
Bd. of Land Surveyors, technical stds. rules 
Number: AGO 91-52

Date: January 05, 1996

Subject:
Bd. of Land Surveyors, technical stds. rules

Mr. Gus A. Sliger
Chairman
Board of Professional Land Surveyors
Department of Professional Regulation
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QUESTION:

May the Board of Professional Land Surveyors promulgate rules imposing minimum technical
standards for professional land surveyors preparing subdivision planning maps or record plats
pursuant to Part I, Ch. 177, F.S.?

SUMMARY:

The Board of Professional Land Surveyors may adopt rules establishing minimum technical
standards to assure minimum degrees of accuracy, completeness, and quality for surveyors
preparing subdivision planning maps and record plats pursuant to the requirements in Part II,
Ch. 177, F.S. The board may not adopt rules, however, which enlarge, modify or contravene the
requirements in Part II, Ch. 177, F.S.

Section 472.027, F.S., authorizes the Board of Professional Land Surveyors (board) to adopt
rules relating to the practice of Land surveying. Such rules may establish minimum technical
standards in order to assure adequate and defensible real property boundary locations and other
pertinent information provided by land surveyors in carrying out the practice of land surveying.
The "[p]ractice of land surveying" is defined as

"any professional service or work, the adequate performance of which involves the application of
special knowledge of the principles of mathematics, the related physical and applied sciences,
and the relevant requirements of law for adequate evidence of the act of measuring, locating,
establishing, or reestablishing lines, angles, elevations, natural and manmade features in the air,
on the surface and immediate sub-surface of the earth, within underground workings, and on the
beds or surface of bodies of water, for the purpose of determining or establishing the facts of
size, shape, topography, tidal datum planes, legal or geodetic location or relocation, and
orientation of improved or unimproved real property . . . ."[1]
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Such practice also includes

"photogrammetric control; the monumentation and remonumentation of property boundaries and
subdivisions; the measurement of and preparation of plans showing existing improvements after
construction; the layout of proposed improvements; the preparation of descriptions for use in
legal instruments of conveyance of real property and property rights; the preparation of
subdivision planning maps and record plats, as provided for in chapter 177; the determination of,
but not the design of, grades and elevations of roads and land in connection with subdivisions or
divisions of land; and the creation and perpetuation of alignments related to maps, record plats,
field note records, reports, property descriptions, and plans and drawings that represent
them."[2] (e.s.)

Thus, the board may promulgate rules which establish minimum technical standards to ensure
minimum levels of accuracy, completeness and quality in the preparation of subdivision planning
maps and record plats, as provided for in Ch. 177, F.S. As an administrative agency, however,
the board's rulemaking power is limited by the statute conferring the power.[3]

A proposed rule is an invalid exercise of delegated legislative authority if it "goes beyond the
powers, functions, and duties delegated by the Legislature."[4] If the board exceeds its grant of
rulemaking authority or if a rule "enlarges, modifies, or contravenes the specific provisions of law
implemented," then the proposed rule is an invalid exercise of delegated legislative authority.[5]

In Board of Trustees v. Board of Professional Land Surveyors,[6] the district court reviewed
proposed rules of the board of land surveyors prescribing the way in which the ordinary high
water line on bodies of water in the state would be established by survey. The court concluded
that the land surveyors board's authority was limited to promulgating rules providing minimum
technical standards to ensure that surveys are accurately measured, complete and of sufficient
quality in those respects to provide legally defensible real property boundaries. While a rule
might direct a surveyor to measure the placement or reach of water and to record the location
and the time the measurement was taken, the court found no statutory authority allowing
surveyors to define such a fixed point as the ordinary high water line.[7] To the extent a
proposed rule attempted to grant surveyors the authority to make such a determination, the court
stated that the rule was invalid.[8]

Part I, Ch. 177, F.S., has as its stated purpose

"to establish consistent minimum requirements, and to create such additional powers in local
governing bodies, as herein provided to regulate and control the platting of lands. This part
establishes minimum requirements and does not exclude additional provisions or regulations by
local ordinance, laws, or regulations."[9]

The minimum requirements of the platting of lands are thereafter set forth in Part I, Ch. 177,
F.S.[10] As stated above, however, additional provisions or regulations of the platting of lands
are specifically allowed to be imposed only by local governing bodies. This would preclude any
requirements or regulations imposed by the board which go beyond imposing minimum technical
standards to ensure the accuracy, completeness and sufficient quality of surveys establishing
the boundaries of platted lands.[11]



Accordingly, the Board of Professional Land Surveyors may promulgate rules imposing minimum
technical standards to ensure that the platting of lands pursuant to the minimum requirements in
Part I, Ch. 177, F.S., is accurately measured, complete and of sufficient quality to provide legally
defensible real property boundaries. To the extent a proposed rule attempts to enlarge, modify or
contravene the provisions in Part I, Ch. 177, F.S., however, it is an invalid exercise of the board's
rulemaking authority.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t
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