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Number: AGO 89-72

Date: December 17, 1997

Subject:
Dependent care included in cafeteria plan

Mr. Robert W. Hughes
Superintendent of Schools
School Board of Seminole County
1211 Mellonville Avenue
Sanford, Florida 32771

RE: SCHOOL BOARDS–SCHOOL EMPLOYEES–BENEFITS–authority of school board to
extend cafeteria plan of benefits for district employees to include dependent care. s. 230.03, F.S.

Dear Mr. Hughes:

You have asked for my opinion on substantially the following question:

Is the School Board of Seminole County authorized to extend its "cafeteria plan" of employee
benefits, provided pursuant to Title 26 U.S.C. s. 125 of the Internal Revenue Code, to include
dependent care?[1]

In sum:

Pursuant to s. 230.03(2), F.S., the School Board of Seminole County is authorized to include
dependent care as an element of its cafeteria plan of employee benefits.

Your letter states that during recent contract negotiations with your employee organizations, a
proposal was advanced to extend your employee benefits program to include dependent care.
This benefit, if approved, would be offered as part of your cafeteria plan of benefits, pursuant to
the Internal Revenue Code. Essentially, the plan would permit an employee to enter into an
agreement with the School Board to reduce his or her contract salary by an amount up to the
amount of the reduction for expenses incurred in connection with eligible child or elderly
dependent care. The net effect of this program would be to exclude such reduction from the
taxable income of the individual.

Title 26 U.S.C. s. 125 of the Internal Revenue Code authorizes the establishment of "cafeteria
plans" by employers.[2] Such plans offer participants a choice among two or more benefits,
consisting of cash and other permissible benefits. Generally, benefits that are excludable from
the gross income of an employee under a specific provision of the Internal Revenue Code may
be offered under a cafeteria plan.[3] For example, nontaxable benefits that may be offered
through a cafeteria plan include accident and health benefits,[4] group-term life insurance,[5]
group legal services,[6] and dependent care assistance.[7]

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/dependent-care-included-in-cafeteria-plan


Thus, if the plan satisfies the requirements specified in 26 U.S.C. s. 125, a participating
employee would not include in his gross income those qualified nontaxable benefits chosen even
though the employee could have elected to receive cash.[8]

This office has previously stated that with the amendment of s. 230.03(2), F.S., in 1983 by s. 7,
Ch. 83-324, Laws of Florida, district school boards have been granted home rule powers and
thus may exercise any power for school purposes in the operation, control and supervision of the
free public schools in their districts unless expressly prohibited by the State Constitution or
general law.[9]

Determining the content of salary and benefits packages for school district employees would
appear to be an exercise of power for school purposes within the scope of s. 230.03(2), F.S.,
supra. Thus, in the absence of an express constitutional or statutory prohibition this would
appear to be a matter which the district school board may resolve under its home rule power.

I am not aware of, nor have you directed my attention to, any provision in the State Constitution
or in general law which expressly prohibits a district school board from extending the content of
its employee pay and benefits plan to include dependent care.[10]

Therefore, it is my opinion that the School Board of Seminole County is authorized pursuant to s.
230.03(2), F.S., as amended, to add dependent care to its cafeteria plan of employee benefits.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

------------------------------------------------------------

[1] While your question, as originally stated, relates to the authority of the school board to offer a
cafeteria plan of employee benefits, I note that your letter states that you are currently providing
such benefits and your actual concern seems to be whether such a plan may be extended to
include dependent care.

[2] 26 U.S.C. s. 125(c)(1) defines "cafeteria plan" to mean a plan which meets the requirements
of s. 89(k) and under which all participants are employees and the participants may choose
among two or more benefits consisting of cash and qualified benefits. See 26 U.S.C. s. 125(c)(2)
which generally excludes deferred compensation plans from the definition of "cafeteria plan."

[3] "Qualified benefit" is defined in 26 U.S.C. s. 125(e) as:

"[A]ny benefit which, with the application of subsection (a) . . . is not includible in the gross
income of the employee by reason of an express provision of this chapter (other than section
117, 124, 127, or 132)."



[4] 26 U.S.C. ss. 105, 106.

[5] 26 U.S.C. s. 79.

[6] 26 U.S.C. s. 120.

[7] 26 U.S.C. s. 129.

[8] See Yates, Social Security Tax Treatment of Cafeteria Plans, XXXVII U.Fla.L.Rev. 615, 619
n. 30 (1985).

[9] See AGO's 83-72, 84-58, 84-95, and 86-45. And see s. 230.03(2), F.S., which provides that:

"In accordance with the provisions of s. 4(b) of Art. IX of the State Constitution, district school
boards shall operate, control, and supervise all free public schools in their respective districts
and may exercise any power except as expressly prohibited by the State Constitution or general
law."

[10]  Cf. s. 110.161, F.S. (1988 Supp.), as amended by s. 2, Ch. 89-277, Laws of Florida,
creating the "State Employees Pretax Benefits Program Act" which authorizes the Department of
Administration to establish a pretax benefits program for all employees whereby employees
would receive benefits which are not includible in gross income under the Internal Revenue
Code of 1986. The program is to be implemented in phases and phase two will allow employees
to voluntarily establish expense reimbursement plans from their salaries on a pretax basis to pay
for qualified medical and dependent care expenses. However, the act only applies to "any
individual filling an authorized and established position in the executive, legislative, or judicial
branch of the state, including the employees of the State Board of Administration."


