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Date: December 17, 1997

Subject:
Public defender performing pro-bono legal assistance.

The Honorable Jack Behr
Public Defender
First Judicial Circuit
Post Office Box 12666
Pensacola, Florida 32574-2666

RE: PUBLIC DEFENDER–public defender may not engage in the private practice of law;
assistant public defender may perform pro-bono civil legal assistance. s. 27.51, F.S.

Dear Mr. Behr:

You have asked substantially the following question:

Does s. 27.51(3), F.S., preclude an elected public defender or full-time assistant public defender
from performing pro-bono legal assistance to indigent citizens of Florida?

In sum, I am of the following opinion:

Section 27.51(3), F.S., precludes an elected public defender from providing pro-bono legal
assistance; assistant public defenders, however, may perform pro-bono legal assistance in civil
matters, as long as such service is secondary to their duties and does not involve the practice of
criminal law.

Section 27.51(3), F.S., provides:

"Each public defender shall serve on a full-time basis and is prohibited from engaging in the
private practice of law while holding office. Assistant public defenders shall give priority and
preference to their duties as assistant public defenders and shall not otherwise engage in the
practice of criminal law."

In AGO 73-460, this office considered whether a newly-elected public defender would be able to
conclude matters which were begun in private practice before the election. Finding that the
statutory prohibition in s. 27.51(3), F.S., contains no exception which would allow completion of
such matters, it was concluded that the public defender must be completely disassociated from
the private practice of law so long as he or she is in office.

Section 27.51(3), F.S., makes no distinction between compensated and uncompensated work;
nor does it provide an exception for either. It would appear, therefore, that any legal assistance
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which a public defender might provide outside the duties of the public defender's office would be
prohibited.[1] Accordingly, it is my opinion that the prohibition in s. 27.51(3), F.S., precludes a
public defender from providing pro-bono legal assistance so long as he or she is in office.

Section 27.51(3), F.S., requires assistant public defenders to give priority and preference to their
official duties, while they "shall not otherwise engage in the practice of criminal law." Previously,
s. 27.51(3), F.S., provided that assistant public defenders "may engage in private practice of law
only to the extent that it will not interfere with or prevent performance of their duties."[2] When
this language was stricken, however, the statute was not altered to prohibit the practice of civil
law by assistant public defenders.[3] Therefore, while s. 27.51(3), F.S., prohibits assistant public
defenders from engaging in private practice involving criminal law,[4] it appears that the practice
of civil law is permissible if secondary to the assistant public defender's official duties.

In the absence of a statutory prohibition against private practice by assistant public defenders, it
is my opinion that s. 27.51(3), F.S., does not bar assistant public defenders from performing pro-
bono legal assistance which does not involve the practice of criminal law and is secondary to the
assistant public defenders' official duties.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

--------------------------------------------------------------

[1] Cf. AGO 73-46 (public defender's teaching of an evening law course at a state university after
the normal hours of his duties as public defender have terminated does not involve the practice
of law; public defender, however, may not receive additional compensation from state funds for
such teaching).

[2] See s. 27.51(3), F.S. (1979).

[3] See s. 2, Ch. 80-376, Laws of Florida.

[4] Cf. AGO's 75-284 (s. 27.51[3], F.S., prohibits an assistant public defender from being a
member of, or associated with, a private law firm which engages in the practice of criminal law in
state or federal courts) and 77-104 (assistant public defender may have a relationship with an
existing law firm under certain specific and unique facts).


