeration of specific things is followed by a more
general word or phrase, the general phrase is construed to refer to a thing of the same kind or
species as included within the preceding limiting and more confining terms.[5]

Under the foregoing rules of statutory construction, the general phrase "other events" refers to
events of the same, or similar, kind or nature as an "athletic" event. The word "event" has been
defined as that which comes, arrives, or happens, especially an incident which is important or
remarkable.[6]

Therefore, it is my opinion that the phrase "athletic or other events" does not refer to the routine
use of public golf courses run by governmental entities for which greens fees are charged but
refers to those important or remarkable athletic events of limited duration and to other events of
a similar nature that take place on public golf courses under the sponsorship of governmental
entities.

A similar conclusion is set forth in Rule 12AER87-11(23)4.a., F.A.C., which provides:

"For purposes of this exemption, an event is a scheduled activity in which one or more athletes .
.. IS to engage in athletics or sports . . . at which spectators, either live or by broadcast media,
are anticipated.”

Similarly, my opinion concerning the proper construction of the phrase "athletic and other
events" is consistent with Rule 12AER87-11(8)(d), which provides that fees charged by
governmental entities for recreation programs are exempt from the tax on the sale or use of
services, as such fees have been interpreted by your department to mean participation fees for
softball tournaments and the like, which are important or remarkable events of limited duration.

Your request addressed s. 212.0591(5), F.S., as created by s. 2, Ch. 87-6, Laws of Florida,
which provides:

"No exemption from the sales and use tax on services imposed by s. 212.059(1) or (2) shall be



deemed to exempt transactions that were subject to taxation pursuant to other provisions of this
part on January 1, 1987." (e.s.)

You have noted that greens fees for the use of public golf courses run by governmental entities
were taxable as admissions on January 1, 1987.

Your request also addressed Ch. 87-101, Laws of Florida, which amended s. 212.0592, F.S., as
created by Ch. 87-6, Laws of Florida, to provide:

"212.0592 Exemptions from sales or use tax on services.--There shall be exempt from the tax on
the sale or use of services imposed by ss. 212.059(1) or (2), 212.0594, and 212.0595 the
following:

* % %

(43) Amusement and recreation services enumerated in SIC Group Numbers 792, 793, 794 and
799, and museums, art galleries, botanical and zoological garden services enumerated in SIC
Major Group 84. However, this exemption shall not be construed to exempt admissions charges
... taxable pursuant to other provisions of this part. . . ." (e.s.)

| conclude that the provisions of ss. 212.0591(5) and 212.0592(43), F.S., to the extent that they
deal with exemptions from the tax on the use or sale of services, as distinguished from the tax
on admissions, are not relevant to resolution of your request. The provisions of those sections
that are relevant to the admissions tax, however, clearly establish a legislative intent to preserve
and continue the previously existing admissions tax.

It is my opinion that greens fees charged on or before June 30, 1987, for the routine use of
public golf courses run by governmental entities are taxable as admissions under Ch. 212, F.S.
Further, such fees will continue to be taxable as admissions on and after July 1, 1987. Greens
fees or admissions charges respectively imposed on participants and spectators on and after
July 1, 1987, in conjunction with important or remarkable athletic events of limited duration and
with other events of a similar nature that take place on public golf courses under the sponsorship
of governmental entities, are exempt from the tax on admissions imposed by Ch. 212, F.S.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

[1] Section 212.02(1), F.S.
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