
Subdivision Plats 
Number: AGO 91-60

Date: January 09, 1996

Subject:
Subdivision Plats

The Honorable T. J. "Jerry" Greeson
Clerk of Circuit and County Courts
Nassau County

RE: CLERK OF THE CIRCUIT COURT–PLATTING–recordation of plats. s. 177.071, F.S.

QUESTION:

May the clerk of court refuse to record a subdivision plat which has been presented for recording
pursuant to s. 177.071, F.S., when it appears that the plat does not meet all the requirements
imposed by Ch. 177, F.S.?

SUMMARY:

The clerk of court has no duty or authority to review subdivision plats for sufficiency pursuant to
Ch. 177, F.S. Therefore, the clerk may not refuse to record a subdivision plat which does not
satisfy the requirements of Ch. 177, F.S.

According to your letter, you have recently received a number of subdivision plats to record
which have not included such things as the surveyor's certificate, notary seals and signatures
which are required by various provisions of Ch. 177, F.S. However, pursuant to s. 177.071(1),
F.S., these subdivision plats have been approved by the appropriate governing body prior to
being offered for recording. You are unsure of your duty to record such subdivision plats under
these circumstances.

Part I, Ch. 177, F.S., establishes consistent minimum requirements[1] to regulate and control the
platting of lands.[2] Every plat of a subdivision which is offered for recording must be produced in
conformity with specific statutory requirements set forth in s. 177.091, F.S. (1990 Supp.). This
statute prescribes such things as the type of ink to be used in preparing the plat,[3] the size of
the sheet on which the plat is drawn,[4] the scale to be used,[5] the placement of permanent
reference monuments[6] and the location, width and names of all streets, waterways or other
rights-of-way.[7]

Additional requirements for subdivision plats are imposed by Ch. 177, F.S. Section 177.061,
F.S., provides that a land surveyor must certify on the plat that it has been prepared under his or
her direction and supervision and that all the survey data complies with the requirements of Ch.
177, F.S. Section 177.081, F.S., requires that subdivision plats must contain a dedication
executed by the developer or developers having a record interest in the lands subdivided.[8]

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/subdivision-plats


Pursuant to s. 177.071(1), F.S.:

"Before a plat is offered for recording, it shall be approved by the appropriate governing body,
and evidence of such approval shall be placed on such plat. If not approved, the governing body
shall return the plat to the land surveyor. However, such examination and approval for conformity
to this chapter by the appropriate governing body shall not include the verification of the survey
data, except by a land surveyor either employed by or under contract to the local governing body
for the purpose of such examination. . . ." (e.s.).

Thus, it appears that the local governing body, either the county or municipality, is charged with
the duty to examine the subdivision plat and determine its conformity or lack thereof with the
provisions of Ch. 177, F.S.[9]

The clerk of the circuit court is required by statute to record "all instruments that he may be
required or authorized by law to record in the county where he is clerk."[10] The statute states
that:

"The clerk of the circuit court shall record the following kinds of instruments presented to him for
recording, upon payment of the service charges prescribed by law:

(a) Deeds, leases, bills of sale, agreements, mortgages, notices or claims of lien, notices of levy,
tax warrants, tax executions, and other instruments relating to the ownership, transfer, or
encumbrance of or claims against real or personal property or any interest in it . . . .

* * *

(g) Any other instruments required or authorized by law to be recorded."[11]

The statute set forth above provides that the clerk shall record the specified documents upon
payment of the service charge. The term "shall" in a statute has a mandatory connotation.[12] In
performing this duty, the clerk of circuit court acts in a purely ministerial capacity and has no
discretion to determine the sufficiency of the documents presented for filing.[13]

In light of the statutory responsibility of local governing bodies to examine and approve
subdivision plats for conformity with Ch. 177, F.S., and the purely ministerial responsibilities of
the clerk of court in recording such plats, it is my opinion that a clerk has no authority to check
for sufficiency or refuse to record a subdivision plat presented for recording.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

----------------------------------------------



[1] Pursuant to s. 177.011, F.S., this part "establishes minimum requirements and does not
exclude additional provisions or regulations by local ordinance, laws, or regulations."

[2] See s. 177.011, F.S.

[3] Section 177.091(1)(a), F.S. (1990 Supp.).

[4] Id. at (2).

[5]  Id. at (4).

[6] Id. at (7).

[7] Id. at (15).

[8] Section 177.081(1), F.S.

[9] But see s. 177.071(2), F.S., which states that "[a]ny provision in a county charter, or in an
ordinance of a county chartered under s. 6(e), Art. VIII of the State Constitution, which provision
is inconsistent with anything contained in this section shall prevail in such charter county to the
extent of any such inconsistency." You have not indicated that Nassau County has any
inconsistent charter or ordinance provisions which would control in this situation.

[10] Section 28.222(1), F.S.

[11] Section 28.222(3), F.S.

[12] See AGO 91-18 (if clerk can determine that an instrument, even though illegible, is entitled
to be recorded, it must be recorded if properly executed and upon payment of the clerk's fee);
Neal v. Bryant, 149 So.2d 529 (Fla. 1962).

[13] See AGO 91-18 and cases cited therein.


