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Date: January 05, 1996

Subject:
Stormwater Utility Services User's Fee

Mr. Michael S. Davis
City Attorney
City of St. Petersburg

RE: MUNICIPALITIES-STORMWATER UTILITIES-SCHOOL DISTRICTS—municipality may
charge stormwater utility user's fee to school district based upon estimated use of the system. s.
403.0893, F.S.

QUESTION:

May the City of St. Petersburg pursuant to s. 403.0893, F.S., impose a stormwater utility
services user's fee on a district school board based upon estimated use?

SUMMARY:

The city may impose stormwater utility user fees adopted pursuant to s. 403.0893(1), F.S., upon
a school board based upon the board's use of the system.

Section 403.0893(1), F.S., authorizes a municipality to

"[c]reate one or more stormwater utilities and adopt stormwater utility fees sufficient to plan,
construct, operate, and maintain stormwater management systems set out in the local program
required pursuant to s. 403.0891(3)."

In AGO 90-47, this office considered whether stormwater fees imposed by the City of Orlando
pursuant to s. 403.0893(1), F.S., could be charged against property owned by the State of
Florida. The fees in AGO 90-47 were imposed upon property within the city regardless of use
and were based upon the particular property having received some particular benefit from the
stormwater system. Furthermore, the provisions of s. 197.363, F.S.,[1] were used by the city to
collect the fees. These factors led to the conclusion that the fees were special assessments
which in the absence of legislation subjecting the state to liability could not be assessed against
state property.

It was noted in AGO 90-47 that to the extent the city sought to impose the fees as service
charges, however, the state could be liable for such charges. While state property used for
public purposes is not generally subject to taxes or special assessments, the state may be liable
for charges for services it uses.[2] The opinion stated further that there appears to be no judicial
decision which has directly considered the authority of a municipality to compel the state or
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another governmental agency to use the services it offers in the absence of a statutory provision
or contractual agreement to that effect. Accordingly, it was suggested that legislative or judicial
clarification might be sought on this issue.

Similarly, property owned by school districts which is used for educational purposes is
constitutionally and statutorily exempt from taxation and special assessments.[3] There is no
analogous exemption for school districts from service charges or fees for the use of utilities and
like services.[4] To the extent a school board uses a service, charges may be imposed. This
office, however, may not comment upon the methodology used to calculate the fees charged for
the use or estimated use of such services.

Section 235.26(1), F.S. (1990 Supp.), in part, provides:

"All public educational and ancillary plants constructed by a board . . . are exempt from all other
state, county, district, municipal, or local building codes, interpretations, building permits, and
assessments of fees for building permits, ordinances, and impact fees or service availability
fees."

This office has stated previously that s. 235.26(1), F.S., exempts all educational facilities
constructed by a district school board from state and local government impact fees or service
availability fees.[5] "Impact or service availability fees" is defined as

"[a] fee, tax, user charge or assessment imposed by a municipality or other governmental
agency for:

(a) The privilege of connecting to a system for which there is no immediate specific requirement
for a capital improvement, expansion or installation at the utility source necessitated by the
connection; or

(b) An assessment imposed on board-owned property for the installation of a contiguous utility
line except for that length and size of line actually needed to service the educational or ancillary
plant on that site; or

(c) For an intangible service which is not clearly established at a cost."[6]

In Loxahatchee River Environmental Control District v. School Board of Palm Beach County,[7]
the district court considered whether a service availability standby charge could be imposed
upon the school district. Looking to the definition of "impact or service availability fees" contained
in Rule 6A-2.01(45), F.A.C.,[8] the court concluded that the charge, which once paid entitled the
board to tie into the system and which was not for present services or present use of facilities,
was in the nature of an impact or service availability fee from which the board would be
exempt.[9]

Based upon the analysis in the foregoing case, it does not appear that the recurring fee
calculated by the estimated use of the stormwater system has the characteristics of an impact or
service availability fee.

Accordingly, the City of St. Petersburg is authorized to charge stormwater utility user fees
pursuant to s. 403.0893(1), F.S., which, if not imposed as an impact or service availability fee



contemplated by s. 235.26(1), F.S. (1990 Supp.), may be imposed upon a school district.
Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

[1] Section 197.363, F.S., provides that special assessments authorized by general or special
law or the State Constitution may be collected in the manner as provided for ad valorem taxes
under Ch. 197, F.S.

[2] See AGO 77-94 (community college is not exempt from payment of contractual franchise
charge imposed by a municipality upon a public utility, separately stated on a bill to utility
customers, as such fee represents its proportionate share of such fee or operating cost as a part
of the total charges for utility services provided to and received by the community college); AGO
70-56 (state agencies required to pay franchise fee imposed by a municipality on telephone
company which, pursuant to Public Service Commission regulations, passed such fee onto its
customers as an increase in telephone service charges).

[3] See s. 3, Art. VII, State Const., providing that “[s]Juch portions of property as are used
predominantly for educational, literary, scientific, religious or charitable purposes may be
exempted by general law from taxation. And see s. 196.198, F.S., (educational institutions within
this state and their property used exclusively for educational purposes exempted from taxation)
and s. 196.199(1)(c), F.S. (all property of political subdivisions and municipalities of this state or
of entities created by general or special law and composed entirely of governmental agencies
which is used for governmental, municipal, or public purposes exempted from ad valorem
taxation, except as otherwise provided by law).

[4] See AGO's 77-94, 76-137 and 74-390.

[5] See AGO 84-11 (s. 235.26[1], F.S., as amended by Ch. 81-223, Laws of Florida, exempts all
educational facilities constructed by district school boards from all state, county, district or
municipal impact fees or service availability fees).

[6] Rule 6A-2.001(48), F.A.C.

[7] 496 So.2d 930 (4 D.C.A. Fla., 1986), approved, 515 So.2d 217 (Fla. 1987).

[8] Renumbered as Rule 6A-2.001(48), F.A.C.

[9] 496 So.2d at 935.



