Dual office holding by Speaker of House
Number: AGO 89-75

Date: December 17, 1997
Subject:

Dual office holding by Speaker of House

The Honorable T.K. Wetherell
Representative

District 29

221 The Capitol

Tallahassee, Florida 32399-1300

RE: DUAL OFFICEHOLDING-COMMUNITY COLLEGES-LEGISLATURE-legislator may serve
as chief administrative officer of community college. Art. Il, s. 5, Stat. Const.

Dear Representative Wetherell:
You ask substantially the following question:

Does s. 5, Art. Il, State Const., or any provision of the Florida Statutes passed pursuant to s. 18,
Art. lll, State Const., prohibit me from simultaneously serving as Speaker of the Florida House of
Representatives while being employed as chief administrative officer of a community college so

long as | am on leave without pay while performing legislative duties?

In sum, | am of the opinion that:

Neither the constitutional prohibition against dual officeholding in s. 5, Art. Il, State Const., nor
the common law rule against incompatibility prohibit the Speaker of the Florida House of
Representatives from also being employed as chief administrative officer of a community college
district. Questions arising under the Code of Ethics for Public Officers and Employees,
implementing the provisions of s. 18, Art. lll, State Const., must be referred to the Florida
Commission on Ethics.

Section 5(a), Art. Il, State Const., provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,

constitutional convention, or statutory body having only advisory powers."

The above prohibition applies to both elected and appointed offices.[1] Moreover, it is not
necessary that the two offices be within the same governmental unit.

This constitutional provision, however, applies to only state county, and municipal officers. It is
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not applicable to special district officers. This office has previously stated that there is no
violation of the dual officeholding prohibition by a legislator serving as a member of the board of
trustees of a community college district.[2]

In AGO 80-16, this office was asked whether the constitutional prohibition against dual
officeholding or the common law rule against incompatibility prohibited a legislator and Chairman
of the Higher Education Committee in the Florida House of Representatives from simultaneously
serving as a member of the board of trustees of a community college district. This office
concluded that inasmuch as the Constitution prohibition applied only to state, county and
municipal offices, no violation occurred by the Chairman and legislator simultaneously serving as
an officer of the special district.

Moreover, this office found no violation of the common law rule against incompatibility. This
doctrine prevents a public officer from holding two incompatible offices at the same time. It has
been recognized to be in effect in this state, notwithstanding the provisions of s. 5, Art. Il, State
Const.[3] The incompatibility that disqualifies lies in a conflict between the functions of the two
offices. For example, where one is subordinate to the other and subject in some degree to the
supervisory power of its incumbent, or where the incumbent of one has the power to appoint or
remove or set the salary of the other, or where the duties clash, inviting the incumbent to prefer
one obligation over the other.[4]

This office stated in AGO 80-16 that this was not a situation in which the office of community
college trustee was subordinate to or subject to any supervisory power of the house committee
which the legislator chaired, nor did the chairman have any power to appoint or remove the
trustee. While as a legislator, he was a member of a body which had the power to set the
compensation paid to any officer of a statutory body, including a community college district, this
office stated that this factor alone was not sufficient to preclude his appointment to the office of
community college trustee:

"To hold that this factor alone is decisive and operates to preclude your appointment to and
holding of the office of a trustee of a community college district would mean that no member of
the Legislature could ever hold any other office of any district or statutorily created public body
corporate or politic since the Legislature ultimately has the power to set the compensation or
salaries of all public officers, state and local.”

Moreover, this office recognized that a legislator has no duties with respect to the operation of
the community college. Accordingly, inasmuch as the right to hold office should not be curtailed
except under the plainest circumstances,[5] this office concluded that the common law doctrine
of incompatibility did not preclude the legislator and Chairman of the House Higher Education
Committee from simultaneously serving as a member of a community college board of trustees.

Similarly, the common law rule of incompatibility would not appear to prohibit you as a legislator
and Speaker of the House of Representatives from simultaneously serving as chief
administrative officer of a community college district. The chief administrative officer is not
directly subordinate to or subject to the direct supervisory power of the Speaker of the House of
Representatives, nor do you as Speaker have the authority to appoint or remove the chief
administrative officer. You are a member of the Legislature which has the power to set the



compensation of all public officers;[6] however, as this office recognized in AGO 80-16, this
factor alone is not sufficient to preclude you from simultaneously serving as chief administrative
officer of the community college district.

Moreover, inasmuch as a community college district is a special district and not a state agency,
county or municipality, the dual officeholding prohibition in s. 5(a), Art. I, State Const., is not
applicable to offices within the district. Therefore, | am of the opinion that neither s. 5, Art. Il,
State Const., nor the common law rule against incompatibility prohibits you as Speaker of the
Florida of House of Representatives from serving as chief administrative officer of a community
college district.

Part lll, Ch. 112, F.S., is the Code of Ethics for Public Officers and Employees.[7] It is the
responsibility of the Florida Commission on Ethics to interpret the provision of the code.[8]

Accordingly, questions regarding the interpretation of the code should be referred to the
commission rather than to this office.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] See AGO 80-97.
[2] See AGO 75-153.

[3] See s. 2.01, F.S. And see AGO's 75-60 and 70-46 discussing the continued viability of this
rule.

[4] Attorney General Opinion 70-46. And see Gryzik v. State, 380 So.2d 1102, 1104 (1 D.C.A.
Fla., 1980), pet. for rev. den., 388 So.2d 1113 (Fla. 1980).

[5] See Ervin v. Collins, 85 So.2d 852 (Fla. 1956); Vieira v. Slaughter, 318 So.2d 490 (1 D.C.A.
Fla., 1975).

[6] See s. 240.319(3)(1), F.S. (1988 Supp.), authorizing the board of trustees to provide for the
compensation, including salaries and fringe benefits, for personnel including the president, and
to enter into a contract with the president which contract may fix the compensation therefor.

[7] See s. 18, Art. lll, State Const., stating that a code of ethics for all state employees and
nonjudicial officers prohibiting conflict between public duties and private interests shall be
prescribed by law.



[8] See s. 112.322(3)(a), F.S., authorizing the commission to render an opinion to any public
officer, candidate for public office or public employee in doubt about the applicability and
interpretation of Part Ill, Ch. 112, F.S., to himself in a particular context. Such opinions, until
amended or revoked, are binding on the conduct of the officer, candidate or employee who
sought the opinion or with reference to whom the opinion was sought, unless material facts were
omitted or misstated in the request for the opinion. Section 112.322(3)(b), F.S.



