Sunshine Law, mayor possessing veto power only
Number: AGO 90-26

Date: October 28, 1996
Subject:

Sunshine Law, mayor possessing veto power only

Mr. Joseph H. Weil

City Attorney

City of Sweetwater

500 Southwest 109th Avenue
Sweetwater, Florida 33174-1398

RE: MUNICIPALITIES--GOVERNMENT IN THE SUNSHINE LAW--applicability of Sunshine Law
to discussions between mayor possessing only veto power and individual member of city council

Dear Mr. Weil:
You ask substantially the following question:

May the mayor, who is not a member of the city council and does not have the authority to break
tie votes but who possesses the veto power over legislation passed by the city council, privately
meet with an individual member of the city council without violating the Government-in-the-
Sunshine Law?

In sum, | am of the opinion that:

The mayor, possessing only the veto power, may meet privately with an individual member of
the city council without violating the Government-in-the-Sunshine Law provided he is not acting
as a liaison between council members and neither he nor the council member have been
delegated the authority to act on behalf of the council.

According to your letter, the Mayor of the City of Sweetwater is not a member of the city council
which has its own president and vice-president. He does not participate in the council
proceedings except to be allowed to speak. He has no voting power and in the case of a tie vote,
is not permitted to break the tie with a vote.

The mayor, however, does have the power to veto legislation passed by the council. The council
may override the mayor's veto by a five-sevenths vote of the entire council. You ask whether this
veto power places the mayor within the legislative process to the extent that he is prohibited from
meeting privately with individual members of the city council.

Section 286.011, F.S., the Government-in-the-Sunshine Law, provides in pertinent part:

"(1) All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/sunshine-law-mayor-possessing-veto-power-only

or authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting."

The statute has been held to be applicable to meetings of two or more members of a public
board or commission.[1] In addition, the term "meeting” has been interpreted to encompass
informal discussions and deliberations as well as formal action taken by a public body.[2]

Clearly, when two or more members of the city council meet to discuss some matter which will
come before the council for action, such a meeting is subject to the Sunshine Law. However,
whether the provisions of s. 286.011, F.S., are applicable between a mayor and individual
members of the council turns on the nature of the relationship between the mayor and the city
council.

In those municipalities where the mayor is a member of the city council, discussions between the
mayor and another member of the council clearly would be subject to the Sunshine Law. This
office has also stated that where the mayor is not a member of the council but has a voice in the
decision-making process through the authority to break a tie vote, the mayor is subject to the
requirements of the Sunshine Law when discussing matters which could come before the entire
council and possibly involve him through his power to break ties.[3]

In each of those opinions, the power to vote was a primary factor in determining whether the
mayor was considered to be a part of the city council for purposes of the Sunshine Law. Under
the charter for the City of Sweetwater, the mayor is a separate executive officer possessing no
power to vote under any circumstances.[4] The power to veto with no accompanying power to
vote would not appear to make the mayor a member of the council for purposes of the Sunshine
Law.[5]

Accordingly, | am of the opinion that the mayor, possessing only the power to veto, is not a
member of the city council to whom the Sunshine Law applies. Meetings between the mayor and
an individual member of the council, therefore, would not generally be subject to the terms of s.
286.011, F.S.

This is not to say that instances may not arise in which the Sunshine Law would be applicable.
For example, if the mayor is acting as a liaison between members of the council on matters
which will come before the council, the Sunshine Law would be applicable to such meetings
between the mayor and an individual member of the council.[6] Moreover, if the mayor of the
individual council member, or both, have been delegated the authority to act on behalf of the city
council, the Sunshine Law would be applicable to any discussion between these individuals
regarding such matters.[7]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] See Hough v. Stembridge, 278 So.2d 288 (3 D.C.A. Fla., 1973); City of Miami Beach v.
Berns, 245 So.2d 38 (Fla. 1971).

[2] See, e.qg., Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So.2d 693 (Fla. 1969).

[3] See AGO's 75-210 and 85-36. Compare AGO 83-70 stating that if some matter falls within
the administrative functions of the mayor and would not come before the city council for
consideration and further actions, discussions between the mayor and an individual council
member are not subject to the Sunshine Law.

[4] See ss. 4.01 and 4.09, Charter, City of Sweetwater.

[5] See AGO 85-36 in which this office concluded that the mayor of the Town of Branford who
had no power to vote but possessed the power to veto was not subject to the Sunshine Law. Cf.
Advisory Opinion to the Governor, 12 So.2d 583 (Fla.1943), in which the Court stated that the
Governor's duty to review legislation is an executive rather than legislative function.

[6] See, e.qg., Blackford v. School Board of Orange County, 375 So.2d 578 (5 D.C.A. Fla., 1979),
in which the court held that scheduled successive meetings between the school superintendent
and individual members of the school board held in order to avoid a public airing of a
controversial redistricting plan violated the Sunshine Law. And see AGO's 74-47 and 89-39,
respectively, stating that a city manager and county commission aides are not subject to the
Sunshine Law unless they are acting as liaisons between board members.

[7] See AGO 90-17 in which the office discussed the applicability of the Sunshine Law to a
commissioner negotiating a garbage collection contract. And see AGO 74-294 concluding the
Sunshine Law was applicable to a single member of a public board to whom the authority to act
on behalf of the board had been delegated.



