Clerk of Court Disbursement of Excess Proceeds
Number: AGO 91-30

Date: January 05, 1996

Subject:
Clerk of Court Disbursement of Excess Proceeds

Mr. James A. Neal, Jr.
Attorney for Citrus County
Clerk of Courts

RE: CLERKS OF COURT-TAXATION—excess proceeds of tax deed sale to be distributed in
accordance with statute and priority of liens; liability of clerk for failure to notify interested parties.
ss. 197.502, 197.582, F.S.

QUESTION:

1. How should the clerk of circuit court disburse overbid proceeds when multiple interested
parties have applied for the funds but there has been no judicial determination of the validity or
priority of these interests?

2. What is the clerk's liability for failing to notify interested parties as identified in s. 197.502(4),
F.S., of the existence of overbid proceeds and for the subsequent disbursement of overbid
proceeds excluding those interested parties?

SUMMARY:

1. With the exception of government liens, s. 197.582, F.S., does not elaborate how excess
proceeds in a tax deed sale are to be distributed. Any distribution scheme of the excess
proceeds, however, must accord the liens their proper priority. If the clerk has doubts as to the
priorities or the proper application of the statute, he should bring a proceeding for interpleader or
declaratory judgment against the holders of the various liens and interests in the property.

2. Any question of liability will depend upon the particular facts of any given situation and thus
involves mixed questions of law and fact which this office cannot resolve.

AS TO QUESTION 1:

Section 197.582, F.S., provides for the disbursement of tax deed surplus funds when the
property is purchased by any person other than the certificate holder. If the property is
purchased for an amount exceeding the statutory bid of the certificate holder, the excess is to be
paid over and disbursed by the clerk of the circuit court. Subsection (2) of the statute directs the
clerk to

"distribute the excess to the governmental units for the payment of any lien of record held by a
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governmental unit against the property. In the event the excess is not sufficient to pay all of such
liens in full, the excess shall then be paid to each governmental unit pro rata. If, after all liens of
record of the governmental units upon the property are paid in full, there remains a balance of
undistributed funds, the balance of the purchase price shall be retained by the clerk for the
benefit of the persons described in s. 197.522(1)(a), as their interests may appear. The clerk
shall mail notices to such persons notifying them of the funds held for their benefit. Any service
charges, at the same rate as prescribed in s. 28.24(13), and costs of mailing notices shall be
paid out of the excess balance held by the clerk. Excess proceeds shall be held and disbursed in
the same manner as unclaimed redemption moneys in s. 197.473. In the event excess proceeds
are not sufficient to cover the service charges and mailing costs, the clerk shall receive the total
amount of excess proceeds as a service charge."[1] (e.s.)

Section 197.522(1)(a), F.S., refers to the persons listed in the tax collector's statement pursuant
to s. 197.502(4), F.S. Those persons include:

"1) the legal titleholder,

2) any lienholder of record who has recorded a lien against the described property,

3) any mortgagee of record,

4) any vendee under a recorded contract for deed or, if the contract is not recorded, any vendee
who applied to receive notice,

5) any other lienholder who has applied to receive notices of the sale, and

6) any person to whom the property was assessed on the tax roll for the last year in which the
property was assessed."

You state that applications for the excess proceeds from a tax deed sale have been submitted
by the property owners of record and by a condominium association which has a recorded claim
of lien against the property for common area maintenance assessments.

As noted above, s. 197.582, F.S., authorizes the disbursement of excess proceeds to, among
others, the legal titleholder and to any lienholder of record who has recorded a lien against the
described property. Pursuant to s. 718.116(5)(a), F.S. (1990 Supp.), a condominium association
has a lien on each condominium parcel for any unpaid assessments for the unit owner's share of
the common expenses. The lien is effective from and after the recording of a claim of lien in the
public records of the county in which the condominium parcel is located.[2] No lien recorded after
October 1, 1984, however, shall continue for a longer period than 1 year after the claim of lien
has been recorded unless, within that time, an action to enforce the lien has been commenced.

With the exception of governmental liens, the statute does not elaborate on how, or the priority in
which, the funds are to be distributed to those persons described in s. 197.522(1)(a), F.S., who
have applied for the excess proceeds of the sale. This office, however, has stated that unless a
distribution scheme is utilized which accords these liens their proper priority, constitutional
problems may exist.[3] Thus, this office concluded that mortgagees and lienholders of record
should be paid first and these liens should be satisfied in full, each according to its priority,
before applying the excess to a junior lien.

As stated in Rule 12D-13.065(3), F.A.C.:



"The excess funds must be used to satisfy in full to the extent possible each senior mortgage or
lien in the property before distribution of any funds to any junior mortgage or lien. Any valid lien
in the property is entitled to payment before any payment is made to the titleholder or [sic]
record. If a judgment lien or mortgage lien is terminated by court decree or by operation of law
(i.e., Ch. 95, F.S.), such lien is not a valid lien and is therefore not entitled to be satisfied."

The relative priority of liens, however, can be fairly complex. The Department of Revenue and

this office, therefore, have recommended that if the clerk has doubts as to the priorities or to the
proper application of the statute in a particular situation, the clerk should bring a proceeding for
interpleader or declaratory judgment against the holders of the various liens and interests in the

property.[4]
AS TO QUESTION 2:

Section 197.582(2), F.S., provides that "[t]he clerk shall mail notices to such persons [as
described in s. 197.522(1)(a), F.S., as their interests may appear] notifying them of the funds
held for their benefit.” As noted in Question One, s. 197.522(1)(a), F.S., refers to the persons
listed in the tax collector's statement pursuant to s. 197.502(4), F.S. You ask what is the clerk’s
liability for failure to notify these individuals.

Any question of liability will depend upon the particular facts of a given situation and thus
involves mixed questions of law and fact which this office cannot resolve. In general, however,
clerks of the court may be liable for damages resulting from any official act or omission of their
duties.[5] Moreover, the courts have stated that failure to comply with the provisions of the tax
laws can render the proceedings invalid where such requirements are intended for the protection
of the citizen and to prevent a sacrifice of his property.[6]

The clerk is required to give bond before being commissioned, which bond "shall be conditioned
upon the faithful discharge of the duties of his office."[7] Generally, a public officer is under a
duty to account for and pay over moneys collected under color of office; for failure to do so,
judgment on his official bond may be entered in appropriate proceedings.[8] However, as noted
above, any question of liability involves mixed questions of law and fact which this office cannot
resolve.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] See Rule 12-13.065(2), F.A.C., providing that proceeds in excess of the minimum bid of the
tax deed applicant shall be distributed to governmental units for the payment of any lien of

record held by a governmental unit against the property. If the excess is not sufficient to pay all
of such liens in full, the rule provides that the governmental units shall be paid the excess on a



pro rata basis. Liens of governmental units not satisfied in full shall survive the issuance of the
tax deed. Any remaining funds held by the clerk are to be distributed by the clerk to those
persons described in s. 197.522(1)(a), F.S.

[2] Section 718.116(5)(a), F.S. (1990 Supp.), provides that the lien is for the unpaid assessments
with interest and for reasonable attorney's fees incurred by the association which are incident to
the collection of the assessment and enforcement of the lien.

[3] See, e.g., AGO 82-14. And see AGO's 78-64 and 77-99.
[4] See Rule 12D-13.065(9), F.A.C.; AGO's 82-14, 78-64, and 77-99.

[5] See generally 14 C.J.S. Clerks of Court s. 53. And see Ward v. Fountain, 122 So.2d 209, 210
(1 D.C.A. Fla., 1960) (clerk is required to comply with the rules of procedure and when derelict in
such performance, appropriate legal measures are available to enforce compliance as well as to
secure redress by way of damages incurred as a result of his failure to perform those duties);
Pent v. Forest Hills Holding Corporation, 5 So.2d 873 (Fla. 1942) (if clerk allows redemption of
tax certificates for less than amount required by statute to redeem, clerk is individually liable to
purchaser of such certificates for the deficiency). But see s. 768.28(9), F.S., providing that public
officers shall not be held personally liable in tort for any act or omission in the scope of his
employment or function unless the officer acted in bad faith or with malicious purpose or in a
manner exhibiting wanton and willful disregard of human rights, safety, or property.

[6] See Edgewood Boys' Ranch v. Ernst, 376 So.2d 30, 31 (3 D.C.A. Fla., 1979). Compare
Williamson v. Department of Revenue, 380 So.2d 466 (5 D.C.A. Fla., 1980).

[7] See ss. 28.01 and 28.02, F.S., which specifies the bond to be given by clerks of small
counties and large counties.

[8] See National Surety Corporation v. Sholtz, 166 So. 213 (Fla. 1936).



