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Subject:
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Mr. Douglas R. Bell
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RE: SPECIAL DISTRICTS–DRAINAGE DISTRICT–RETIREMENT–PUBLIC OFFICERS AND
EMPLOYEES–statute requiring a special district to offer retired employees and their eligible
dependents participation in its group insurance or self-insurance plan, applicable only to former
personnel who have retired under district's retirement plan.

QUESTION:

Under what circumstances must a special district, pursuant to s. 112.0801, F.S., allow its former
employees the option of continuing to participate in the district's group insurance plan or self-
insurance plan?

SUMMARY:

Section 112.0801, F.S., requiring a special district to offer retired employees and their eligible
dependents participation in its group insurance or self-insurance plan, does not apply to all
former personnel of the district but only to former personnel who have retired under the district's
retirement plan.

You state that the South Broward Drainage District was created by special act as a political
subdivision of the state.[1] The district is currently reviewing its procedures for providing medical
and life insurance benefits to former and retired employees. You have advised the district that
the provisions of s. 112.0801, F.S., are applicable to the district. You have not asked, nor is any
comment expressed herein, regarding the applicability of the federal Consolidated Omnibus
Budget Reconciliation Act (COBRA).[2]

Section 112.0801, F.S., provides in part:

"Any state agency, county, municipality, special district, community college, or district school
board which provides life, health, accident, hospitalization, or annuity insurance, or all of any
kinds of such insurance, for its officers and employees and their dependents upon a group
insurance plan or self-insurance plan shall allow all former personnel who have retired prior to
October 1, 1987, as well as those who retire on or after such date, and their eligible dependents,
the option of continuing to participate in such group insurance plan or self-insurance plan.
Retirees and their eligible dependents shall be offered the same health and hospitalization
insurance coverage as is offered to active employees at a premium cost of no more than the
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premium cost applicable to active employees. For the retired employees and their eligible
dependents, the cost of any such continued participation in any type of plan or any of the cost
thereof may be paid by the employer or by the retired employees."[3] (e.s.)

You ask whether the above statute applies to all employees of the district who have left the
employ of the district for whatever reason or only to those employees who retire.

Section 112.0801, F.S., refers to former personnel who have retired prior to October 1, 1987, or
who retire on or after that date. While the terms "former" or "retired" are not defined for purposes
of the statute, the terms would appear to have separate and distinct meanings since both words
are used in s. 112.0801, F.S.[4]

An examination of the legislative history surrounding the enactment and amendment of
112.0801, F.S., indicates that it was the Legislature's intention to extend coverage under the
public agency's group insurance plan or self-insurance program to retirees under the public
agency's retirement program and their eligible dependents.[5] Thus, s. 112.0801, F.S., is not
applicable to all personnel of the district who have left for whatever reason but rather is limited to
those former employees who retire under the district's retirement system.

Moreover, the plain language of the statute limits its application to those who are retired, not to
those who are merely eligible to retire.[6] Thus, an employee who had left the district and is
eligible for retirement would not be covered by the provisions of s. 112.0801, F.S., until such a
time as he or she retires under the district's retirement plan.

In using the terms "retire," "retired," and "retirees," however, the statute does not distinguish
between those who retire under normal retirement or those who have retired under the early
retirement or disability retirement provisions of a public agency's retirement system. In the
absence of the statute providing for or recognizing such distinctions, this office cannot read into
the statute such distinctions or qualifiers.[7]

Therefore, I am of the opinion that s. 112.0801, F.S., requiring a special district to offer retired
employees and their eligible dependents participation in its group insurance or self-insurance
plan, does not apply to all former personnel of the district but only to former personnel who have
retired under the district's retirement plan.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

---------------------------------------------------

[1] See Ch. 67.904, Laws of Florida, as amended by Chs. 86-362 and 89-430, Laws of Florida,
creating the Hollywood Reclamation District. The district's name was changed to the South
Broward Drainage District in 1986.



[2] P.L. 99-272, 100 Stat. 82, April 7, 1986. The Consolidated Omnibus Budget Reconciliation
Act requires that employers sponsoring group health plans offer insured employees and their
dependents who would lose coverage under the plan because of a "qualifying event," the
opportunity to elect "continuation coverage," that is, a temporary extension of coverage that is
identical to the coverage provided under the group health plan to active employees and their
dependents. A "qualifying event" includes, among other things, termination of employment, other
than by gross misconduct.

[3] The statute further provides:

"To determine health and hospitalization plan costs, the employer shall commingle the claims
experience of the retiree group with the claims experience of the active employees; and, for
other types of coverage, the employer may commingle the claims experience of the retiree group
with the claims experience of active employees. Retirees covered under Medicare may be
experience-rated separately from the retirees not covered by Medicare and from active
employees, provided that the total premium does not exceed that of the active group and
coverage is basically the same as for the active group."

[4] See Terrinoni v. Westward Ho!, 418 So.2d 1143 (1 D.C.A. Fla., 1982) (statutory language is
not to be assumed to be superfluous; statute must be construed so as to give meaning to all
words contained therein).

[5] See Staff Analysis on CS/CS/HB 381 (companion bill to SB 399), Retirement, Personnel &
Collective Bargaining Committee, House of Representatives, dated June 15, 1987; Tape,
Committee on Personnel, Retirement and Collective Bargaining, Florida Senate, April 22, 1987.
And see title to Ch. 87-373, Laws of Florida, which refers to "[a]n act relating to retired public
officers and employees; amending s. 112.0801, F.S."

[6] See Powell v. State, 508 So.2d 1307 (1D.C.A. Fla., 1987), review denied, 518 S.2d 1277
(Fla. 1987) (unless otherwise defined or limited by manifest legislative intent, statutory language
is to be given its plain and ordinary meaning).

[7] See Chaffee v. Miami Transfer Company, Inc., 288 So.2d 209 (Fla. 1974); Hialeah, Inc. v. B
& G Horse Transportation, Inc., 368 So.2d 930 (3 D.C.A. Fla., 1979) (court may not invoke
limitation or add words to stature not placed there by Legislature). And see Rule 22K-1.053,
F.A.C., applicable to state retirees.


