
Planning commission hearing appeals 
Number: AGO 90-33

Date: September 28, 1995

Subject:
Planning commission hearing appeals

Mr. Randy Ludacer
County Attorney, Monroe County
County Attorney's Office
310 Fleming Street, Room 29
Key West, Florida 33040

Re: DUAL OFFICEHOLDING--COUNTIES--PLANNING COMMISSIONS--planning commission
hearing appeals and making final decisions unless appealed to the county commission is "office"
for purposes of dual officeholding prohibition; code of ethics statute does not control
classification of planning commission as an office. s. 5(a), Art. II, State Const.; s. 112.3145, F.S.

Dear Mr. Ludacer:

You ask substantially the following questions:

1) Does membership on a planning commission which hears appeals and makes decisions
which are final unless appealed to the county commission constitute an office for purposes of s.
5(a), Art. II, State Const.?

2) Do the provisions of s. 112.3145(1)(a)2., F.S., stating that a governmental body with land
planning and zoning responsibilities is not an advisory body mean that a planning commission
which possesses advisory powers only cannot constitute an advisory body for purposes of s.
5(a), Art. II, State Const.?

In sum, I am of the opinion that:

1) Membership on a planning commission which hears appeals and makes decisions which are
final unless appealed to the county commission is not a statutory body possessing only advisory
powers and constitutes an office for purposes of s. 5(a), Art. II, State Const.

2) Section 112.3145(1)(a)2., F.S., does not preclude a planning commission possessing only
advisory powers from being exempt from the dual officeholding prohibition contained in s. 5(a),
Art. II, State Const., as a "statutory body having only advisory powers."

Question One

Section 5(a), Art. II, State Const., provides in part:
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"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that . . . any officer may be a member of a . .
. statutory body having only advisory powers." (e.s.)

This office has previously concluded that a planning commission established pursuant to Part II,
Ch. 163, F.S. 1973, and possessing only those powers contemplated by that part was a
"statutory body having only advisory powers."[1] Such a commission was, therefore, exempt
from the constitutional dual officeholding prohibition.

In reaching this conclusion, this office stated that the primary function of the commission was to
prepare and adopt a comprehensive plan for future development within the county. The plan,
however, would become effective only upon further adoption by a majority of the county
commission. This office noted that the exercise of sovereign powers such as hearing appeals
and special exceptions was reserved by Part II, Ch. 163, F.S. 1973, for the governing bodies
involved and the boards of adjustments created by them.

In contrast, the planning and zoning commission considered in AGO 89-25, possessed the
authority to grant variances without review by the county commission. While the duties of the
commission were predominately advisory in nature, the commission had been granted the
authority to give final approval to zoning variances without review by the board of county
commissioners. The commission, therefore, exercised some nonadvisory powers. As stated in
AGO 89-25, s. 5(a), Art. II, State Const., "does not provide for or recognize an exception for
statutory bodies whose duties are substantially or predominately advisory." Thus, this office
concluded a member of the city council was prohibited by s. 5(a), Art. II, State Const., from
simultaneously serving on the planning and zoning commission.

According to your letter, the Monroe County Planning Commission is responsible for making
decisions which become final unless appealed to the county commission in several areas.[2] For
example, s. 9.5-521(a), Art. XII, of the Monroe County Code, provides:

"The planning commission shall have the authority to hear and decide appeals from any
decision, determination or interpretation by any administrative official with respect to the
provisions of this chapter and the standards and procedures hereinafter set forth, except that the
board of county commissioners shall hear and decide appeals from administrative actions
regarding the floodplain management provisions of this chapter."

The decision of the planning commission becomes final if not appealed to the county
commission within 20 days.[3] Thus, the planning commission has been granted decision-
making authority which is not reviewed or approved by the county commission in the absence of
an appeal.

Accordingly, I am of the opinion that the planning commission, possessing the authority to take
final action in the absence of an appeal to the county commission, is not a statutory body
possessing only advisory powers. Membership on such a planning and zoning commission
would, therefore, constitute an office for purposes of s. 5(a), Art. II, State Const.

Question Two



Section 112.3145(1)(a)2., F.S., defines the term "local officer" to mean:

"Any appointed member of a board; commission; authority, . . . community college district board
of trustees; or council of any political subdivision of the state, excluding any member of an
advisory body. A governmental body with land-planning, zoning, or natural resources
responsibilities shall not be considered an advisory body. (e.s.)

You ask whether the above definition requires any planning commission, regardless of its
powers, to be considered an "office" for purposes of s. 5(a), Art. II, State Const.

Initially, I must note that the interpretation of Part III, Ch. 112, F.S., the Code of Ethics for Public
Officers and Employees, of which s. 112.3145, F.S., is a part, rests with the Florida Commission
on Ethics.[4] The commission, in considering the above definition has, for example, concluded
that members of a citizens advisory committee established to assist the county planning
commission were officers for purposes of financial disclosure.[5]

Section 112.3145, F.S., however, in defining the term "local officer" expressly states that such
definition is for purposes of that section which relates to financial disclosure.[6] There is no
evidence that the definition contained therein was intended to comprehensively define the term
for other statutes or the Constitution.

As discussed supra, this office has previously stated that a planning commission possessing
only advisory powers is a "statutory body having advisory powers" for purposes of the
constitutional dual officeholding prohibition.[7] Moreover, as this office stated in AGO 89-25, the
opinions of this office interpreting s. 5(a), Art. II, State Const., and the opinions of the
Commission on Ethics interpreting s. 112.3145, F.S., are not in conflict inasmuch as they are
interpreting different provisions of state law.

Accordingly, I am of the opinion that the definition of "local officer" in s. 112.3145(1)(a)2., F.S.,
does not preclude an advisory planning commission from falling within the exemption for
statutory bodies having only advisory powers contained in s. 5(a), Art. II, State Const.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------------

[1]  See AGO 74-232.

[2] You refer to the areas of variances, hearing appeals from determination of administrative
officials with respect to the county's land development regulations and sign code, and minor
conditional uses.



[3] Section 9.5-521(f), Art. XII, Monroe County Code.

[4] See s. 112.322(3), F.S., authorizing the commission to render advisory opinions to public
officers or employees regarding the applicability of the code to the officer or employee in a
particular context.

[5] See CEO 76-156.

[6] See s. 112.3145(1), providing in part that "[f]or purposes of this section, unless the context
otherwise requires, the term: (a) 'Local officer' means . . . ."

[7] Attorney General Opinion 74-232. And see AGO 86-105 (local planning agency whose
function is information gathering and advisory only falls within exception to dual officeholding
prohibition).


