
Sale of lotttery tickets 
Number: AGO 88-28

Date: December 18, 1997

Subject:
Sale of lotttery tickets

The Honorable Curtis A. Golden
State Attorney
First Judicial Circuit of Florida
Post Office Box 12726
Pensacola, Florida 32575

Attention: Mr. William P. White, Jr.
Assistant State Attorney

RE: STATE ATTORNEYS–GIFTS–LOTTERY–lottery tickets given by vendor of goods or realty
in legitimate promotion of his trade not an unauthorized sale.

Dear Mr. Golden:

You have asked my opinion of the following question:

May a vendor of real or personal property who is not a "retailer" of lottery tickets as defined in s.
24.103(6), F.S., advertise and give lottery tickets to purchasers of real or personal property in
connection with cash or credit sales transactions?

In summary:

While sales of lottery tickets are authorized under Ch. 24, F.S., only through "retailers" as
defined in s. 24.103(6), F.S., gifts of such tickets are not prohibited. Thus, when lottery tickets
are given by a vendor of goods or realty in a legitimate promotion of his trade, the transfer of the
tickets is not an unauthorized sale within the meaning of Ch. 24 even though the vendor is not a
"retailer."

According to your letter, a local car dealership has proposed a plan in which state lottery tickets
would be provided to purchasers of motor vehicles sold by that dealer. The fact that lottery
tickets are given with the purchase of that dealer's product would be advertised to the general
public. You have further stated that the business involved is not one authorized under state law
to sell lottery tickets and that the transfer of tickets would not be made without a purchase of the
dealer's goods.

Chapter 24, F.S., the "Florida Public Education Lottery Act" (act) was enacted to implement s.
15, Art. X, State Const.[1] The act provides for the sale of lottery tickets to the public on behalf of
the Department of Lottery (department) through "retailers" pursuant to a contract.[2] The
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qualifications and duties of a "retailer" are set forth in s. 24.112, F.S. The sale of lottery tickets by
persons not authorized by the department is unlawful.[3] Gifts of lottery tickets, however, are not
proscribed by the act but are clearly anticipated.[4] The pivotal question in your inquiry,
therefore, is whether the transfer of lottery tickets incident to a sale of a dealer's goods
constitutes an unauthorized "sale" of lottery tickets under the act or whether the transfer is to be
considered a "gift" made in a legitimate promotion of trade.

A "sale" according to the Uniform Commercial Code, s. 672.106(1), F.S., is defined as the
passing of title from the seller to the buyer for a price. Further, Black's Law Dictionary 1200
(Rev'd.1979), defines "sale" as follows:

"A contract between two parties, called, respectively, the 'seller' (or vendor) and the 'buyer' (or
purchaser), by which the former, in consideration of the payment or promise of payment of a
certain price in money, transfers to the latter the title and the possession of property . . . ."

A "gift," on the other hand, is defined in Black's Law Dictionary 619 (Rev'd.1979), as follows:

"A voluntary transfer of property to another made gratuitously and without consideration . . . ."

There is no indication in your inquiry that the price to be paid to the purchaser for the goods
normally sold in the dealer's business would in any manner be changed because lottery tickets
are to be given with the sale of those goods. Thus, the essential element of consideration
requisite to support a "sale" of lottery tickets would not be present. The transfer of the tickets
would be in the nature of a gift incidental to the sale.[5]

"Gifts" by sellers in the legitimate promotion of trade have been authorized under Florida law
provided the offer is made without deception and with full disclosure of any requirement for
purchase or contractual obligations to be assumed in order to qualify for the gift.[6] The
Legislature has expressly declared its intent not to prohibit gifts in legitimate promotions of
trade.[7] As gifts of lottery tickets are not prohibited under the Florida Public Education Lottery
Act, the scheme in your inquiry would be valid where the transfer is in actuality a promotional gift
and the price of the goods sold by the dealer is not affected.

I, therefore, conclude that your question should be answered in the affirmative.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

-----------------------------------------------

[1] Section 15(a), Art. X, State Const., provides that "[l]otteries may be operated by the state."

[2] Section 24.103(6), F.S., defines "[r]etailer" as "a person who sells lottery tickets on behalf of



the department pursuant to a contract."

[3] Section 24.117(1), F.S., provides that any person who knowingly "[s]ells a state lottery ticket
when not authorized by the department [of lottery] or this act to engage in such sale" is guilty of a
misdemeanor of the first degree punishable as provided in s. 775.082 or s. 775.083.

[4] See, e.g., s. 24.115(1)(b), F.S., which states that no prize shall be paid to any person under
the age of 18 years unless the winning ticket was lawfully purchased and made a gift to the
minor.

[5] Compare Sheppard v. Revlon, Inc., 267 So.2d 662 (3 D.C.A. Fla., 1972), where with the
purchase of a certain quantity of goods, an additional item was given to the purchaser, the
additional item was held to be part of the "sale" within the meaning of s. 672.106, F.S., and not a
"gift." However, the offer in that case was made in 1968, prior to the enactment of the Florida
Free Gift Advertising Law, s. 817.415, F.S., which authorizes use of gifts in the promotion of
trade.

[6] Section 817.415, F.S.

[7] Section 817.415(1)(c), F.S.

"(1) LEGISLATIVE INTENT
(c) It is not the intent of the Legislature to prohibit the use of gifts in legitimate promotions of
trade so long as the advertising of such gifts and promotions makes full disclosure of any
requirement for purchase or contractual obligations to be assumed in order to qualify for the gift."


